przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 28 kwietnia 2016

drożdżówki z serem - kołoczki

Drożdżówki z serem czyli śląskie kołoczki to treściwe bułeczki z bardzo smacznym serowym nadzieniem. Sprawdzą się jako deser lub słodkie śniadanie. 

drożdżówki z serem - kołoczkiSkładniki:

Nadzienie serowe:

  • 250 g kremowego serka twarogowego
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 45 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 białko

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać po 2 łyżki cukru i mąki oraz połowę mleka, wymieszać aby drożdże się rozpuściły, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 15 minut).

Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i sól i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, wymieszać drewnianą łyżką aby składniki się połączyły. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto dodając kolejno żółtka oraz roztopione masło (ciasto będzie raczej gęste i zwarte). Całość wyrabiać jeszcze około 8 minut, następnie lekko oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Przygotować nadzienie: wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce i zmiksować na gładki krem (można użyć twarogu i najpierw rozgnieść go nieco widelcem). 

Dwie duże blachy (takie z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, krótko wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm x 32 cm, następnie podzielić na 20 kwadratów o boku 8 cm (pionowo robimy 5 kolumn, poziomo 4 rzędy). Masę serową podzielić między wszystkie kawałki ciasta, kładąc ją na środek kwadratu. Rogi ciasta sklejamy po przekątnej, łącząc cztery końce na środku ciastka. Sklejone przekładamy na przygotowane blachy i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. 

Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 - 25 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

drożdżówki z serem - kołoczki

Źródło: "Cukiernia Lidla"

Tagi: drożdże ser
13:35, deserowo , ciastka
Link Komentarze (2) »
piątek, 18 marca 2016

babka drożdżowa wielkanocna

Pyszna, drożdżowa babka prosta w wykonaniu. Pięknie rośnie, ładnie pachnie, bardzo dobrze smakuje i zachowa świeżość kilka dni. Posypałam ją cukrem pudrem, ale można polukrować, będzie ładniejsza :) 

babka drożdżowa wielkanocnaSkładniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g drobnego cukru
  • 10 g suszonych drożdży
  • 185 ml letniego mleka
  • 2 jajka w temp. pokojowej, roztrzepane
  • 90 g suszonej żurawiny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania 
  • lub lukier: szklanka cukru pudru zmiksowana z sokiem
    z cytryny (około 4 łyżki soku)

Wykonanie:

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać pokrojone masło i rozcierać palcami, do otrzymania struktury drobnej kruszonki (wygląda jak bułka tarta). Dodać drożdże i cukier, przemieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, do którego wlać ciepłe mleko i jajka, wymieszać. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera z widełkami do ciasta drożdżowego przez około 7 minut. Na koniec dodać żurawinę i skórkę z cytryny i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny (powinna podwoić swoją objętość). 

Formę do babki (średnica 24 cm) wysmarować roztopionym masłem. Wyrośnięte ciasto wyjąć na obsypany mąką blat i krótko wyrobić. Ciast będzie dosyć luźne, jeśli będzie się mocno kleić podsypać lekko mąką. Z ciasta uformować wałek, taki aby długością pasował do obwodu foremki, przełożyć go do formy i delikatnie docisnąć, aby wyrównać wierzch. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 45 minut, aż patyczek w nią wbity wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przez około 10 minut studzić w formie, po tym czasie delikatnie wyłożyć babkę na metalową kratę.

Wystudzoną posypać cukrem pudrem lub polukrować.

babka drożdżowa wielkanocna

piątek, 11 marca 2016

babka marmurkowa

Łatwy przepis na babkę marmurkową. Sprawdzi się w roli wielkanocnej babki lub jako szybkie ciasto do kawy. Polana polewą zachowuje świeżość nawet kilka dni. Jeśli chcemy żeby cała babka była pokryta czekoladą, to trzeba podwoić ilość składników na polewę.

babka marmurkowaSkładniki:

  • 300 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do ciemnego ciasta:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 3 łyżki mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, po każdym miksować około pół minuty. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy w dwóch porcjach na przemian z mlekiem. Całość połączyć za pomącą miksera ustawionego na średnie obroty. 

Dwie trzecie ciasta przełożyć do przyszykowanej formy. Do reszty dodać cukier, kakao oraz mleko, wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na warstwę jasnego ciasta i delikatnie przemieszać, aby powstał marmurkowy wzorek. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Po wyjęciu studzić w formie przez około 10 minut, po tym czasie ciasto delikatnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną, wystudzić. 

Przygotować polewę: masło roztopić w rondelku razem z czekoladą. Ciepłą polewą polać ciasto i lekko rozprowadzić.

babka marmurkowa

sobota, 05 marca 2016

racuchy drożdżowe z jabłkami

Tradycyjne racuchy z jabłkami na podwieczorek. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. 

racuchy drożdżowe z jabłkamiSkładniki (około 20 sztuk):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko 
  • cukier waniliowy
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie: 

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i pół szklanki mleka, wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zrobić wgłębienie. Wlać do niego spienione drożdże, pozostałe mleko oraz lekko roztrzepane jajko. Wymieszać składniki, a następnie wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. 

Na patelni rozgrzać olej. Do ciasta wkładać po kilka jabłek, obtaczać je w cieście i łyżką nakładać na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Smażyć na średnim ogniu, tak żeby racuchy zdążyły dojść w środku. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe z jabłkami

piątek, 19 lutego 2016

ciastka francuskie z jabłkami

Szybki deser z gotowego ciasta francuskiego, z dużą ilością owoców. Nadzienie jest bardzo smaczne. Choć nie jest to mój ulubiony rodzaj ciasta, dzięki jabłkom ciastka naprawdę mi smakowały. 

ciastka francuskie z jabłkamiSkładniki (na 8 dużych ciastek):

  • opakowanie ciasta francuskiego (około 300 g)
  • 2 duże jabłka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko (roztrzepane z 50 ml wody)
  • cukier do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do rondelka, dodać rodzynki, cukier oraz 50 ml wody, zagotować i dusić pod przykryciem aż jabłka zmiękną (około 8 minut). Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 3 - 4 minuty alby odparował płyn. Wystudzić. 

Arkusz ciasta francuskiego pokroić na 8 prostokątów. U mnie arkusz o wymiarach 40 x 26 cm, podzieliłam na prostokąty 10 x 13 cm. Jabłka rozłożyć między wycięte ciastka, tak aby znajdowały się na jednej połowie przygotowanego prostokąta, zostawiając odstęp około 1 cm od brzegu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Każde ciastko składać na pół i lekko docisnąć brzegi. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i posypać cukrem. Na górze każdego ciastka zrobić dwa nacięcia ostrym nożem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. 

Smacznego :)

ciastka francuskie z jabłkami

piątek, 12 lutego 2016

muffiny bananowe z polewą czekoladową

Deser szybki w przygotowaniu, jak to muffiny. Banany dają dużo słodyczy, więc robiąc ja dzieciom spokojnie można zmniejszyć ilość cukru. Muffinki pięknie się prezentują i są bardzo smaczne.

muffiny bananowe z polewą czekoladowąSkładniki (na 12 sztuk):

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g czekolady deserowej (pokrojonej na mniejsze kawałki)

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Janka utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą, jasną masę. Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodawać kolejno pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę oraz jajka utarte z cukrem, wymieszać do połączenia składników. 

Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami, ciasto podzielić na 12 muffinów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 - 25 minut. Wystudzić.

Przygotować polewę: w rondelku roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając. Ciepłą polewę nałożyć na babeczki. 

Smacznego :)

muffiny bananowe z polewą czekoladową

piątek, 05 lutego 2016

pancakes

Bardzo smaczne, pulchne placuszki. Same w sobie są mało słodkie, więc najlepiej będą smakowały z jakimś słodkim dodatkiem: syropem klonowym albo cukrem pudrem. 

pancakesSkładniki (na około 20 sztuk):

  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 40 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione masło oraz mleko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać około łyżkę oleju. Nakładać po dwie łyżki ciasta na jednego placka, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z owocami, cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Smacznego :)

pancakes

21:40, deserowo , inne
Link Komentarze (3) »
piątek, 29 stycznia 2016

kujawski drożdżowy placek maślany

Drożdżowe ciasto jest chyba moim ulubionym, pewnie dlatego ten placek bardzo mi smakował. Jest bardzo puszysty i delikatny, z dużą ilością kruszonki. Najsmaczniejszy w dzień pieczenia, kiedy warstwa masła z cukrem jeszcze nie zastygnie i ciasto jest przyjemnie wilgotne. Ale nawet dwa dni po upieczeniu drożdżówka nie wyschła i była smaczna. 

kujawski drożdżowy placek maślanySkładniki na ciasto: 

  • 35 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy: do kubka pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i pół szklanki mleka (cukier, mąka i mleko odjęte ze składników na ciasto), wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15. 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, jajka z cukrem, szczyptę soli oraz masło. Wyrabiać mikserem lub ręcznie do czasu aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić (około 10 minut). Delikatnie posypać ciasto mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość (około 1 godzina).

Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki (użyłam blaszki o wymiarach 25 x 35 cm i ciasto było bardzo wysokie, można użyć większej blaszki 35 x 45 cm). Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Przygotować masło z cukrem do posmarowania ciasta: w garnuszku roztopić masło, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować je masłem z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 

Przygotować kruszonkę: masło z cukrem i cukrem waniliowym rozetrzeć między palcami, dodawać stopniowo mąkę, wyrabiać palcami aż powstanie sypka kruszonka.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać kruszonką, włożyć do piekarnika i piec 30 - 35 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Kroić po wystudzeniu.

Smacznego :)

kujawski drożdżowy placek maślany

Źródło: "Cukiernia Lidla"

Tagi: drożdże
09:07, deserowo , ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne