przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Kujawski drożdżowy placek maślany

kujawski drożdżowy placek maślany

Drożdżowe ciasto jest chyba moim ulubionym, pewnie dlatego ten placek bardzo mi smakował. Jest bardzo puszysty i delikatny, z dużą ilością kruszonki. Najsmaczniejszy w dzień pieczenia, kiedy warstwa masła z cukrem jeszcze nie zastygnie i ciasto jest przyjemnie wilgotne. Ale nawet dwa dni po upieczeniu drożdżówka nie wyschła i była smaczna. 

kujawski drożdżowy placek maślanySkładniki na ciasto: 

  • 35 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy: do kubka pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i pół szklanki mleka (cukier, mąka i mleko odjęte ze składników na ciasto), wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15. 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, jajka z cukrem, szczyptę soli oraz masło. Wyrabiać mikserem lub ręcznie do czasu aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić (około 10 minut). Delikatnie posypać ciasto mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość (około 1 godzina).

Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki (użyłam blaszki o wymiarach 25 x 35 cm i ciasto było bardzo wysokie, można użyć większej blaszki 35 x 45 cm). Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Przygotować masło z cukrem do posmarowania ciasta: w garnuszku roztopić masło, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować je masłem z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 

Przygotować kruszonkę: masło z cukrem i cukrem waniliowym rozetrzeć między palcami, dodawać stopniowo mąkę, wyrabiać palcami aż powstanie sypka kruszonka.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać kruszonką, włożyć do piekarnika i piec 30 - 35 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Kroić po wystudzeniu.

Smacznego :)

kujawski drożdżowy placek maślany

Źródło: "Cukiernia Lidla"

piątek, 29 stycznia 2016, deserowo
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne