przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
wtorek, 13 listopada 2012

Budyń z kaszy manny ze śmietanką

Krótko mówiąc: pyszny deser. Kremowy, delikatny, śmietankowy. Nie obawiajcie się, że na deser wyjdzie zupa mleczna, choć ja akurat taką wersję lubię. Budyń nie ma z nią nic wspólnego. Dla wzbogacenia smaku można dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy lub łyżkę likieru Cointreau. Polecam.

Budyń z kaszy manny ze śmietankąSkładniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli
  • konfitura lub owoce do podania

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować z cukrem i szczyptą soli. Wsypać kaszę i chwilę gotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z napęczniałą i odciśniętą żelatyną. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połączyć z budyniem. Krem przełożyć do miseczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na pięć godzin. Podawać z konfiturą lub świeżymi owocami.

Smacznego :)

 

Budyń z kaszy manny ze śmietanką

wtorek, 06 listopada 2012

Śmietankowiec stracciatella

Bardzo delikatny deser. Myślałam, że masa będzie miała strukturę bardziej zwartą, sernikową, a jest puszysta i nie dominuje smakiem. Owoce i czekolada są wyraźnie wyczuwalne. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, rośnie dość wysokie, później lekko opada. Osobiście uważam, że jest trochę bez wyrazu, ale nikt nie podzielił mojej opinii. ;)

Źródło: tutaj

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukiert waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na minimum godzinę do lodówki (żeby było nam wygodnie później zetrzeć na tarce). 

Składniki na masę śmietanową:

  • 3 białka
  • 600 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 puszku brzoskwiń

Wykonanie: 

Czekoladę i brzoskwinie pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle ucierając. Dodać budyń i zmiksować. Wlać śmietanę i delikatnie wymieszać masę łyżką, ewentualnie mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodać czekoladę i brzoskwinie, wymieszać.

Na dno blaszki (tortownica o średnicy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce 2/3 ciasta. Na ciasto wylać masę śmietanową i wyrównać łyżką jej powierzchnię. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut.

Smacznego :)

Śmietankowiec stracciatella

piątek, 02 listopada 2012

razowe ze śliwką

Ciasto bardzo proste i smaczne. Mąka razowa nadaje mu ciekawą strukturę i piękny kolor, co jest też zasługą cukru. Zamiast śliwek można użyć  także innych owoców. Ciasto długo pozostaje świeże. Polecam :)


ciasto razowe ze śliwkamiSkładniki:

  • 200 g masła
  • 160 g ciemnego brązowego cukru
  • 370 g mąki pszennej razowej
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 700 g śliwek 
  • płatki migdałowe
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło z cukrem i solą utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mleko, zmiksować.

Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25 x 35 cm). Na ciasto równomiernie rozłożyć śliwki i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasto razowe ze śliwkami

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne