przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
niedziela, 27 listopada 2011

jabłecznik korzenny

Zupełnie inny jabłecznik, który był wynikiem improwizacji. Słodki i korzenny. Jabłka nie dominują w smaku, ale idealnie komponują się z pozostałymi warstwami. Bardzo ciekawa odmiana, polecam spróbować :) 

jabłecznik korzenny z orzechamiSkładniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • kostka margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej

Dodatkowo:

  • około 1,5 kg jabłek
  • 2 szklanki orzechów (niezbyt drobno posiekanych)
  • 100 g margaryny
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, cukrem i przyprawą piernikową. Dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki (żeby później łatwiej się ścierało), resztę też zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (do czasu przygotowania pozostałych części).

Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać orzechy (i ewentualnie 2 łyżki cukru) i chwilę podgrzać, uważając żeby się nie przypaliło. 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i utrzeć do gładkiej masy. 

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na wielkość blaszki (25x35). Na ciasto wyłożyć i równo rozprowadzić orzechy, później jabłka, na koniec pianę z białek. Z zamrażarki wyjąć pozostałą część ciasta i zetrzeć na pianę z białek.

Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około godzinę. 

Smacznego :)

jabłecznik korzenny z orzechami

niedziela, 13 listopada 2011

 muffiny z czarną porzeczką

Muffiny bardzo delikatne, prawie jak biszkoptowe. Osobiście wolę te zbite i ciężkie, ale dodatek czarnej porzeczki daje im wielkiego plusa. Słodki smak ciasta jest złamany kwaskowatym posmakiem owoców. I długo zachowują świeżość.  

muffiny z czarną porzeczkąSkładniki na 12 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g płatków owsianych
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany
  • pół szklanki oleju
  • 200 g czarnej porzeczki ze słoika

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cynamon, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce połączyć śmietanę, jajka i olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać odsączone porzeczki i szybko i niezbyt dokładnie wymieszać. 

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć porcję ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 20-25 minut. Po upieczeniu muffiny wyjąć z piekarnika i zostawić jeszcze na około pięć minut w formie, po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego :)

muffiny z czarną porzeczką

wtorek, 01 listopada 2011

piernik z serem

Ciasto dwa w jednym: piernik i sernik, czyli idealny wypiek na święta. Zwłaszcza dla takich jak ja, którym nie wychodzą serniki ;) Ciasto przyjmuje dużą ilość bakalii i cudownie wyrasta, a zamiana powideł na dżem sprawia, że jest bardziej wilgotne.

Dla roztargnionych i zakochanych: jak zapomnicie dodać do masy serowej pianę z białek to też pysznie wyjdzie ;)


piernik z seremSkładniki na piernik:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • słoik dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych)
  • pół szklanki orzechów włoskich (niezbyt drobno pokrojonych)
  • pół szklanki pokrojonych suszonych śliwek

Składniki na masę serową:

  • 500 g półtłustego sera (trzykrotnie zmielony)
  • 125 g masła (rozpuszczonego)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Wykonanie:

Najpierw przygotować ciasto piernikowe: jajka utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie kolejno dodawać wszystkie składniki i zmiksować.

Przygotować masę serową: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać ser, budyń i przestudzone masło i krótko wymieszać do połączenia składników. Pianę z białek przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Na wyłożoną papierem blaszkę (25x35) wylać ciasto piernikowe, a następnie równomiernie wyłożyć masę serową. 

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 50-60 minut. 

Najlepsze na drugi, trzeci dzień. 

Smacznego :)

piernik z serem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne