przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Syrop cytrynowo-waniliowy

syrop cytrynowo-waniliowy

Zawsze piłam herbatę bez żadnych dodatków. Do czasu, aż zrobiłam pierwszy raz ten syrop. Lekko słodzi herbatę, dodaj±c jej delikatny aromat cytryny i wanilii. Ja najbardziej lubię dodawać go do herbaty zielonej, bo jest delikatna w smaku i syrop jest bardziej wyczuwalny, podobnie jest z biał±. Przepis znaleziony na addiopomidory. Polecam :) 

syrop cytrynowo-waniliowySkładniki (na 2 małe słoiczki):

  • 2 cytryny (sparzone wrz±tkiem)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • laska wanilii

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem. Kiedy się rozpu¶ci dodać sok wyci¶nięty z jednej cytryny. Drug± cytrynę pokroić w plasterki, wanilię naci±ć wzdłuż i wyj±ć ziarenka i dodać do gotuj±cego się syropu. Pogotować jeszcze kilka minut, po czym zdj±ć z ognia, ostudzić i nakryć foli±. Schłodzić w lodówce 1 - 2 dni. Po tym czasie podgrzać ponownie i znów pogotować kilka minut. Plasterki przełożyć do słoiczka i zalać syropem. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego :)


syrop cytrynowo-waniliowysyrop cytrynowo-waniliowy

niedziela, 23 grudnia 2012, deserowo

Polecane wpisy

Komentarze
Go¶ć: Lala, *.play-internet.pl
2013/01/07 20:29:13
Najlepszy wpis na blogu!
-
Go¶ć: styka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/01/15 03:54:11
Złoci¶cie-fantastyczny! ¦wietny do czarnej herbaty. Polecam!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne