przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
pi±tek, 29 stycznia 2016

kujawski drożdżowy placek ma¶lany

Drożdżowe ciasto jest chyba moim ulubionym, pewnie dlatego ten placek bardzo mi smakował. Jest bardzo puszysty i delikatny, z duż± ilo¶ci± kruszonki. Najsmaczniejszy w dzień pieczenia, kiedy warstwa masła z cukrem jeszcze nie zastygnie i ciasto jest przyjemnie wilgotne. Ale nawet dwa dni po upieczeniu drożdżówka nie wyschła i była smaczna. 

kujawski drożdżowy placek ma¶lanySkładniki na ciasto: 

  • 35 g ¶wieżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g m±ki pszennej
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 180 g m±ki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy: do kubka pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, łyżkę m±ki i pół szklanki mleka (cukier, m±ka i mleko odjęte ze składników na ciasto), wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce na około 15. 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiać m±kę. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, jajka z cukrem, szczyptę soli oraz masło. Wyrabiać mikserem lub ręcznie do czasu aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić (około 10 minut). Delikatnie posypać ciasto m±k±, nakryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia, powinno podwoić objęto¶ć (około 1 godzina).

Ciasto wyj±ć na oprószony m±k± blat i krótko zagnie¶ć. Rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej m±k± blaszki (użyłam blaszki o wymiarach 25 x 35 cm i ciasto było bardzo wysokie, można użyć większej blaszki 35 x 45 cm). Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Przygotować masło z cukrem do posmarowania ciasta: w garnuszku roztopić masło, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Wyj±ć ciasto z lodówki i posmarować je masłem z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyro¶nięcia. 

Przygotować kruszonkę: masło z cukrem i cukrem waniliowym rozetrzeć między palcami, dodawać stopniowo m±kę, wyrabiać palcami aż powstanie sypka kruszonka.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać kruszonk±, włożyć do piekarnika i piec 30 - 35 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Kroić po wystudzeniu.

Smacznego :)

kujawski drożdżowy placek ma¶lany

¬ródło: "Cukiernia Lidla"

Tagi: drożdże
09:07, deserowo , ciasta
Link Dodaj komentarz »
pi±tek, 22 stycznia 2016

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Prosty przepis na szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które zawsze się uda. Nie jest ciężkie i zbite, można je ¶miało przełożyć dżemem, np. z czarnej porzeczki, albo bit± ¶mietan±. 

Składniki:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g m±ki
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej 
  • 50 g masła

Wykonanie:

Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej (połamać w kosteczkę i włożyć do miski ustawionej nad garnkiem z gotuj±c± się wod±). 

Białka z sol± ubić na sztywn± pianę.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszyst± masę. Dodać roztopion± czekoladę, wymieszać. Kolejno dodawać żółtaka oraz jajka, po każdym dokładnie zmiksować masę przez około pół minuty. M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać w dwóch partiach do masy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka: najpierw połowę, delikatnie wymieszać, następnie pozostał± czę¶ć, również delikatnie i krótko wymieszać. 

Masę przełożyć do okr±głej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (¶rednica 26 cm). Form włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut. 

Przygotować polewę: masło umie¶cić wraz z połaman± czekolada w rondelku, ci±gle mieszaj±c powoli podgrzewać, aż składniki się rozpuszcz±. Polewę wylać na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Smacznego :) 

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Tagi: czekolada
09:21, deserowo , ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 17 stycznia 2016

wianuszki pomarańczowe - p±czki hiszpańczkie

Moja propozycja na karnawałowy deser. P±czki wykonane z ciasta parzonego o pomarańczowym smaku, oblane lukrem przygotowanym też na bazie soku z pomarańczy.

Składniki (na około 22 sztuki):

  • 220 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 180 g m±ki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 l oleju do smażenia
  • 120 g cukru pudru
  • 30 ml soku pomarańczowego

Wykonanie:

Przygotować ciasto parzone: w garnku powoli zagotować masło z sokiem i skórk± pomarańczow± (masło powinno rozpu¶cić się zanim mieszanka zawrzy). Wsypać cał± m±kę i mieszaj±c energicznie, zaparzać ciasto przez około minutę. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić. 

Do chłodnego ciasta dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie zmiksować do poł±czenia składników. 

Z papieru do pieczenia wyci±ć kwadraty o boku 10 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówk± w kształcie gwiazdki. Wyciskać wianuszki z ciasta (o ¶rednicy 6 -7 cm) na wcze¶niej przygotowane kawałki papieru. 

Przygotować lukier: zmiksować cukier puder z sokiem pomarańczowym.

W szerokim garnku nagrzać olej do temperatury 170°C - 180°C (olej nagrzewa się długo, u mnie kilkana¶cie minut. Temperaturę sprawdzać termometrem cukierniczym lub próbować na kawałku ciasta - musi od razu zacz±ć się smażyć, spod ciasta będ± wychodzić b±belki). Ciastka układać na oleju razem z papierem (papierem do góry. Papier odchodzi bez problemu po około 2 minutach). Smażyć z każdej strony po około 4 minuty, do złotego koloru. Zdejmować na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe zamoczyć w lukrze.

Smacznego :)

wianuszki pomarańczowe - p±czki hiszpańczkie

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne