przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Wianuszki pomarańczowe - pączki hiszpańskie

wianuszki pomarańczowe - pączki hiszpańczkie

Moja propozycja na karnawałowy deser. Pączki wykonane z ciasta parzonego o pomarańczowym smaku, oblane lukrem przygotowanym też na bazie soku z pomarańczy.

Składniki (na około 22 sztuki):

  • 220 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 l oleju do smażenia
  • 120 g cukru pudru
  • 30 ml soku pomarańczowego

Wykonanie:

Przygotować ciasto parzone: w garnku powoli zagotować masło z sokiem i skórką pomarańczową (masło powinno rozpuścić się zanim mieszanka zawrzy). Wsypać całą mąkę i mieszając energicznie, zaparzać ciasto przez około minutę. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić. 

Do chłodnego ciasta dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie zmiksować do połączenia składników. 

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 10 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać wianuszki z ciasta (o średnicy 6 -7 cm) na wcześniej przygotowane kawałki papieru. 

Przygotować lukier: zmiksować cukier puder z sokiem pomarańczowym.

W szerokim garnku nagrzać olej do temperatury 170°C - 180°C (olej nagrzewa się długo, u mnie kilkanaście minut. Temperaturę sprawdzać termometrem cukierniczym lub próbować na kawałku ciasta - musi od razu zacząć się smażyć, spod ciasta będą wychodzić bąbelki). Ciastka układać na oleju razem z papierem (papierem do góry. Papier odchodzi bez problemu po około 2 minutach). Smażyć z każdej strony po około 4 minuty, do złotego koloru. Zdejmować na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe zamoczyć w lukrze.

Smacznego :)

wianuszki pomarańczowe - pączki hiszpańczkie

niedziela, 17 stycznia 2016, deserowo
Tagi: pomarańcze

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne