przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Łatwa babka marmurkowa

babka marmurkowa

Łatwy przepis na babkę marmurkową. Sprawdzi się w roli wielkanocnej babki lub jako szybkie ciasto do kawy. Polana polewą zachowuje świeżość nawet kilka dni. Jeśli chcemy żeby cała babka była pokryta czekoladą, to trzeba podwoić ilość składników na polewę.

babka marmurkowaSkładniki:

  • 300 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do ciemnego ciasta:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 3 łyżki mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, po każdym miksować około pół minuty. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy w dwóch porcjach na przemian z mlekiem. Całość połączyć za pomącą miksera ustawionego na średnie obroty. 

Dwie trzecie ciasta przełożyć do przyszykowanej formy. Do reszty dodać cukier, kakao oraz mleko, wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na warstwę jasnego ciasta i delikatnie przemieszać, aby powstał marmurkowy wzorek. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Po wyjęciu studzić w formie przez około 10 minut, po tym czasie ciasto delikatnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną, wystudzić. 

Przygotować polewę: masło roztopić w rondelku razem z czekoladą. Ciepłą polewą polać ciasto i lekko rozprowadzić.

babka marmurkowa

piątek, 11 marca 2016, deserowo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marta Góral, *.adsl.inetia.pl
2016/03/20 19:50:08
Na surowo pycha. Po upieczeniu nie wiem co mi z tego wyjdzie :( Brakuje mi instrukcji czy z termo-obiegiem czy góra-dół czy jak mam to piec, siedzę i patrzę w to okienko i przełączam i już wiem że termo-obieg to chyba nie był dobry pomysł :(
Twoja jakoś lepiej wygląda :P
-
2016/03/20 20:35:06
Tak, góra -dół. Szkoda, że tak wyszło, ale może ostateczny efekt nie jest tak zły? :)
Zapakuj szczelnie, i mi na drugi dzień bardziej smakowało.
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne