przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
¶roda, 24 sierpnia 2011

muffiny z kaw±

 Dla mnie to najlepsze muffiny jakie jadłam! Nie s± mocno słodkie, wyraĽnie kakaowe, z nut± kawy, która nadaje smak subtelnej goryczy. Osobom preferuj±cym mocno słodzone wypieki raczej do gustu nie przypadn±... to jak z czekolad±, jedni lubi± gorzk±, inni mleczn±. Tym, którzy lubi± 70% kakao i więcej, bardzo polecam.


muffiny z kaw±Składniki (na 12 sztuk):

  • 375 ml mleka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 400g m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kakao
  • 115g cukru
  • 2 jajka
  • 160g roztopionego i przestudzonego masła

Wykonanie:

Do miski przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier i sól i wymieszać. Mleko lekko podgrzać, dodać kawę i wymieszać, tak aby się rozpu¶ciła i odstawić do wystygnięcia. W osobnej misce roztrzepać lekko jajka, dodać roztopione masło i wystudzone już mleko z kaw±, wymieszać i przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko szybko wymieszać (zostan± grudki, ale to dobrze).

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć porcję ciasta.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec około 20 minut. Studzić na kratce. 

Smacznego :)

muffiny z kaw±

niedziela, 21 sierpnia 2011

jabłecznik przekładany

Uwielbiam wszystko co ma w sobie jabłka, więc ten przepis od razu mi się spodobał. Pocz±tkowo my¶lałam, że będzie mi brakowało cynamonu, ale okazało się, że nawet bez niego ciasto smakowało pysznie. Jest delikatne, lekko wilgotne i intensywnie jabłkowe.

 

jabłecznik przekładanySkładniki na kruche ciasto:

  • 600g m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g margaryny
  • 140g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Składniki na masę jabłkow±:

  • około 2kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier do smaku

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto, owin±ć w folię spożywcz± i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyj±ć ciasto i podzielić na trzy równe czę¶ci. Każd± rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 35x24 cm i po kolei piec placki w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut. 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Postawić na ogniu i podsmażyć z dodatkiem cukru (nie należy za dużo dosładzać, bo galaretka też jest słodka). Do gor±cych jabłek dodać galaretkę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Połowę masy (jeszcze ciepłej) wyłożyć na placek i przykryć kolejnym, następnie wyłożyć resztę jabłek i przykryć trzecim plackiem i lekko docisn±ć, żeby masa równo się rozłożyła.

Pozostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia masy i schować je do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

jabłecznik przekładany

¬ródło: Domowe Wypieki

sobota, 20 sierpnia 2011

ciasteczka mini mini

 

Słodkie, małe, kruche ciasteczka, idealne na przek±skę. Z podanych składników wychodzi spora porcja ale szczelnie zamknięte w puszce doskonale przechowuj± się nawet kilka tygodni, ale z do¶wiadczenia wiem, że ta informacja nie jest potrzebna, bo szybko znikaj± ;)

 

ciasteczka mini miniSkładniki:

  • 3 szklanki m±ki krupczatki
  • 250g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwa¶nej ¶mietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Z podanych składników zagnie¶ć jednolite ciasto, zawin±ć w folię i włożyć do zamrażalnika na dwie godziny. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wycinać ciasteczka. Układać je na blaszce (mog± być blisko siebie bo nie urosn±) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 15 minut.

Smacznego :)

ciasteczka mini mini

wtorek, 16 sierpnia 2011

muffiny mocno czekoladowe


Intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli takie jakie lubię najbardziej.


muffiny mocno czekoladoweSkładniki (na około 12 sztuk):

  • 225g m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 25g kakao (3 płaskie łyżki lub 2 bardzo czubate)
  • tabliczka gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • tabliczka białej czekolady (posiekanej)
  • 2 jajka
  • 300ml ¶mietany
  • 85g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 150g cukru


Wykonanie:

W jednej misce wymieszać składniki suche: m±kę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W oddzielnym naczyniu wymieszać mokre składniki, czyli jajka, ¶mietanę i masło, a następnie przelać mieszankę do miski z m±k±, dodać czekoladę (kawałki nie powinny być zbyt małe) i szybko wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i każd± wypełnić ciastem do około 3/4 wysoko¶ci.

Piekarnik nagrzać do 200°C, włożyć blaszkę i piec około 20-25 minut. 

Smacznego :)

muffiny mocno czekoladowe





niedziela, 14 sierpnia 2011

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

Puszysty biszkopt, wyraĽnie brzoskwiniowy krem z kawałkami owoców i kokosowa beza. Bardzo smaczne, delikatne i idealnie słodkie.A brzoskwinie według uznania można zamienić innymi owocami na przykład ananasami.


Ciasto brzoskwiniowe z kokosemSkładniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy:

  • puszka brzoskwiń
  • 1 budyń ¶mietankowy lub waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 żółtka

Składniki na bezę kokosow±:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

Najpierw zrobić biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywn± pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku ci±gle ubijaj±c. Dodać oba rodzaje m±ki oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać (nie miksować!). Ciasto przelać na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia (o wymiarach 36x20) i piec w temperaturze 170°C  około  25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Pod koniec pieczenia biszkoptu przygotować bezę (potem od razu można włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika). Białka ubić z cukrem na sztywn± pianę i na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżk±. Gotow± masę wyłożyć na blaszkę wyłożon± papierem i posmarowan± margaryn±. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Papier ¶ci±gn±ć dopiero po ostudzeniu.

Brzoskwinie ods±czyć z soku i pokroić w kostkę (nie za drobno). Na soku, który pozostał (powinna być szklanka, je¶li brakuje uzupełnić wod±) ugotować budyń według przepisu na opakowaniu dodaj±c 1/3 szklanki cukru. Masło z cukrem utrzeć na puszyst± masę, a następnie dodawać po kolei żółtka i po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec do masy dodać kawałki brzoskwiń i wymieszać łyżk±.

Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć bez± kokosow± i delikatnie docisn±ć. Cisto wstawić do lodówki (najlepiej na cał± noc).

Smacznego :)

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

sobota, 13 sierpnia 2011


Muffiny szarlotkowe


Muffiny dla fanów szarlotki. Pachn±ce cynamonem, lekko wilgotne i delikatne.

 

Muffiny szarlotkoweSkładniki (na około 12 sztuk):

  • 2,5 szklanki m±ki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 100g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka startych i podsmażonych jabłek (można dodać ¶wieże)
  • 1/2 szklanki sparzonych rodzynków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do miski wsypać suche składniki: m±kę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i dokładnie wymieszać. W osobnej misce poł±czyć składniki mokre: masło, mleko i jajka, a następnie przelać je do do suchych składników i szybko wymieszać, tylko do poł±czenia składników (ewentualne grudki mog± zostać). Na koniec do ciasta dodać rodzynki i jabłka i delikatnie poł±czyć.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i każd± wypełnić ciastem do około 3/4 wysoko¶ci.

Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Muffiny piec około 25 minut, po wyjęciu studzić na kratce.

Smacznego :)

 

Muffiny szarlotkowe

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne