przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 27 września 2012

ciasto czekoladowo kawowe z malinami

Ciasto bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Ciekawe jest połączenie ciężkiego, zbitego ciasta ze świeżymi i soczystymi malinami. Jest mało słodkie, mocno wyczuwalna jest kawa. Pewnie dlatego, że użyłam dość mocnego espresso. Goryczy dodają też czekolada i kakao, więc jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to polecam dodać więcej cukru. Ale i tak całość jest bardzo smaczna. Poza tym jak nie lubić ciasta, które można przygotować w 10 minut? ;)

ciasto czekoladowo kawowe z malinamiPrzepis znalazłam tutaj.


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • szklanka zaparzonej kawy
  • pół szklanki oleju
  • maliny

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki umieścić w misce, dodać kawę i olej i krótko wymieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i wyłożyć na nie maliny. 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C na 25-30 minut.

Smacznego :)

 ciasto czekoladowo kawowe z malinami

niedziela, 16 września 2012

jabłecznik z pianką

Właśnie na takie proste ciasto miałam ochotę. Delikatny jabłecznik z bezową pianką, bardzo szybki w wykonaniu. Do wykonania też z innymi owocami. 

jabłecznik z piankąSkładniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jabłka (u mnie litrowy słoik startych, uprażonych jabłek)

Wykonanie:

Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1, mniejszą cześć włożyć do zamrażarki, większą do lodówki, chłodzić godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować placek i przełożyć do blaszki (25 x 35) tak żeby utworzyły się brzegi. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Na placek wyłożyć owoce, na nie pianę z białek, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto (z zamrażarki).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 40 minut. 

Smacznego :)

jabłecznik z pianką

Tagi: jabłka
11:09, deserowo , ciasta
Link Komentarze (53) »
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne