przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
środa, 28 marca 2012

czekoladowe naleśniki

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Mocno czekoladowe i mało słodkie (więc od razu uprzedzam, że fani intensywnej słodyczy muszą dosłodzić). Z dodatkiem dżemu i serka stracciatella będą pysznym deserem. 


czekoladowe naleśnikiSkładniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • szklanka mąki 
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Wykonanie:

Połowę mleka wlać do rondelka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do chłodnego już mleka dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę, tak żeby nie było grudek. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. 

Ja do naleśników przygotowałam serek stracciatella: resztę z tabliczki czekolady drobno posiekałam i wymieszałam z serem białym, cukrem i jogurtem.

Smacznego :)

czekoladowe naleśniki

Tagi: czekolada
00:02, deserowo , inne
Link Komentarze (4) »
sobota, 10 marca 2012

piaskowa babka śmietankowa

Delikatna i szybka w przygotowaniu babka. Jest mocno śmietankowa, bardzo słodka i smaczna już tuż po ostudzeniu :) 


piaskowa babka śmietankowaSkładniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 125 g margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki (12%)
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem do białości. Kolejno dodawać po jednym żółtku i ciągle miksować. Gdy już się połączą małymi porcjami wlewać śmietankę nadal ucierając. Obie mąki przesiać do miski, dodać budyń i proszek do pieczenia i wymieszać. Mieszankę stopniowo dodawać do utartej masy i miksować razem jeszcze przez około 8 minut. Ubić pianę z białek i połączyć delikatnie z ciastem. Całość przelać do małej blaszki (11x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piec w temp. 160°C przez około 1 godzinę. Po wyjęciu przestudzić przez około 10 minut i posypać cukrem pudrem. 

Smacznego :)

piaskowa babka śmietankowa

Tagi: budyń
00:13, deserowo , ciasta
Link Komentarze (7) »
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne