przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka francuskie z jabłkami

ciastka francuskie z jabłkami

Szybki deser z gotowego ciasta francuskiego, z dużą ilością owoców. Nadzienie jest bardzo smaczne. Choć nie jest to mój ulubiony rodzaj ciasta, dzięki jabłkom ciastka naprawdę mi smakowały. 

ciastka francuskie z jabłkamiSkładniki (na 8 dużych ciastek):

  • opakowanie ciasta francuskiego (około 300 g)
  • 2 duże jabłka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko (roztrzepane z 50 ml wody)
  • cukier do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do rondelka, dodać rodzynki, cukier oraz 50 ml wody, zagotować i dusić pod przykryciem aż jabłka zmiękną (około 8 minut). Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 3 - 4 minuty alby odparował płyn. Wystudzić. 

Arkusz ciasta francuskiego pokroić na 8 prostokątów. U mnie arkusz o wymiarach 40 x 26 cm, podzieliłam na prostokąty 10 x 13 cm. Jabłka rozłożyć między wycięte ciastka, tak aby znajdowały się na jednej połowie przygotowanego prostokąta, zostawiając odstęp około 1 cm od brzegu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Każde ciastko składać na pół i lekko docisnąć brzegi. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i posypać cukrem. Na górze każdego ciastka zrobić dwa nacięcia ostrym nożem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. 

Smacznego :)

ciastka francuskie z jabłkami

piątek, 19 lutego 2016, deserowo

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne