przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik z pianką

jabłecznik z pianką

Właśnie na takie proste ciasto miałam ochotę. Delikatny jabłecznik z bezową pianką, bardzo szybki w wykonaniu. Do wykonania też z innymi owocami. 

jabłecznik z piankąSkładniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jabłka (u mnie litrowy słoik startych, uprażonych jabłek)

Wykonanie:

Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1, mniejszą cześć włożyć do zamrażarki, większą do lodówki, chłodzić godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować placek i przełożyć do blaszki (25 x 35) tak żeby utworzyły się brzegi. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Na placek wyłożyć owoce, na nie pianę z białek, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto (z zamrażarki).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 40 minut. 

Smacznego :)

jabłecznik z pianką

niedziela, 16 września 2012, deserowo
Tagi: jabłka

Komentarze
2012/09/16 12:44:22
doskonały
-
2012/09/18 14:50:27
Wygląda tak cudnie, że aż ślinka cieknie, chętnie zjadłabym kawałek do kawki ...
-
Gość: Angie, dbe93.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/09/27 13:02:58
Uwielbiam takie jabłeczniki...same pyszności tu u Ciebie!
-
Gość: dune, egb116.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/05 19:07:34
witajcie, jestem kompletnie zielona w pieczeniu, proszę napisz, czy łyżka proszku do pieczenia to ma być taka do herbaty, czy duża? :)
-
2013/01/05 21:39:34
to taka duża
-
Gość: kinga, 92.40.254.158.threembb.co.uk
2013/01/13 14:47:43
Czy zamista mąki ziemniaczanej można użyć pszennej?
-
2013/01/13 16:10:14
Nie bardzo. Ale można dodać kisiel w proszku.
-
Gość: ania, hgu138.internetdsl.tpnet.pl
2013/08/29 17:07:32
a śmietana to jaka śmietana? :)
-
2013/08/29 21:05:17
kwaśna śmietana 18%
-
Gość: renata, 79.97.235.12*
2013/09/15 03:15:20
smaczne, wyszło doskonale, polecam :)
-
2013/09/15 09:53:51
bardzo się cieszę :)
-
Gość: pychotka, 77.252.154.1*
2013/10/06 18:55:48
no niestety ciasto nie wyrosło na spodzie pianka mi opadła w piekarniku. Coś musiałam zrobić nie tak bądz z przepisem jest cos nie tak. ????
-
2013/10/06 22:25:08
Robiłam wielokrotnie ten jabłecznik, więc za przepis mogę ręczyć. Ciasto na spodzie nie wyrasta, ewentualnie mogło się nie dopiec. Piana mogła opaść od zbyt długiego ubijania białek, albo właśnie ciasto powinnaś dłużej trzymać w piekarniku, wtedy by pianka bardziej podeschła i była bardziej trwała.
-
2013/10/28 18:59:38
Jabłecznik właśnie robię po raz drugi ;-) Za pierwszym razem znikł w pół godziny. Ciepłe ciasto i lody waniliowe- to jest to! A wychodzi znakomicie ;-)
-
2013/10/29 17:36:44
o tak, pyszne połączenie :)
-
Gość: Soo, aach117.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/09 22:15:33
Pyszne wyszło
-
Gość: Irenka, 89-66-33-114.dynamic.chello.pl
2013/12/23 16:46:56
Jablecznik super. Dla tych co nie pieka ciast kruchych dolna cześć ciasta nakuwamy widelcem aby w trakcie pieczenia mogło oddychać. Ja zawsze pieke ciasta na 180 stopni. Uwielbiam jeblecznik z pianka :) p
-
Gość: , cpe-121-214-147-190.lnse3.lon.bigpond.net.au
2014/02/02 08:06:45
Czy maka ziemniaczana jest niezbedna do bialek?
-
2014/02/02 12:09:47
Tak, dzięki temu bezowa pianka jest sztywniejsza i utrzyma warstwę ciasta na górze, ale możesz zastąpić kisielem w proszku.
-
Gość: kalimera, adsl-41.46.190.91.tellas.gr
2014/05/10 20:55:48
Ten jablecznik jest super. Jutro upieke mniam z lodami waniliowymi.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne