przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
wtorek, 03 kwietnia 2012

ciasto marchewkowe

Ciasto, które trzeba pochwalić. Robi się je bardzo szybko, pięknie ro¶nie, jest wilgotne i długo zachowuje ¶wieżo¶ć. I ten krem z mascarpone... pycha! 

ciasto marchewkoweSkładniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki

Składniki na krem:

  • 400 g mascarpone
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na gładk± masę. Powoli wlać olej i cały czas miksować. Dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia, sod± i cynamonem. Na koniec dodać start± marchewkę i wymieszać. 

Ciasto przełożyć do blaszki (25 cm x 35 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułk± tart±. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 45 minut. Wyj±ć i ostudzić.

Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na puszyst± masę, dodać mascarpone i chwilę zmiksować. Posmarować nim ciasto i schłodzić w lodówce. 

Smacznego :)

ciasto marchewkowe

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne