przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 14 lutego 2013

babeczki czekoladowo - wiśniowe z kremem

Moje babeczki od serca. Są śliczne i pyszne, nawet bez kremu. Użyłam gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90% dzięki czemu były intensywne w smaku (ja ogólnie uwielbiam połączenie wiśni i czekolady więc mogę być mało obiektywna).

babeczki czekoladowo-wiśniowe z krememSkładniki na babeczki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku, wrzucić połamaną w kostki czekoladę, poczekać aż czekolada zacznie się topić i zdjąć z ognia. Mieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Dodać dżem, rozkłócone jajka, cukier i sól i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie z masą. 

Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami i piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ale babeczki zostawić w blaszce jeszcze około 10 minut, później wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem: śmietana i serek powinny być mocno schłodzone. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone i delikatnie połączyć na gładką masę (jeśli w tym momencie krem będzie dosyć rzadki wystarczy włożyć go na chwilę do lodówki). Krem nakładać na babeczki i posypać serduszkami (lub czym kto woli).

Smacznego :)

babeczki czekoladowo-wiśniowe z kremem

babeczki czekoladowo - wiśniowe z kremem

Źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson

niedziela, 03 lutego 2013

ryż na mleku z gruszkami

Koniec karnawału, a u mnie delikatny, ryżowy deser. Pączki zostawiam na czwartek, a dziś polecam coś lżejszego. Ryż na mleku sprawdzi się jako deser albo pyszne śniadanie. Jest gotowy praktycznie już po uprażeniu ryżu, ale mi bardziej smakował jak postał trochę w lodówce. Nie mogę doczekać się wersji z truskawkami :)

ryż na mlekuSkładniki (na 4 porcje):

  • szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Ryż opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać szklanką mleka i dorzucić naciętą wzdłuż laskę wanilii. Postawić na ogniu i gotować do miękkości dolewając stopniowo pozostałe mleko (dolewać jak już widzimy, że poprzednie zostało wchłonięte. Może być potrzeba nawet czwartej szklanki mleka. Trwa to około pół godziny). Na końcu dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. 

Przygotować gruszki: owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cynamon i pół szklanki wody. Gotować na wolnym ogniu, aż gruszki nie zmiękną a z wody i soku zrobi się gęsty syrop (około pół godziny).

Z ryżu wyjąć wanilię, dodać żółtko i wymieszać. Do szklanek nakładać ryż i przykryć gruszkami.

Smacznego :)

ryż na mleku

ryż na mleku

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne