przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
niedziela, 14 sierpnia 2011

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

Puszysty biszkopt, wyraźnie brzoskwiniowy krem z kawałkami owoców i kokosowa beza. Bardzo smaczne, delikatne i idealnie słodkie.A brzoskwinie według uznania można zamienić innymi owocami na przykład ananasami.


Ciasto brzoskwiniowe z kokosemSkładniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy:

  • puszka brzoskwiń
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 żółtka

Składniki na bezę kokosową:

  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

Najpierw zrobić biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać (nie miksować!). Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 36x20) i piec w temperaturze 170°C  około  25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Pod koniec pieczenia biszkoptu przygotować bezę (potem od razu można włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i na koniec wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną margaryną. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Papier ściągnąć dopiero po ostudzeniu.

Brzoskwinie odsączyć z soku i pokroić w kostkę (nie za drobno). Na soku, który pozostał (powinna być szklanka, jeśli brakuje uzupełnić wodą) ugotować budyń według przepisu na opakowaniu dodając 1/3 szklanki cukru. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po kolei żółtka i po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec do masy dodać kawałki brzoskwiń i wymieszać łyżką.

Krem wyłożyć na biszkopt, przykryć bezą kokosową i delikatnie docisnąć. Cisto wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego :)

Ciasto brzoskwiniowe z kokosem

sobota, 13 sierpnia 2011


Muffiny szarlotkowe


Muffiny dla fanów szarlotki. Pachnące cynamonem, lekko wilgotne i delikatne.

 

Muffiny szarlotkoweSkładniki (na około 12 sztuk):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 100g masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka startych i podsmażonych jabłek (można dodać świeże)
  • 1/2 szklanki sparzonych rodzynków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do miski wsypać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć składniki mokre: masło, mleko i jajka, a następnie przelać je do do suchych składników i szybko wymieszać, tylko do połączenia składników (ewentualne grudki mogą zostać). Na koniec do ciasta dodać rodzynki i jabłka i delikatnie połączyć.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i każdą wypełnić ciastem do około 3/4 wysokości.

Blaszkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Muffiny piec około 25 minut, po wyjęciu studzić na kratce.

Smacznego :)

 

Muffiny szarlotkowe

1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10
 
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne