przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Wianuszki pomarańczowe - p±czki hiszpańskie

wianuszki pomarańczowe - p±czki hiszpańczkie

Moja propozycja na karnawałowy deser. P±czki wykonane z ciasta parzonego o pomarańczowym smaku, oblane lukrem przygotowanym też na bazie soku z pomarańczy.

Składniki (na około 22 sztuki):

  • 220 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 180 g m±ki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 l oleju do smażenia
  • 120 g cukru pudru
  • 30 ml soku pomarańczowego

Wykonanie:

Przygotować ciasto parzone: w garnku powoli zagotować masło z sokiem i skórk± pomarańczow± (masło powinno rozpu¶cić się zanim mieszanka zawrzy). Wsypać cał± m±kę i mieszaj±c energicznie, zaparzać ciasto przez około minutę. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić. 

Do chłodnego ciasta dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie zmiksować do poł±czenia składników. 

Z papieru do pieczenia wyci±ć kwadraty o boku 10 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówk± w kształcie gwiazdki. Wyciskać wianuszki z ciasta (o ¶rednicy 6 -7 cm) na wcze¶niej przygotowane kawałki papieru. 

Przygotować lukier: zmiksować cukier puder z sokiem pomarańczowym.

W szerokim garnku nagrzać olej do temperatury 170°C - 180°C (olej nagrzewa się długo, u mnie kilkana¶cie minut. Temperaturę sprawdzać termometrem cukierniczym lub próbować na kawałku ciasta - musi od razu zacz±ć się smażyć, spod ciasta będ± wychodzić b±belki). Ciastka układać na oleju razem z papierem (papierem do góry. Papier odchodzi bez problemu po około 2 minutach). Smażyć z każdej strony po około 4 minuty, do złotego koloru. Zdejmować na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe zamoczyć w lukrze.

Smacznego :)

wianuszki pomarańczowe - p±czki hiszpańczkie

niedziela, 17 stycznia 2016, deserowo
Tagi: pomarańcze

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne