przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
środa, 24 kwietnia 2013

torcik czekoladowo orzechowy

Naprawdę pyszny torcik. Pierwszy raz robiłam krem z jajek ucieranych na parze, myślałam, że będzie tłusty z powodu dużej ilości masła (dużej przynajmniej w porównaniu do ilości pozostałych składników), ale wyszedł idealny. Kakao nadaje mu bardzo czekoladowego smaku, a masło pięknego połysku. Polecam. 

torcik czekoladowo orzechowySkładniki na ciasto:

  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka cukru
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:

Przygotować ciasto: Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gadką, jasną masę. Dodać orzechy i bułkę tartą, zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (śr. 25 cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec w temp. 180°C, przez około 50 minut.

Przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę. Jajka z cukrem ubić na parze, aż masa będzie sztywna (czyli gotujemy w garnku wodę, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i stawiamy na garnku miskę z jajkami). Miskę z masą zdjąć z pary i wystudzić ciągle miksując. Masę jajeczną porcjami dodawać do utartego masła i miksować. Dodać kakao i rum, wymieszać. 

Wystudzone ciasto przeciąć na dwa krążki (po wyjęciu z piekarnika ciasto trochę opadnie, więc można je odwrócić, dzięki czemu będzie równe). Na pierwszy wyłożyć 3/4 masy i równo rozprowadzić, przykryć drugim krążkiem i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. 

Smacznego :)

torcik czekoladowo orzechowy

torcik czekoladowo orzechowy

środa, 17 kwietnia 2013

mango lassi

Delikatny koktajl o owocowo mlecznym smaku. Spotkałam wiele przepisów, w których zamiast wody dodaje się mleka, można też tak próbować, ale wydaje mi się, że woda dodaje mu lekkości. Bardzo polecam :)

mango lassiSkładniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru (do smaku, można pominąć)
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Mango obrać ze skórki, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Owoc przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę zmiksować, aż mus stanie się gładki i lekko się spieni.

Smacznego :)

mango lassi

mango lassi

Źródło: Kwestia Smaku

08:05, deserowo , inne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 07 kwietnia 2013

murzynek z kremem śmietankowym

Bardzo smaczny, intensywnie kakaowy murzynek. Przełożyłam go kremem, żeby dodać mu trochę słodyczy :) w oryginale powinno się odłożyć część podgrzanej masy na polewę, ale ja z tego zrezygnowałam, bo jej nie lubię. W zamian polecam polać ciasto rozpuszczoną czekoladą. 

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

W garnku roztopić masło, następnie dodać cukier, kakao i mleko. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy oraz mąkę i wymieszać (ja robię to mikserem na niskich obrotach), dodać żółtka i znów wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, przełożyć do miski z ciastem, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (35 x 10 cm) i piec w temperaturze 180° C przez około 50 minut. 

Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Do śmietany porcjami dodawać mascarpone, zmiksować na gładki krem.

Ostudzone ciasto przeciąć na 3 części. Spód przełożyć do blaszki, posmarować połową kremy, przykryć kolejną warstwą ciasta, lekko docisnąć. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę, przykryć ciastem, docisnąć i ostawić na kilka godzin, żeby krem związał ciasto. 

Smacznego :)

murzynek z kremem śmietankowymprzepis Ewy Wachowicz

wtorek, 02 kwietnia 2013

sernik krakowski

Zawsze na święta piekłam sernik gotowany, bo jestem pewna, że zawsze się uda. Jednak na kilku blogach znalazłam sernik pieczony z tego przepisu, zawsze był chwalony, dlatego postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest bardzo smaczny, ciężki... pyszny :)

sernik krakowskiSkładniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • żółtko do posmarowania pasków

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 100 g miękkiego masła
  • 8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu podzielić ciasto w proporcji 2:1. Mniejszą część włożyć ponownie do lodówki, a większą rozwałkować na cienki placek i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 35 cm). Spód podpiec około 15 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować masę serową: ser zemleć dwa razy. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 50 g cukru i ucierać, aż do powstania gładkiej i lśniącej masy. Masło utrzeć z 200 g cukru i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i porcję twarogu, miksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową i wymieszać.

Masę serową wylać na podpieczony (i jeszcze ciepły) spód, wyrównać. Pozostałą w lodówce część kruchego ciasta cienko rozwałkować i wykroić z niego podłużne paski szerokości 1 cm. Na masie serowej ułożyć z pasków ciasta kratkę, posmarować je roztrzepanym żółtkiem i włożyć do piekarnika na 50 - 60 minut.

Smacznego :)

sernik krakowski

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne