przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 22 września 2011

biscotti z syropem klonowym

Biscotti to dwukrotnie wypiekane włoskie ciastka. Są twarde i suche jak sucharki ale o to chodzi. Smaku nabierają po zamoczeniu w kawie, mleku czy winie. Przepis znalazłam na Moje Wypieki, tylko orzechy pekan zamieniłam na włoskie. Wyszły pyszne :)

biscotti z syropem klonowymSkładniki (na około 15 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 100g orzechów włoskich

Wykonanie:

Jajko utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i syrop klonowy i wszystko zmiksować. Na koniec dodać orzechy i wymieszać. Z ciasta (wyszło bardzo klejące) uformować chlebek o długości około 20 cm i przełożyć do wysypanej mąką blaszki. Włożyć do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Wystudzone ciasto przełożyć na deseczkę i pokroić na kromki o grubości jednego centymetra. Ułożyć je płasko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec około 20 minut (po 10 odwrócić je na drugą stronę). 

Smacznego :)

biscotti z syropem klonowym

 

piątek, 16 września 2011

muffiny z miodem

Dzisiaj miał być murzynek, ale z braku czasu powstały muffiny (wiem, że to dziwnie brzmi nie mieć czasu na murzynka ;)). Powstały na podstawie przepisu Dorotus, tylko rodzynki zamieniłam na skórkę pomarańczową. Początkowo pomyślałam, że muszą być mocno słodkie przez sporą ilość miodu, ale okazały się cudowne! Są takie jesienne... Będą jednymi z moich ulubionych. :)

muffiny z miodemSkładniki (na 12 sztuk):

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 85g płatków owsianych
  • 40g ciemnego cukru demerara (plus odrobinę do posypania wierzchu)
  • 50g skórki pomarańczowej
  • 200 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek płynnego miodu

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól i skórkę pomarańczową. W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i miód i połączyć. Następnie mokre składniki przelać do miski z mąką i wszystko razem szybko i niezbyt dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, każdą porcję z wierzchu posypać cukrem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smacznego :)

muffiny z miodem

poniedziałek, 12 września 2011

Dynastia

Z pełną szczerością mogę powiedzieć, że jest to moje ulubione ciasto! Ma wszystko co lubię: orzechy, kakao, wiśnie... jest delikatne przez galaretki i mocno owocowe przez dużą ilość wiśni. Zawsze wychodzi, pięknie wygląda, idealnie się kroi i jest długo świeże. Bardzo polecam!

dynastiaSkładniki na ciasto:

  • 30 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru 
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 wiśniowe galaretki
  • słoik wiśni
  • słoik powideł

Składniki na warstwę cytrynową:

  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • pół szklanki mleka
  • galaretka cytrynowa

Wykonanie:

Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, wbijając kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy części. Jedną zostawić białą (w orginalnym przepisie należało dodać łyżeczkę amoniaku, ale ja nie lubię tego zapachu), do drugiej dodać kakao, a do trzeciej orzechy.

W piekarniku nagrzanym do 180°C upiec po kolei trzy placki (u mnie w blaszce 25x36), przez około 20 minut każdy.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, a kiedy zaczną tężeć dodać odsączone wiśnie z kompotu. Upieczony, biały placek posmarować powidłami, wyłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami, nakryć plackiem orzechowym i lekko docisnąć.

Cytrynową galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Bitą śmietanę w proszku ubić w połowie szklanki zimnego mleka. Kiedy cytrynowa galaretka zacznie tężeć, przelać ją do bitej śmietany i razem zmiksować. Tak przygotowaną masę wylać na placek orzechowy i całość przykryć plackiem czekoladowym lekko dociskając.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc, żeby dobrze związało.

Smacznego :)

dynastia

sobota, 10 września 2011

Gofry z kremem mascarpone i malinami

Gofry powstały na życzenie mojej mamy. Najczęściej jemy z owocami i bitą śmietaną, te natomiast zostały podane z kremem mascarpone i z malinami. Choć krem był dla mnie zabójczo słodki (to ocena osoby, która kocha niesłodzoną kawę i gorzką czekoladę;)), to w połączeniu ze świeżymi owocami i lekko chrupiącym gofrem smakował bosko!

Gofry z kremem mascarpone i malinamiSkładniki na gofry (na około 8 sztuk):

  • 1 niepełna szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek oleju
  • 3 jajka

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól i razem wymieszać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka razem z mlekiem i olejem dodać do miski z mąką i ubić mikserem na gładkie ciasto. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na około pół godziny, żeby odpoczęło. Po tym czasie piec gofry (około 5-7 minut). 

 

Gofry z kremem mascarpone i malinamiSkładniki na krem mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • szklanka kwaśnej śmietany (18%)
  • sok z cytryny do smaku

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek i razem przez chwilę ucierać. Dodać śmietanę i sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około minutę.

Na upieczone gofry nałożyć krem i posypać malinami.

Smacznego :)

 

Gofry z kremem mascarpone i malinami

czwartek, 08 września 2011

kruche ciasteczka migdałowe

Kruche to mało powiedziane, są bardzo kruche! Coś jak kokosanki. Tylko w smaku nie kokosowe a migdałowo-maślane.

kruche ciasteczka migdałoweSkładniki (na około 60 sztuk):

  • 250g masła
  • 175g mąki pszennej
  • 175g mąki ziemniaczanej
  • 175g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100g obranych i zmielonych migdałów
  • 1 jajko

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę. Następnie wbić jajko i dokładnie wyrobić. Oba rodzaje mąki wymieszać ze sobą i porcjami dodawać do maślanej masy cały czas ucierając mikserem ustawionym na średnie obroty. Na koniec dosypać zmielone migdały i dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując ciastka o średnicy około 4 cm. Można też ręcznie formować kuleczki i lekko spłaszczać na blaszce, ponieważ ciasto jest dość gęste.

Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. 

Smacznego :)

kruche ciasteczka migdałowe

środa, 07 września 2011

muffiny czekoladowe wg nigelli

Ultraczekoladowe i wilgotne muffiny, które zawsze się udają. Czekoladę warto posiekać dość grubo, wtedy jej kawałki są lepiej wyczuwalne a w ciepłych babeczkach się rozpływa :)

muffiny czekoladowe wg nigelliSkładniki (na 12 sztuk):

  • 250g mąki pszennej
  • 175g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (posiekanej)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (posiekanej)
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100g roztopionego i przestudzonego masła

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i oba rodzaje czekolady. W drugiej misce lekko roztrzepać jajko i połączyć z mlekiem i roztopionym masłem. Następnie składniki mokre przelać do suchych i szybko i niezbyt dokładnie połączyć.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć porcję ciasta. Muffiny piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. 

Smacznego :)

muffiny czekoladowe wg nigelli

Źródło: Pichcę sobie

niedziela, 04 września 2011

ciasto z gruszkami

Gruszkowo-migdałowy smak z nutą cynamonu plus delikatny, lekko śmietankowy spód to połączenie idealne. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, a gruszki można zastąpić innymi owocami.

ciasto z gruszkamiSkładniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 50g płatków migdałowych
  • około 2,5 szklanki obranych i pokrojonych gruszek

Wykonanie:

Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka i nadal ubijać. Następnie dodać po kolei: mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń i mleko (jeśli ciasto byłoby za gęste, dodać więcej mleka) i dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Okrągłą blaszkę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Na wierzch wysypać przygotowane gruszki, posypać cynamonem i płatkami migdałowymi.

Ciasto piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Smacznego :)

ciasto z gruszkami

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne