przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 17 stycznia 2013

tarta limonkowa

Bardzo bardzo prosta i szybka w wykonaniu tarta. Jest lekkim deserem, wyraźnie słodkim i kwaśnym jednocześnie. Myślę, że taka cytrusowa tarta jest dobrym pomysłem na ciepłe letnie dni... oby nadeszły jak najszybciej! :)

tarta limonkowaSkładniki:

  • 200 g ciastka digestive
  • 50 g masła
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • skórka i sok z 4 limonek

Wykonanie:

Przygotować spód: w malakserze zmiksować na gładką masę ciastka z masłem. Powstałą masę przełożyć do okrągłej blaszki (Ø 24 cm) i wylepić nią spód. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.

Limonki dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę kremówkę ubić, gdy będzie już sztywna wlać powoli mleko skondensowane i połączyć ze śmietaną. Dodać skórkę i sok z limonek, delikatnie wymieszać. Masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

tarta limonkowa



źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson

czwartek, 03 stycznia 2013

sernik gotowany

Największą zaletą tego sernika jest to, że nie da się go zepsuć. Masa jest gotowana, więc nie ma obaw, że opadnie. Z podanych składników piekę cztery placki, ale można zmniejszyć nieco ilość składników na spody, upiec 3 i przełożyć wtedy większą ilością masy. Sernik, choć smakiem różni się od tych pieczonych, jest naprawdę smaczny. 

sernik gotowanySkładniki na kruche spody:

  • 600 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 250 g margaryny

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego (zmielony dwukrotnie)
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 budyń budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Przygotować spody: mąkę posiekać z margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Blaszkę (25 cm x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części, pierwszą porcję rozwałkować i przełożyć do blaszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Tak samo postępować z pozostałymi plackami.

Przygotować masę serową: zmielony ser przełożyć do garnka, dodać jajka, cukier i margarynę. Mieszać aż do zagotowania (żeby margaryna się rozpuściła). Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem i przelać do gotującego się sera, wymieszać i zdjąć z ognia. Na koniec dodać skórkę pomarańczową.

Na jeden z placków wylać jedną trzecią masy serowej (placki muszą już być chłodne, a masę wylewamy jeszcze gorącą), przykryć kolejnym plackiem i lekko docisnąć. Kolejno nakładać masę serową, placek, masę serową, placek. Docisnąć i odstawić do ostygnięcia i związania najlepiej na całą noc. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

sernik gotowany

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne