przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny bananowe z czekoladą

muffiny bananowe z polewą czekoladową

Deser szybki w przygotowaniu, jak to muffiny. Banany dają dużo słodyczy, więc robiąc ja dzieciom spokojnie można zmniejszyć ilość cukru. Muffinki pięknie się prezentują i są bardzo smaczne.

muffiny bananowe z polewą czekoladowąSkładniki (na 12 sztuk):

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g czekolady deserowej (pokrojonej na mniejsze kawałki)

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Janka utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą, jasną masę. Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodawać kolejno pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę oraz jajka utarte z cukrem, wymieszać do połączenia składników. 

Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami, ciasto podzielić na 12 muffinów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 - 25 minut. Wystudzić.

Przygotować polewę: w rondelku roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając. Ciepłą polewę nałożyć na babeczki. 

Smacznego :)

muffiny bananowe z polewą czekoladową

piątek, 12 lutego 2016, deserowo

Polecane wpisy

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne