przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
niedziela, 03 czerwca 2012

muffiny jogurtowe

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że sprawdzi się w formie muffinek. Ciasto jogurtowe jest delikatne i puszyste. Idealnie smakuje z lekko kwa¶n± konfitur± z czerwonej porzeczki. 

 

muffiny jogurtoweSkładniki (na 18 sztuk):

  • 1 mały jogurt naturalny (150 g) - umyć kubeczek
    i odmierzać nim pozostałe składniki
  • 3 kubeczki m±ki
  • 2,5 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka roztrzepać lekko i poł±czyć z olejem i jogurtem. Do osobnej miski przesiać m±kę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżk±. 

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około pół godziny. Studzić na kratce. 

Smacznego :)

muffiny jogurtowe

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne