przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
sobota, 29 grudnia 2012

palmiery z orange curd

Orange curd to dla mnie nowość, ale już wiem, że jest fantastyczny. Zrobiłam go jako dodatek do palmierów. Połączenie cynamonu w ciastkach ze słodko-gorzkim smakiem kremu jest idealne na tę porę roku (i takie świąteczne). Orange curd ma jednak dużo szersze zastosowanie, nadaje się na nadzienie do naleśników, ciast, babeczek lub jako deser sam w sobie. Bardzo polecam.

palmiery z orange curdSkładniki na palmiery (na około 24 sztuki):

  • arkusz ciasta francuskiego (u mnie 270 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na orange curd:

  • 125 ml soku z pomarańczy (jeden duży owoc lub dwa mniejsze)
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 75 g brązowego cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie:

Palmiery

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto francuskie (jeśli jest mrożone to rozmrozić, a jeśli leżało w lodówce to ogrzać) rozłożyć na posypanym mąką blacie i posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu. Dwa przeciwległe boki złożyć do środka, tak żeby się zetknęły i lekko docisnąć dłonią. Posypać resztą mieszanki i złożyć w ten sam sposób jak poprzednio, docisnąć i złożyć całość w pół (tak jak się zamyka książkę). Ciasto pokroić w plasterki 7-8 mm i każde lekko spłaszczyć. Układać na blaszce w dużych odstępach (bo bardzo rosną) i piec około 15 minut w piecu nagrzanym do 200ºC. 

Orange curd

Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką. Całość podgrzewać i mieszać tak długo aż zgęstnieje (nie gotować!). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

palmiery z orange curd

palmiery z orange curd

wtorek, 25 grudnia 2012

strucla z makiem

Przepis na struclę powinien pojawić się przed świętami, jakoś nie było czasu a przepis wolę tu mieć żeby za rok nie szukać. Przepis na ciasto pochodzi ze starej książeczki mamy, a masa makowa z głowy mamy (dlatego wolę mieć to spisane) ;) Strucle są bardzo smaczne, bo ciasto nie wysycha tak szybko. Z przepisu wychodzą 3 makowce o długości około 35 cm, jeśli dla kogoś to za dużo można zmniejszyć ilość składników lub z powodzeniem mrozić.

strucla z makiemSkładniki na ciasto:

  • 600 g mąki (plus do podsypywania)
  • 250 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g drożdży
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • jajko
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • bakalie: u mnie orzechy i rodzynki

Wykonanie:

Masa makowa

Mak sparzyć: do wrzącej wody wsypać mak, od razu wyłączyć ogień i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimny, odcedzić go i zemleć go trzykrotnie, dodając za trzecim razem już cukier. Zmielony mak przełożyć do garnka, dodać jajko, proszek budyniowy i bakalie (ilość według uznania, ja dałam garść podprażonych orzechów włoskich i garść rodzynek namoczonych w rumie - dały aromat masie makowej) i podgrzać, aż masa będzie gorąca. Samo podgrzewanie maku zostawiam na czas kiedy moczy się ciasto, bo jeszcze ciepły lepiej się rozprowadza.

Ciasto drożdżowe

Do drożdży dodać łyżeczkę mąki i łyżkę cukru, rozetrzeć i rozpuścić w letnim mleku. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajka oraz rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski z zimną wodą, najpierw opadnie na dno, a po mniej więcej 15 minutach wypłynie na wierzch. Po tym czasie wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier waniliowy (ciasto bardzo będzie się kleić, więc można podsypać mąką). Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować, rozłożyć równomiernie masę makową i zwinąć. Przełożyć delikatnie na posmarowany olejem papier do pieczenia i z papieru utworzyć niezbyt ciasną tubę zawiniętą na końcach i przełożyć do blaszki. Odłożyć do wyrośnięcia (rośnie bardzo szybko, więc to będzie chwila). Dla ładnego koloru można przed zawinięciem w papier posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. 

Ciasto polukrować i posypać makiem. 

Lukier:

Pół szklanki przesianego cukru pudru rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej wody do gładkości i rozprowadzić na strucli. 

Smacznego :)

strucla z makiem

niedziela, 23 grudnia 2012

syrop cytrynowo-waniliowy

Zawsze piłam herbatę bez żadnych dodatków. Do czasu, aż zrobiłam pierwszy raz ten syrop. Lekko słodzi herbatę, dodając jej delikatny aromat cytryny i wanilii. Ja najbardziej lubię dodawać go do herbaty zielonej, bo jest delikatna w smaku i syrop jest bardziej wyczuwalny, podobnie jest z białą. Przepis znaleziony na addiopomidory. Polecam :) 

syrop cytrynowo-waniliowySkładniki (na 2 małe słoiczki):

  • 2 cytryny (sparzone wrzątkiem)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • laska wanilii

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem. Kiedy się rozpuści dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Drugą cytrynę pokroić w plasterki, wanilię naciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka i dodać do gotującego się syropu. Pogotować jeszcze kilka minut, po czym zdjąć z ognia, ostudzić i nakryć folią. Schłodzić w lodówce 1 - 2 dni. Po tym czasie podgrzać ponownie i znów pogotować kilka minut. Plasterki przełożyć do słoiczka i zalać syropem. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego :)


syrop cytrynowo-waniliowysyrop cytrynowo-waniliowy

00:21, deserowo , inne
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 grudnia 2012

Piernik

Pyszny piernik, smaczny już w dniu pieczenia (nie ma miodu), choć wiadomo, lepszy będzie po kilku dniach. Moja dzisiejsza wersja jest raczej skromna, ale warto dodać bakalie do ciasta lub/oraz polać polewą czekoladową. Polecam :)

PiernikSkładniki:

  • 400 g mąki
  • 250 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki powideł
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać kolejno mleko, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawę do piernika i ciągle miksować. Dodać powidła, krótko wymieszać, wlać roztopioną margarynę i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 

Przełożyć do podłużnej blaszki (35 cm x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180°C.

Po przestudzeniu można polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

Piernik

sobota, 08 grudnia 2012

 

markizy z kremem czekoladowym

Ciasteczka upieczone na mikołajkowy prezent. Bardzo je lubię za to, że są ładne. Samo ciasto jest dosyć twarde, więc najlepsze są po paru dniach. Dobrze też zwrócić uwagę, żeby rozwałkować ciasto dość cienko do wycinania krążków. Polecam.



markizy z kremem czekoladowymSkładniki (na 35 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mocnego naparu z kawy
  • 200 g czekolady (2 tabliczki)
  • 100 g śmietany kremówki (36%)

Wykonanie:

Przygotować ciasto: mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać jajko i kawę i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 4 mm (ciasto nie rośnie podczas pieczenia, i im ciastka cieńsze tym lepiej, bo będziemy je potem sklejać) i wycinać krążki - w połowie wycinając dodatkowo dziurkę (u mnie średnica ciastka to 5 cm). Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 15 minut w temperaturze 175°C na złoty kolor.

Przygotować krem: śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści (nie gotować).

Na pełny krążek nakładać łyżeczkę masy (jeszcze jak jest ciepła) i sklejać z ciastkiem z dziurką. Odłożyć do zastygnięcia masy.

Smacznego :)

    • ciastka początkowo są dość twarde, po paru dniach miękną (więc spokojnie tydzień poleżą i będą jeszcze smaczniejsze)
    • czekolady użyłam mleczne, ale masa była bardzo słodka. Myślę, że lepiej jedną czekoladę zastąpić czekoladą gorzką. Można użyć też białej, wtedy bardzo ładnie wyglądają.

markizy z kremem czekoladowymmarkizy z kremem czekoladowym

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne