przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
piątek, 27 listopada 2015

ciasto czekoladowe z burakami

Czekoladowe ciasto z dodatkiem buraków. Ciekawe, smaczne, długo wilgotne, trochę jak brownie. Jest łatwe w przygotowaniu i szybkie, o ile mamy upieczone wcześniej buraki. Najlepiej piec je przy okazji innego pieczenia - do przepisu potrzeba jeden - dwa buraczki, w zależności od wielkości - zawinięte w folię nie dają zapachu.


ciasto czekoladowe z burakamiSkładniki:

  • 250 g buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła 
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła 

Wykonanie:

Buraki dokładnie wyszorować, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC do miękkości, w zależności od wielkości buraka,  przez godzinę lub trochę dłużej. Wystudzić, pokroić w mniejsze kawałki i zblendować. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło, zamieszać i odstawić, masło w tym czasie się rozpuści. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Czekoladę wymieszać dokładnie z rozpuszczonym już masłem, dodać żółtka i buraki, wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki. 

Masę czekoladową połączyć delikatnie z pianą z białek. Do powstałej masy przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać sól. Wymieszać łyżką. Dno okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca i ostudzić.

Zrobić polewę: czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ciepłą polewą polać ciasto.

Smacznego :)

ciasto czekoladowe z burakami

Źródło: Kukbuk

środa, 18 listopada 2015

szybki pszenny chleb

Dzisiaj przepis na bardzo szybki w przygotowaniu pszenny chleb. Smaczny i delikatny, długo zostaje świeży i miękki. 


szybki pszenny chlebSkładniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wodę wymieszać z mlekiem. Woda powinna być na tyle ciepła, aby po zmieszaniu z mlekiem płyn nadal był letni. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól oraz mleko z wodą. Składniki wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty, następnie zwiększyć obroty do maksymalnych i wyrabiać ciasto około 5 minut. Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 - 40 minut. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować bochenek i przełożyć do formy keksowej (długość 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Ponownie nakryć i odstawić do wyrośnięcia (około 20 - 30 minut).

Wierzch ciasta naciąć wzdłuż nożem i posmarować łyżką wody lub mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 60 minut. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił w trakcie pieczenia, przykryć go folią aluminiową i piec dalej. 

Smacznego :)

szybki pszenny chleb

Źródło: "Szkoła pieczenia"

piątek, 06 listopada 2015

Kruche ciastka orzechowo-czekoladowe

Kruche ciasteczka z czekoladą, bardzo szybkie w przygotowaniu. Mało wyszukane, ale smaczne. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Fajnie smakują ze szklanka mleka.

Kruche ciastka orzechowo-czekoladoweSkładniki (na około 40 sztuk):

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 g mąki 
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło utrzeć na gładki krem. Partiami dodawać cukier, cukier brązowy i waniliowy oraz sól, dokładnie zmiksować. Dodać jedno jajko, zmiksować do połączenia składników, około pół minuty, dodać drugie jajko, zmiksować. W dwóch partiach dodać mąkę, wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy, za pomocą dwóch łyżek, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkach zachowując odstępy, bo ciastka rozpłyną się podczas pieczenia. 

Blaszki wkładać kolejno do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ciastka około 15 minut (na każdą blaszkę). Można też piec wszystkie ciastka jednocześnie w temp. 160°C z funkcją termoobiegu.

Smacznego :)

Kruche ciastka orzechowo-czekoladowe

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne