przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy drożdżowe z jabłkami

racuchy drożdżowe z jabłkami

Tradycyjne racuchy z jabłkami na podwieczorek. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. 

racuchy drożdżowe z jabłkamiSkładniki (około 20 sztuk):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko 
  • cukier waniliowy
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie: 

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i pół szklanki mleka, wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zrobić wgłębienie. Wlać do niego spienione drożdże, pozostałe mleko oraz lekko roztrzepane jajko. Wymieszać składniki, a następnie wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. 

Na patelni rozgrzać olej. Do ciasta wkładać po kilka jabłek, obtaczać je w cieście i łyżką nakładać na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Smażyć na średnim ogniu, tak żeby racuchy zdążyły dojść w środku. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe z jabłkami

sobota, 05 marca 2016, deserowo

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: Marta Góral, *.adsl.inetia.pl
2016/03/08 18:44:41
Wyglądają super! Kiedy znowu zrobisz? :)
-
2016/03/08 18:57:14
Zadzwoń tylko wcześniej ;)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne