przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
piątek, 18 marca 2016

babka drożdżowa wielkanocna

Pyszna, drożdżowa babka prosta w wykonaniu. Pięknie rośnie, ładnie pachnie, bardzo dobrze smakuje i zachowa świeżość kilka dni. Posypałam ją cukrem pudrem, ale można polukrować, będzie ładniejsza :) 

babka drożdżowa wielkanocnaSkładniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g drobnego cukru
  • 10 g suszonych drożdży
  • 185 ml letniego mleka
  • 2 jajka w temp. pokojowej, roztrzepane
  • 90 g suszonej żurawiny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania 
  • lub lukier: szklanka cukru pudru zmiksowana z sokiem
    z cytryny (około 4 łyżki soku)

Wykonanie:

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać pokrojone masło i rozcierać palcami, do otrzymania struktury drobnej kruszonki (wygląda jak bułka tarta). Dodać drożdże i cukier, przemieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, do którego wlać ciepłe mleko i jajka, wymieszać. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera z widełkami do ciasta drożdżowego przez około 7 minut. Na koniec dodać żurawinę i skórkę z cytryny i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny (powinna podwoić swoją objętość). 

Formę do babki (średnica 24 cm) wysmarować roztopionym masłem. Wyrośnięte ciasto wyjąć na obsypany mąką blat i krótko wyrobić. Ciast będzie dosyć luźne, jeśli będzie się mocno kleić podsypać lekko mąką. Z ciasta uformować wałek, taki aby długością pasował do obwodu foremki, przełożyć go do formy i delikatnie docisnąć, aby wyrównać wierzch. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 45 minut, aż patyczek w nią wbity wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przez około 10 minut studzić w formie, po tym czasie delikatnie wyłożyć babkę na metalową kratę.

Wystudzoną posypać cukrem pudrem lub polukrować.

babka drożdżowa wielkanocna

piątek, 11 marca 2016

babka marmurkowa

Łatwy przepis na babkę marmurkową. Sprawdzi się w roli wielkanocnej babki lub jako szybkie ciasto do kawy. Polana polewą zachowuje świeżość nawet kilka dni. Jeśli chcemy żeby cała babka była pokryta czekoladą, to trzeba podwoić ilość składników na polewę.

babka marmurkowaSkładniki:

  • 300 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do ciemnego ciasta:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 3 łyżki mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, po każdym miksować około pół minuty. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy w dwóch porcjach na przemian z mlekiem. Całość połączyć za pomącą miksera ustawionego na średnie obroty. 

Dwie trzecie ciasta przełożyć do przyszykowanej formy. Do reszty dodać cukier, kakao oraz mleko, wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na warstwę jasnego ciasta i delikatnie przemieszać, aby powstał marmurkowy wzorek. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Po wyjęciu studzić w formie przez około 10 minut, po tym czasie ciasto delikatnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną, wystudzić. 

Przygotować polewę: masło roztopić w rondelku razem z czekoladą. Ciepłą polewą polać ciasto i lekko rozprowadzić.

babka marmurkowa

sobota, 05 marca 2016

racuchy drożdżowe z jabłkami

Tradycyjne racuchy z jabłkami na podwieczorek. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. 

racuchy drożdżowe z jabłkamiSkładniki (około 20 sztuk):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko 
  • cukier waniliowy
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie: 

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i pół szklanki mleka, wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zrobić wgłębienie. Wlać do niego spienione drożdże, pozostałe mleko oraz lekko roztrzepane jajko. Wymieszać składniki, a następnie wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. 

Na patelni rozgrzać olej. Do ciasta wkładać po kilka jabłek, obtaczać je w cieście i łyżką nakładać na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Smażyć na średnim ogniu, tak żeby racuchy zdążyły dojść w środku. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe z jabłkami

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne