przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Szybki chleb pszenny

szybki pszenny chleb

Dzisiaj przepis na bardzo szybki w przygotowaniu pszenny chleb. Smaczny i delikatny, długo zostaje świeży i miękki. 


szybki pszenny chlebSkładniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wodę wymieszać z mlekiem. Woda powinna być na tyle ciepła, aby po zmieszaniu z mlekiem płyn nadal był letni. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól oraz mleko z wodą. Składniki wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty, następnie zwiększyć obroty do maksymalnych i wyrabiać ciasto około 5 minut. Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 - 40 minut. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować bochenek i przełożyć do formy keksowej (długość 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Ponownie nakryć i odstawić do wyrośnięcia (około 20 - 30 minut).

Wierzch ciasta naciąć wzdłuż nożem i posmarować łyżką wody lub mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 60 minut. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił w trakcie pieczenia, przykryć go folią aluminiową i piec dalej. 

Smacznego :)

szybki pszenny chleb

Źródło: "Szkoła pieczenia"

środa, 18 listopada 2015, deserowo
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne