przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
środa, 07 grudnia 2011

pierniki świąteczne w glazurze czekoladowej

Nigdy nie przepadałam za piernikami i jedyne co w nich lubiłam to to, że ładnie wyglądają. Ale dwa lata temu znalazłam na Moje Wypieki przepis na pierniczki, które szczerze mi posmakowały. Są miękkie i delikatne, pięknie pachnące korzennymi przyprawami, a dodatek glazury nadaje im czekoladowej słodyczy. Polecam na święta :) 

pierniki świąteczne w glazurze czekoladowejPrzepis cytuję.

Składniki na pierniki:

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • opakowanie przyprawy piernikowej
  • 250 g masła
  • 400g miodu

Wykonanie:

Miód zagotować z przyprawą piernikową, zdjąć z ognia, włożyć masło i poczekać do momentu aż się rozpuści i wystygnie. Sodę dodać do śmietany, wymieszać i odstawić aż zwiększy swoją objętość. Białka z cukrem ubić na pianę, potem dalej ubijając dodawać po kolei żółtka. W osobnej misce wymieszać kakao z mąką, przelać do nich ubite jajka i delikatnie wymieszać, dodać miód z masłem, wymieszać, na koniec dodać śmietanę z sodą i połączyć na jednolite ciasto (będzie dosyć rzadkie). Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na całą dobę (w tym czasie ciasto zgęstnieje).

Po upływie 24 godzin można przystąpić do pieczenia. Ciasto wyjąć z miski na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 3 mm (ja wolę nawet grubsze) i wycinać ciastka mocno podsypując mąką.

Pierniki przekładać na wyłożoną papierem blachę (zachowując odstępy, bo sporo urosną). Piec około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce. 

Tak przygotowane pierniki zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie, później twardnieją i z czasem nabierają wilgoci. Moje były dobre po tygodniu, ale szczelnie zamknięte poleżą nawet miesiąc. 

pierniki świąteczne w glazurze czekoladowejSkładniki na glazurę:

  • 280 g gorzkiej czekolady
  • 3 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/3 szklanki wody

Wykonanie:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w rondelku. W osobnym rondelku zagotować wodę z miodem. Cukier puder i kakao przesiać do miski, wlać zagotowaną wodę z miodem i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać czekoladę i znów zmiksować. Jeśli byłaby zbyt gęsta, dodać odrobię wody (ja dodałam około łyżki). Żeby nie gęstniała zbyt szybko można trzymać ją cały czas w kąpieli wodnej.

Pierniczki nabijać od spodu na wykałaczkę, zanurzać w glazurze (ja zanurzałam tylko wierzch) i odkładać na kratkę lub deskę wyłożoną papierem. Jeśli do glazury doda się za dużo wody, będzie wolniej krzepnąć ale w końcu jej się uda (ja raz tak zrobiłam i miałam obawy, ale się udało). Pierniki w glazurze szczelnie zamknięte również można przechowywać kilka tygodni.  

Smacznego :)

pierniki świąteczne w glazurze czekoladowej

 

 

 

piątek, 02 grudnia 2011

Owsiane ciasteczka z żurawiną

Słodkie i zdrowe ciasteczka idealne na zabicie małego głodu i zaspokojenie potrzeby na cukier. Z porcji wychodzi ich spora ilość, więc chowamy do puszki i z każdym dniem raczymy się coraz smaczniejszym ciachem. Polecam :)

owsiane ciasteczka z żurawinąSkładniki (na około 50 sztuk):

  • 150 g suszonej żurawiny (drobno posiekanych)
  • 200 g drobnych płatków owsianych (górskie trzeba zmielić)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru demerara
  • 150 g miękkiego masła lub margaryny

Wykonanie:

Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę, na koniec dodać jajko i ucierać jeszcze około pół minuty. Żurawinę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. 

Z ciasta uformować dwa rulony o długości około 20 cm, każdy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. 

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i pokroić na plastry o grubość 0,5 cm (najlepiej do tego użyć noża z ząbkami). Ciastka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo trochę urosną. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce. 

Smacznego :)

owsiane ciasteczka z żurawiną

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne