przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 17 grudnia 2015

pierniczki

Pyszne pierniczki. Te grubsze są dobre od razu po upieczeniu, te oblałam polewą czekoladową. Część zrobiłam nieco cieńszych i udekorowałam lukrem, one zmiękły po około tygodniu. Dla mnie te grubsze w czekoladzie są smaczniejsze. Do świąt już blisko, ale te pierniczki upieczone teraz na święta będę idealne. 

pierniczkiSkładniki (na około 90 sztuk):

  • 300 g miodu
  • 25 g masła
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka

Wykonanie:

Miód z masłem i przyprawą do piernika podgrzać, aby masło się rozpuściło, wystudzić. Obie mąki, sodę i cukier puder wymieszać w misce, dodać masło z miodem oraz jajka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. 

Kolejnego dnia ciasto rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką. Jeśli chcemy mieć miękkie pierniczki, dobre od razu po upieczeniu: na grubość 5 mm; lub na grubość 2 - 3 mm - ładniej zachowają kształt, będą lepsze do dekorowania lukrem, zmiękną po kilku dniach. Wykrawać ciastka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w temperaturze 170 °C.

Ostudzone pierniczki lukrować lub polać polewą czekoladową (ja korzystam z takiej).

Smacznego :)

pierniczki

Źródło: "Kukbuk"

piątek, 11 grudnia 2015

konfitura pomarańczowa

Intensywnie pomarańczowa konfitura, z lekką goryczką, nieprzesłodzona. Bardzo grudniowa, bo właśnie teraz mamy najsmaczniejsze pomarańcze: słodkie i soczyste. Słoiczek takiej konfitury może być fajnym prezentem gwiazdkowym. Polecam, jest pyszna :)

Składniki (no około 900 ml):

  • 1,5 kg pomarańczy
  • 450 g cukru
  • sok z 2 limonek
  • 500 ml wody

Wykonanie:

Pomarańcze umyć i sparzyć. Z czterech pomarańczy zetrzeć skórkę, tylko pomarańczową część. Pozostałe owoce obrać, a te otarte obrać z białej błony. Pomarańcze podzielić na cząstki i pokroić w kostkę (mniej więcej na cztery części). 

W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojone owoce i otartą skórkę, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut. Zdjąć garnek z palnika i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc. 

Kolejnego dnia konfiturę gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu przez 1 - 1,5 godziny, po tym czasie dodać sok z limonek i wymieszać. Gotować nadal, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, około półtorej godziny, co jakiś czas zamieszać. W tym czasie konfitura ściemnieje i zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do czasu ostygnięcia.

Jeśli nie masz pewności czy konsystencja jest już odpowiednia, lepiej wcześniej skończyć gotowanie, ostudzić i sprawdzić, ponieważ zbyt wysmażona konfitura nie będzie smaczna. Jeśli będzie zbyt rzadką można ją ponownie zagotować i odparować.

Smacznego :)

konfitura pomarańczowa

Źródło: "Cukiernia Lidla"

piątek, 04 grudnia 2015

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i kremem

Grudniowe muffinki z żurawiną i sokiem z pomarańczy. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, która zamiast kremu, wierzch posypuje cukrem i cynamonem (2 łyżeczki cukru demerera i pół łyżeczki cynamonu). Ja babeczki udekorowałam różowym kremem, może to mało zimowy kolor, ale pasuje do żurawiny ;) 

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i krememSkładniki (na 12 muffinek):

  • 200 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukry trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml mleka
  • 60 g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g śmietany kremówki 
  • 125 g serka maskarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie:

W jednej misce połączyć suche składniki: mąką, cukier, proszek do pieczenia, sodę i gałkę muszkatołową. Do garnuszka z przestudzonym masłem wlać sok pomarańczowy, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać. Zawartość garnuszka przelać do suchych składników i wymieszać łyżką, niezbyt dokładnie. Na koniec dodać żurawinę i delikatnie przemieszać. 

Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, następnie napełnić je ciastem. Ciasta wychodzi dość mało, ale babeczki mocno urosną. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut, babeczki wyjąć z formy i studzić na kratce. 

Przygotować krem: bitą śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec dodać odrobinę barwnika (ja dałam w żelu) i wymieszać. Kremem udekorować babeczki.

Smacznego :)

 

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i kremem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne