przepisy na pyszne desery
Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z serem - kołoczki

drożdżówki z serem - kołoczki

Drożdżówki z serem czyli śląskie kołoczki to treściwe bułeczki z bardzo smacznym serowym nadzieniem. Sprawdzą się jako deser lub słodkie śniadanie. 

drożdżówki z serem - kołoczkiSkładniki:

Nadzienie serowe:

  • 250 g kremowego serka twarogowego
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 45 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 białko

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać po 2 łyżki cukru i mąki oraz połowę mleka, wymieszać aby drożdże się rozpuściły, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 15 minut).

Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i sól i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, wymieszać drewnianą łyżką aby składniki się połączyły. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto dodając kolejno żółtka oraz roztopione masło (ciasto będzie raczej gęste i zwarte). Całość wyrabiać jeszcze około 8 minut, następnie lekko oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Przygotować nadzienie: wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce i zmiksować na gładki krem (można użyć twarogu i najpierw rozgnieść go nieco widelcem). 

Dwie duże blachy (takie z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, krótko wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm x 32 cm, następnie podzielić na 20 kwadratów o boku 8 cm (pionowo robimy 5 kolumn, poziomo 4 rzędy). Masę serową podzielić między wszystkie kawałki ciasta, kładąc ją na środek kwadratu. Rogi ciasta sklejamy po przekątnej, łącząc cztery końce na środku ciastka. Sklejone przekładamy na przygotowane blachy i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. 

Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 - 25 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

drożdżówki z serem - kołoczki

Źródło: "Cukiernia Lidla"

czwartek, 28 kwietnia 2016, deserowo
Tagi: ser drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2016/04/28 17:04:23
idealne do herbatki! :)
-
2016/05/24 14:46:45
Mniam! Wyglądają przepysznie :) Idealne do zabrania na piknik :)
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne