przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
piątek, 19 lutego 2016

ciastka francuskie z jabłkami

Szybki deser z gotowego ciasta francuskiego, z dużą ilością owoców. Nadzienie jest bardzo smaczne. Choć nie jest to mój ulubiony rodzaj ciasta, dzięki jabłkom ciastka naprawdę mi smakowały. 

ciastka francuskie z jabłkamiSkładniki (na 8 dużych ciastek):

  • opakowanie ciasta francuskiego (około 300 g)
  • 2 duże jabłka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko (roztrzepane z 50 ml wody)
  • cukier do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do rondelka, dodać rodzynki, cukier oraz 50 ml wody, zagotować i dusić pod przykryciem aż jabłka zmiękną (około 8 minut). Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 3 - 4 minuty alby odparował płyn. Wystudzić. 

Arkusz ciasta francuskiego pokroić na 8 prostokątów. U mnie arkusz o wymiarach 40 x 26 cm, podzieliłam na prostokąty 10 x 13 cm. Jabłka rozłożyć między wycięte ciastka, tak aby znajdowały się na jednej połowie przygotowanego prostokąta, zostawiając odstęp około 1 cm od brzegu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Każde ciastko składać na pół i lekko docisnąć brzegi. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i posypać cukrem. Na górze każdego ciastka zrobić dwa nacięcia ostrym nożem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. 

Smacznego :)

ciastka francuskie z jabłkami

piątek, 12 lutego 2016

muffiny bananowe z polewą czekoladową

Deser szybki w przygotowaniu, jak to muffiny. Banany dają dużo słodyczy, więc robiąc ja dzieciom spokojnie można zmniejszyć ilość cukru. Muffinki pięknie się prezentują i są bardzo smaczne.

muffiny bananowe z polewą czekoladowąSkładniki (na 12 sztuk):

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g czekolady deserowej (pokrojonej na mniejsze kawałki)

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Janka utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą, jasną masę. Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodawać kolejno pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę oraz jajka utarte z cukrem, wymieszać do połączenia składników. 

Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami, ciasto podzielić na 12 muffinów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 - 25 minut. Wystudzić.

Przygotować polewę: w rondelku roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając. Ciepłą polewę nałożyć na babeczki. 

Smacznego :)

muffiny bananowe z polewą czekoladową

piątek, 05 lutego 2016

pancakes

Bardzo smaczne, pulchne placuszki. Same w sobie są mało słodkie, więc najlepiej będą smakowały z jakimś słodkim dodatkiem: syropem klonowym albo cukrem pudrem. 

pancakesSkładniki (na około 20 sztuk):

  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 40 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione masło oraz mleko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać około łyżkę oleju. Nakładać po dwie łyżki ciasta na jednego placka, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z owocami, cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Smacznego :)

pancakes

21:40, deserowo , inne
Link Komentarze (3) »
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne