przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 16 maja 2013

chała razowa

Pierwszy raz jadłam chałkę z mąki razowej i nie przypuszczałam, że może tak dobrze smakować. Jest delikatna, miękka i pachnie wanilią. Z podanych składników upiekłam jedną chałę (ale wyszedł mi solidny bochen) więc z powodzeniem można zrobić dwie. 

chała razowaSkładniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 300 ml ciepłego mleka
  • laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Wykonanie:

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii i przestudzić, żeby było jeszcze ciepłe ale już nie gorące. Przygotować rozczyn z drożdży: do miseczki wkruszyć drożdże, zalać 4 łyżkami mleka, dodać łyżkę cukru, wymieszać, żeby nie było grudek, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aby zaczęły rosnąć.

Obie mąki przesiać do miski, zrobić dołek i wlać do niego zaczyn drożdżowy, mleko, roztrzepane jajka, masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto kilka minut aby było gładkie (jeśli będzie dobrze wyrobione będą robić się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Przykryć ciasto ściereczką i poczekać, aż urośnie i podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z których należy uformować wałeczki o długości około 30 cm, cieńsze na końcach, a grubsze w środku. Skleić końce wszystkich wałeczków z jednej strony. Zaplatać od skrajnie prawego wałka: przeplatać na zmianę górą i dołem z kolejnymi sąsiadującymi. Skleić końce i podwinąć pod spód chałki (jest bardzo dużo filmików w internecie pokazujących ten sposób zaplatania, polecam). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 175°C, chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piec 25 - 30 minut.

Smacznego :)

chała razowa

chała razowa

Punktem wyjścia był ten przepis

poniedziałek, 06 maja 2013

miodeowe tartaletki z jabłkiem

Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Kto lubi jabłka na kruchym cieście temu posmakują. Z podanej porcji ciasta wyjdzie 8 tartaletek, składniki nadzienia podane są na pół porcji, więc albo podwoić ilość składników na nadzienie albo zamrozić połowę ciasta. 

miodeowe tartaletki z jabłkiemSkładniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 średnie jabłka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto: masło posiekać razem z mąką, cukrem i solą, dodać jajko i wodę i szybko zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Uwaga: na przygotowanie 4 tartaletek wystarczy mi połowa tego ciasta, resztę można przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka dni albo zamrozić.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno i brzegi 4 tartaletek o średnicy 10 cm. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Tartaletki z ciastem wyłożyć folią aluminiową, tak żeby przykrywała też brzegi i wysypać na nią suchy ryż lub fasolę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć folię z ryżem, posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiekać jeszcze 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Przygotować nadzienie: jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka włożyć miód i zagotować. Dodać jabłka i gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą przyrumienione, od czasu do czasu mieszając.

Za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca przenieść jabłka z rondelka na podpieczone spody. Pozostały płyn przelać do miski, dodać śmietankę i żółtka i zmiksować na gładką masę. Mieszanką wypełnić tartaletki, uważając żeby ich nie przepełnić. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić. 

Smacznego :)

miodeowe tartaletki z jabłkiem

Źródło: Miód, ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów, Avner Laskin

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne