przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

Puszysty biszkopt, wyraźnie brzoskwiniowy krem z kawałkami owoców i kokosowa beza. Bardzo smaczne, delikatne i idealnie słodkie.A brzoskwinie według uznania można zamienić innymi owocami na przykład ananasami.


Ciasto brzoskwiniowe z kokosemSkładniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy:

  • puszka brzoskwiń
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 żółtka

Składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

Najpierw zrobić biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać (nie miksować!). Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 36x20) i piec w temperaturze 170°C  około  25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Pod koniec pieczenia biszkoptu przygotować bezę (potem od razu można włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną margaryną. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Papier ściągnąć dopiero po ostudzeniu.

Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę (nie za drobno). Na soku, który pozostał (powinna być szklanka, jeśli brakuje uzupełnić wodą) ugotować budyń według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 szklanki cukru. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po kolei żółtka i po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec do masy dodać kawałki brzoskwiń i wymieszać łyżką.

Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć bezą kokosową i delikatnie docisnąć. Cisto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego :)

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

niedziela, 14 sierpnia 2011, deserowo

Komentarze
2011/08/16 21:28:49
mniam mniam ;)
-
2011/08/18 19:26:11
Dla mnie to mlask, mlask....nie mogę do was zaglądać, bo mnie skręca za słodkim a zupełnie brakuje mi czasu na pieczenie :( Byle do soboty.....
-
2011/09/12 15:53:38
Robiłam to samo ciasto jakiś czas temu (zmieniłam tylko trochę proporcje składników na biszkopt i nie użyłam brzoskwiń a ananasów). Potwierdzam, że z ananasami wychodzi znakomicie :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne