przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
piątek, 22 stycznia 2016

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Prosty przepis na szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które zawsze się uda. Nie jest ciężkie i zbite, można je śmiało przełożyć dżemem, np. z czarnej porzeczki, albo bitą śmietaną. 

Składniki:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej 
  • 50 g masła

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (połamać w kosteczkę i włożyć do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą). 

Białka z solą ubić na sztywną pianę.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Kolejno dodawać żółtaka oraz jajka, po każdym dokładnie zmiksować masę przez około pół minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać w dwóch partiach do masy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka: najpierw połowę, delikatnie wymieszać, następnie pozostałą część, również delikatnie i krótko wymieszać. 

Masę przełożyć do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Form włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut. 

Przygotować polewę: masło umieścić wraz z połamaną czekolada w rondelku, ciągle mieszając powoli podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Polewę wylać na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Smacznego :) 

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Tagi: czekolada
09:21, deserowo , ciasta
Link Komentarze (4) »
niedziela, 17 stycznia 2016

wianuszki pomarańczowe - pączki hiszpańczkie

Moja propozycja na karnawałowy deser. Pączki wykonane z ciasta parzonego o pomarańczowym smaku, oblane lukrem przygotowanym też na bazie soku z pomarańczy.

Składniki (na około 22 sztuki):

  • 220 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 l oleju do smażenia
  • 120 g cukru pudru
  • 30 ml soku pomarańczowego

Wykonanie:

Przygotować ciasto parzone: w garnku powoli zagotować masło z sokiem i skórką pomarańczową (masło powinno rozpuścić się zanim mieszanka zawrzy). Wsypać całą mąkę i mieszając energicznie, zaparzać ciasto przez około minutę. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić. 

Do chłodnego ciasta dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie zmiksować do połączenia składników. 

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 10 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać wianuszki z ciasta (o średnicy 6 -7 cm) na wcześniej przygotowane kawałki papieru. 

Przygotować lukier: zmiksować cukier puder z sokiem pomarańczowym.

W szerokim garnku nagrzać olej do temperatury 170°C - 180°C (olej nagrzewa się długo, u mnie kilkanaście minut. Temperaturę sprawdzać termometrem cukierniczym lub próbować na kawałku ciasta - musi od razu zacząć się smażyć, spod ciasta będą wychodzić bąbelki). Ciastka układać na oleju razem z papierem (papierem do góry. Papier odchodzi bez problemu po około 2 minutach). Smażyć z każdej strony po około 4 minuty, do złotego koloru. Zdejmować na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe zamoczyć w lukrze.

Smacznego :)

wianuszki pomarańczowe - pączki hiszpańczkie

czwartek, 17 grudnia 2015

pierniczki

Pyszne pierniczki. Te grubsze są dobre od razu po upieczeniu, te oblałam polewą czekoladową. Część zrobiłam nieco cieńszych i udekorowałam lukrem, one zmiękły po około tygodniu. Dla mnie te grubsze w czekoladzie są smaczniejsze. Do świąt już blisko, ale te pierniczki upieczone teraz na święta będę idealne. 

pierniczkiSkładniki (na około 90 sztuk):

  • 300 g miodu
  • 25 g masła
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka

Wykonanie:

Miód z masłem i przyprawą do piernika podgrzać, aby masło się rozpuściło, wystudzić. Obie mąki, sodę i cukier puder wymieszać w misce, dodać masło z miodem oraz jajka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. 

Kolejnego dnia ciasto rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką. Jeśli chcemy mieć miękkie pierniczki, dobre od razu po upieczeniu: na grubość 5 mm; lub na grubość 2 - 3 mm - ładniej zachowają kształt, będą lepsze do dekorowania lukrem, zmiękną po kilku dniach. Wykrawać ciastka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w temperaturze 170 °C.

Ostudzone pierniczki lukrować lub polać polewą czekoladową (ja korzystam z takiej).

Smacznego :)

pierniczki

Źródło: "Kukbuk"

piątek, 11 grudnia 2015

konfitura pomarańczowa

Intensywnie pomarańczowa konfitura, z lekką goryczką, nieprzesłodzona. Bardzo grudniowa, bo właśnie teraz mamy najsmaczniejsze pomarańcze: słodkie i soczyste. Słoiczek takiej konfitury może być fajnym prezentem gwiazdkowym. Polecam, jest pyszna :)

Składniki (no około 900 ml):

  • 1,5 kg pomarańczy
  • 450 g cukru
  • sok z 2 limonek
  • 500 ml wody

Wykonanie:

Pomarańcze umyć i sparzyć. Z czterech pomarańczy zetrzeć skórkę, tylko pomarańczową część. Pozostałe owoce obrać, a te otarte obrać z białej błony. Pomarańcze podzielić na cząstki i pokroić w kostkę (mniej więcej na cztery części). 

W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojone owoce i otartą skórkę, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut. Zdjąć garnek z palnika i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc. 

Kolejnego dnia konfiturę gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu przez 1 - 1,5 godziny, po tym czasie dodać sok z limonek i wymieszać. Gotować nadal, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, około półtorej godziny, co jakiś czas zamieszać. W tym czasie konfitura ściemnieje i zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do czasu ostygnięcia.

Jeśli nie masz pewności czy konsystencja jest już odpowiednia, lepiej wcześniej skończyć gotowanie, ostudzić i sprawdzić, ponieważ zbyt wysmażona konfitura nie będzie smaczna. Jeśli będzie zbyt rzadką można ją ponownie zagotować i odparować.

Smacznego :)

konfitura pomarańczowa

Źródło: "Cukiernia Lidla"

piątek, 04 grudnia 2015

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i kremem

Grudniowe muffinki z żurawiną i sokiem z pomarańczy. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, która zamiast kremu, wierzch posypuje cukrem i cynamonem (2 łyżeczki cukru demerera i pół łyżeczki cynamonu). Ja babeczki udekorowałam różowym kremem, może to mało zimowy kolor, ale pasuje do żurawiny ;) 

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i krememSkładniki (na 12 muffinek):

  • 200 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukry trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml mleka
  • 60 g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g śmietany kremówki 
  • 125 g serka maskarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie:

W jednej misce połączyć suche składniki: mąką, cukier, proszek do pieczenia, sodę i gałkę muszkatołową. Do garnuszka z przestudzonym masłem wlać sok pomarańczowy, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać. Zawartość garnuszka przelać do suchych składników i wymieszać łyżką, niezbyt dokładnie. Na koniec dodać żurawinę i delikatnie przemieszać. 

Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, następnie napełnić je ciastem. Ciasta wychodzi dość mało, ale babeczki mocno urosną. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut, babeczki wyjąć z formy i studzić na kratce. 

Przygotować krem: bitą śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec dodać odrobinę barwnika (ja dałam w żelu) i wymieszać. Kremem udekorować babeczki.

Smacznego :)

 

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i kremem

piątek, 27 listopada 2015

ciasto czekoladowe z burakami

Czekoladowe ciasto z dodatkiem buraków. Ciekawe, smaczne, długo wilgotne, trochę jak brownie. Jest łatwe w przygotowaniu i szybkie, o ile mamy upieczone wcześniej buraki. Najlepiej piec je przy okazji innego pieczenia - do przepisu potrzeba jeden - dwa buraczki, w zależności od wielkości - zawinięte w folię nie dają zapachu.


ciasto czekoladowe z burakamiSkładniki:

  • 250 g buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła 
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła 

Wykonanie:

Buraki dokładnie wyszorować, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC do miękkości, w zależności od wielkości buraka,  przez godzinę lub trochę dłużej. Wystudzić, pokroić w mniejsze kawałki i zblendować. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło, zamieszać i odstawić, masło w tym czasie się rozpuści. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Czekoladę wymieszać dokładnie z rozpuszczonym już masłem, dodać żółtka i buraki, wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki. 

Masę czekoladową połączyć delikatnie z pianą z białek. Do powstałej masy przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać sól. Wymieszać łyżką. Dno okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca i ostudzić.

Zrobić polewę: czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ciepłą polewą polać ciasto.

Smacznego :)

ciasto czekoladowe z burakami

Źródło: Kukbuk

środa, 18 listopada 2015

szybki pszenny chleb

Dzisiaj przepis na bardzo szybki w przygotowaniu pszenny chleb. Smaczny i delikatny, długo zostaje świeży i miękki. 


szybki pszenny chlebSkładniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wodę wymieszać z mlekiem. Woda powinna być na tyle ciepła, aby po zmieszaniu z mlekiem płyn nadal był letni. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól oraz mleko z wodą. Składniki wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty, następnie zwiększyć obroty do maksymalnych i wyrabiać ciasto około 5 minut. Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 - 40 minut. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować bochenek i przełożyć do formy keksowej (długość 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Ponownie nakryć i odstawić do wyrośnięcia (około 20 - 30 minut).

Wierzch ciasta naciąć wzdłuż nożem i posmarować łyżką wody lub mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 60 minut. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił w trakcie pieczenia, przykryć go folią aluminiową i piec dalej. 

Smacznego :)

szybki pszenny chleb

Źródło: "Szkoła pieczenia"

piątek, 06 listopada 2015

Kruche ciastka orzechowo-czekoladowe

Kruche ciasteczka z czekoladą, bardzo szybkie w przygotowaniu. Mało wyszukane, ale smaczne. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Fajnie smakują ze szklanka mleka.

Kruche ciastka orzechowo-czekoladoweSkładniki (na około 40 sztuk):

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 g mąki 
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło utrzeć na gładki krem. Partiami dodawać cukier, cukier brązowy i waniliowy oraz sól, dokładnie zmiksować. Dodać jedno jajko, zmiksować do połączenia składników, około pół minuty, dodać drugie jajko, zmiksować. W dwóch partiach dodać mąkę, wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy, za pomocą dwóch łyżek, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkach zachowując odstępy, bo ciastka rozpłyną się podczas pieczenia. 

Blaszki wkładać kolejno do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ciastka około 15 minut (na każdą blaszkę). Można też piec wszystkie ciastka jednocześnie w temp. 160°C z funkcją termoobiegu.

Smacznego :)

Kruche ciastka orzechowo-czekoladowe

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne