przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
niedziela, 26 lutego 2012

tarta cytrynowa

W ostatnim poście napisałam, że smak cytryny w babeczkach jest bardzo mocno wyczuwalny. Teraz zastanawiam się jak w porównaniu opisać smak tego ciasta ;) Intensywnie cytrynowe, lekko kwaśne, orzeźwiające. Mi smakowała bardzo, ale dla niektórych osób była zbyt kwaśna. Przepis z Moje Wypieki

 

tarta cytrynowaSkładniki: 

Kruchy spód:

  • 175 g mąki
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 żółtko

Budyń cytrynowy:

  • 100 g cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 85 g masła
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn (soku pół szklanki)
  • sok z 1 pomarańczy (dopełnić wodą do 200 ml)
  • 3 żółtka
  • 1 jajko

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: 

Przygotować ciasto: masło, mąkę i cukier wyłożyć na stolnicę i posiekać, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć do okrągłej blaszki (średnica 27 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego fasolę lub kulki ceramiczne - do obciążenia ciasta. Tak przygotowane włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Przygotować warstwę budyniową: W rondelku wymieszać mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Wlać sok z cytryny i pomarańczy i mieszając zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodać żółtka i jajko znów wszystko wymieszać i postawić na palnik. Ciągle mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, żeby budyń zgęstniał. Jeszcze ciepły przełożyć na kruchy spód i odłożyć do całkowitego wystygnięcia. 

Gdy budyń już jest chłodny przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo, po łyżce dodawać cukier i ucierać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Przełożyć na zimny budyń. 

Piekarnik nagrzać do 180ºC, włożyć ciasto i zapiekać jeszcze około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Podawać jeszcze tego samego dnia. 

Smacznego :)

 tarta cytrynowa

 

 

środa, 22 lutego 2012

cytrynowe zawijańce

Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi lubię niesłodkie słodycze. Niesłodkie czyli z nutą kawy, gorzkiej czekolady lub tak jak w tym przypadku z przyjemnym kwaskowatym smakiem cytryny. W tych babeczkach bardzo mocno wyczuwanym. Indywidualne gusta co do ilości słodkiego w słodkościach zaspokaja się cukrem pudrem ;) Bardzo polecam. 

Przepis stąd.

cytrynowe zawijańceSkładniki (na 8 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 60 g margaryny 
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem i kolejno ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Dodawać pozostałe składniki ciągle miksując. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. 

Ciasto przełożyć do foremki na babeczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Lekko wystudzone posypać przesianym cukrem pudrem. 

Smacznego :)

 cytrynowe zawijańce

poniedziałek, 20 lutego 2012

drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ciasto, które nie wymaga od nas niemal żadnego wysiłku. Zawsze wychodzi, przyjmuje naprawdę dużą ilość owoców i długo zachowuje świeżość. Idealne na deser albo na śniadanie ze szklanką mleka. 



drożdżowe ze śliwkamiSkładniki na ciasto:
 

  • 100 g świeżych drożdży 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka (lekko roztrzepane)
  • 1 szklanka oleju 
  • 1 szklanka letniego mleka 
  • 4 szklanki mąki (przesianej przez sito)
  • śliwki i porzeczki (dałam z kompotu)

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 szklanka mąki 
  • 50 g margaryny

Wykonanie:

Przygotować dużą miskę lub garnek. Na jej dno rozkruszyć drożdże i kolejno przykrywać je wszystkimi składnikami według kolejności podanej powyżej. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

Po tym czasie zdjąć ściereczkę i drewnianą łyżką wymieszać składniki (wyrabianie nie jest konieczne). Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25 x 35 cm) i delikatnie wyrównać. Na ciasto równomiernie wyłożyć owoce (ja na całą blaszkę wykorzystałam litrowy słoik śliwek i taki sam czarnych porzeczek, ale mogą to być dowolne owoce). 

Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki włożyć do miski i ręką ugniatać do ich lekkiego połączenia. Kruszonkę wyłożyć na owoce. 

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. 

Smacznego :)

 drożdżowe ze śliwkami

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne