przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
niedziela, 12 sierpnia 2012

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

Pierwotnie miały być z jabłkiem, ale kiedy zobaczyłam skrzynkę gruszek w piwnicy to nie było nad czym się zastanawiać. Połączenie delikatnego kremu budyniowego i ociekających gęstym syropem gruszek jest wyborne. Dlatego nie radzę do końca zesmażać owoców. Bardzo polecam :)


babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszkąSkładniki na kruche ciasto (z ArtKulinaria.pl):

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na krem:

  • szklanka mleka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g masła

Składniki na polewę gruszkową:

  • około 500 g gruszek (po obraniu i oczyszczeniu)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki wody

Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: na stolnicę wyłożyć mąkę i masło i posiekać, dodać cukier i siekać dalej, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać kółka, którymi następnie należy wykleić foremki wcześniej posmarowane tłuszczem. Ja wykorzystałam foremkę na muffiny, więc moje babeczki były dość spore. Z ciasta zrobiłam 12 babeczek (zostało mi trochę ciasta, z którego upiekłam ciasteczka kruche). Ciasto ponakłuwać widelcem, nakryć folią aluminiować i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec około 12 minut w temperaturze 200°C.

Przygotować krem: 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę. Przelać do gotującego się mleka i jeszcze chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć pokrojone w plastry masło, odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny zmiksować na puszysty krem. 

W czasie kiedy budyń stygnie przygotować owoce: gruszki obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i wodę. Gotować na małym, często mieszając aż odparuje sok i woda (około pół godziny). Ostudzić.

Do kruchych babeczek nakładać po łyżce kremu i gruszek. Podawać od razu. 

Smacznego :)

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne