przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
piątek, 30 października 2015

ciasteczka migdałowe

Delikatne, kruche i bardzo smaczne ciasteczka pachnące wanilią. 

ciasteczka migdałoweSkładniki (na około 25 sztuk):

  • 100 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
  • 1 żółtko
  • 50 g mielonych migdałów
  • 85 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania ciastek

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko, migdały i masło i dokładnie wyrobić mikserem (ciasto będzie miało wygląd bardzo klejącej kruszonki). Odłożyć mikser i dłońmi uformować z ciasta kulę (w misce lub na blacie). Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Z każdej porcji uformować rulon grubości mniej więcej palca i pokroić na 6 kawałków. Z każdego kawałka uformować jeszcze cieńszy rulonik o długości około 10 cm, przełożyć na blaszkę i uformować rogalik (nie spłaszczać, ciastka spłaszczą się w piekarniku).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać hojnie cukrem pudrem i ostudzić.

Smacznego :)

ciasteczka migdałowe

Źródło: "Szkoła pieczenia"

Tagi: migdały
10:23, deserowo , ciastka
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 października 2015

kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkami

Przepyszna wersja kaszy jaglanej na słodko. Pysznie waniliowo - orzechowa, te dwa aromaty dominują, choć orzechów jest tylko garstka, ale podprażenie kaszy na sucho wydobywa z niej niesamowity aromat. Bardzo polecam na zdrowe śniadanie. Albo deser :)

kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkamiSkładniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii
  • 2 twarde gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki wody
  • około 1/3 szklanki mieszanych pestek lub orzechów

Przygotowanie:

Mleko zagotować. Na kuchence postawić rondelek i go rozgrzać, wsypać kaszę jaglaną i prażyć na sucho, często mieszając, aż uwolni lekko orzechowy aromat (kilka minut). Zalać ją gorącym mlekiem (powinno przykrywać kaszę, w razie konieczności uzupełnić wodą), dodać sól, miód oraz laskę wanilii pozbawioną już ziarenek (one zostaną wykorzystane do gruszek). Gotować bez mieszania, aż kasza wsiąknie prawie całe mleko. Przykryć i odstawić na czas przygotowania gruszek.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. W garnku lub na patelni roztopić masło i obsmażyć gruszki na złoty kolor, z każdej strony po około 2 - 3 minuty. Po tym czasie gruszki zasypać cukrem, a gdy ten się skarmelizuje, dodać ziarenka wanilii i wlać wodę. Zmniejszyć ogień i dusić owoce, aż płyn zredukuje się do gęstego syropu, co jakiś czas je odwracając. 

Orzechy i pestki podprażyć na suchej patelni i ostudzić. 

Z rondelka z kaszą wyjąć laskę wanilii, kaszę przełożyć na talerz. Na nią wyłożyć gruszki, polać syropem i posypać orzechami.

Smacznego :)

kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkami

Źródło: Kukbuk

czwartek, 15 października 2015

Pomarańczowo - kardamonowe brioszki z dżemem

Aromatyczne bułeczki z delikatnego ciasta drożdżowego. Mało słodkie, więc jeśli ktoś preferuje słodsze wypieki, lepiej dodać więcej cukru. Mi bardzo odpowiadał smak pomarańczy i kardamonu i piękny zapach, który wydobywał się podczas pieczenia oraz to, że można podzielić sobie pracę na dwa dni, zostawiając ciasto w lodówce na noc. 

Pomarańczowo - kardamonowe brioszki z dżememSkładniki:

  • 335 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • dżem śliwkowy lub wiśniowy (po łyżeczce na bułeczkę)
  • 1 roztrzepane żółtko
  • płatki migdałowe do posypania brioszek (około 1/3 szklanki)

Wykonanie:

Do miski wsypać pół szklanki mąki, drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę i miksować na wolnych obrotach około 2 minuty, aż powstanie gładkie ciasto (będzie bardzo gęste, wygodniej będzie użyć widełek do ciasta drożdżowego). Dodać skórkę pomarańczową i po kolei wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować, żeby składniki się połączyły (teraz można użyć, widełek do ucierania ciasta, ponieważ masa stanie się rzadsza). Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać około szklanki mąki, zmiksować na gładkie ciasto. Stopniowo dodawać masło, za każdym razem dokładnie wymieszać aby się wchłonęło (teraz już lepiej używać widełek do ciasta drożdżowego). Po dodaniu całego masła, masa powinna być gładka i elastyczna. Do takiej masy dodać pozostałą mąkę i kardamon i wyrobić ciasto, aż będzie znów elastyczne.

Przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości (około półtorej godziny). Po tym czasie ciasto spłaszczyć drewnianą łyżką, znów nakryć folią i odstawić na koleją godzinę do wyrośnięcia. Zamiast tego można ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin.

Wyjąć ciasto z miski na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części, z których należy uformować kulki (ja podzieliłam ciasto na 8 części, ale babeczki w piekarniku bardzo wyrosły. Można spokojnie podzielić na 10 - 12 mniejszych części, brioszki wyjdą zgrabniejsze). W każdej kulce zrobić wgłębienie i nałożyć do niego dżem, około łyżeczki z górką ;) zakleić otwór i wkładać, sklejeniem do spodu, do przygotowanej blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Brioszki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut, aż będą miały złoty kolor. 

Smacznego :)

Pomarańczowo - kardamonowe brioszki z dżemem

Źródło: "Wypieki" A. Manning

piątek, 09 października 2015

Chleb pszenny na oszukanym zakwasie

Nie jest to pierwszy chleb, który upiekłam, jestem jednak jeszcze początkująca w tym temacie. Dlatego tym bardziej mogę go polecić, jako wypiek, który wyjdzie każdemu. Pięknie wyrasta, miąższ jest smaczny i delikatny, i pięknie pachnie. Mnie zachęca do dalszych prób, ale do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz.  

Chleb pszenny na oszukanym zakwasieSkładniki: 

  • 185 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 g (1/2 łyżeczki) suszonych drożdży
  • 80 ml letniej wody

Składniki na zaczyn:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 250 ml letniej wody 

Wykonanie:

Dzień przed pieczeniem chleba należy przygotować zaczyn. Wszystkie składniki na zaczyn włożyć do miski i mieszać za pomocą miksera na wolnych obrotach około 2-3 minuty. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, w tym czasie masa się spieni.

Kolejnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać łyżką, masa będzie gęsta i klejąca. Następnie już za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać trochę wody, a jeśli rzadkie - mąki (ja nie musiałam dodawać). Z ciasta uformować kulę i przełożyć do dużej miski natłuszczonej oliwą. Lekko poruszać, aby całe ciasto zostało natłuszczone. Przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę aby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie należy uderzyć ciasto pięścią, aby uszło z niego powietrze, ponownie nakryć folią i odstawić na godzinę, aby jeszcze raz podwoiło objętość. 

Ciasto uderzyć jeszcze raz pięścią i wyłożyć na posypany mąką blat. Uformować z niego kwadrat o boku 30 cm i zwinąć jak roladę, lekko zwęzić końce, tak żeby ostatecznie bochenek miał około 35 cm długości. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 - 50 minut. 

Piekarnik nagrzać do 240°C. Ostrym nożem zrobić 3 - 4 nacięcia na powierzchni chleba i oprószyć go lekko mąką. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Chleb pszenny na oszukanym zakwasie

Źródło: "Wypieki" A. Manning

niedziela, 04 października 2015

 mus czekoladowy z galaretką pomarańczową

Dzisiaj przepis na szybki i łatwy w wykonaniu deser z aromatyczną i mocno pomarańczową galaretką i musem z gorzkiej czekolady. Wybór czekolady zależy od osobistych upodobań, można użyć mlecznej. Przepis na dwie porcje.

 

mus czekoladowy z galaretką pomarańczowąSkładniki na galaretkę:

  • 100 ml soku z pomarańczy razem z miąższem
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki żelatyny

Składniki na mus czekoladowy:

  • 100 ml zimnej śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 50 g gorzkiej czekolady 

Wykonanie:

Przygotować galaretkę pomarańczową: sok pomarańczowy zagotować razem ze skórką pomarańczową i cukrem, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać, żeby rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostygnięcia i zimną przelać do pucharków.

Przygotować mus czekoladowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej stawiając miseczkę z połamaną czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą, lekko ostudzić. W jednej misce ubić śmietanę, w oddzielnej ubić żółtko. Do ubitej śmietany dodać żółtko i zmiksować. Następnie dodać czekoladę i też zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowany mus wyłożyć na stężałą galaretkę, potrząsając pucharkiem aby rozłożył się równomiernie. Należy to robić dość szybko, ponieważ mus szybko tężeje. Schłodzić w lodówce około 30 minut.

Smacznego :)

mus czekoladowy z galaretką pomarańczową

13:57, deserowo , inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 16 maja 2013

chała razowa

Pierwszy raz jadłam chałkę z mąki razowej i nie przypuszczałam, że może tak dobrze smakować. Jest delikatna, miękka i pachnie wanilią. Z podanych składników upiekłam jedną chałę (ale wyszedł mi solidny bochen) więc z powodzeniem można zrobić dwie. 

chała razowaSkładniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 300 ml ciepłego mleka
  • laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Wykonanie:

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii i przestudzić, żeby było jeszcze ciepłe ale już nie gorące. Przygotować rozczyn z drożdży: do miseczki wkruszyć drożdże, zalać 4 łyżkami mleka, dodać łyżkę cukru, wymieszać, żeby nie było grudek, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aby zaczęły rosnąć.

Obie mąki przesiać do miski, zrobić dołek i wlać do niego zaczyn drożdżowy, mleko, roztrzepane jajka, masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto kilka minut aby było gładkie (jeśli będzie dobrze wyrobione będą robić się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Przykryć ciasto ściereczką i poczekać, aż urośnie i podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z których należy uformować wałeczki o długości około 30 cm, cieńsze na końcach, a grubsze w środku. Skleić końce wszystkich wałeczków z jednej strony. Zaplatać od skrajnie prawego wałka: przeplatać na zmianę górą i dołem z kolejnymi sąsiadującymi. Skleić końce i podwinąć pod spód chałki (jest bardzo dużo filmików w internecie pokazujących ten sposób zaplatania, polecam). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 175°C, chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piec 25 - 30 minut.

Smacznego :)

chała razowa

chała razowa

Punktem wyjścia był ten przepis

poniedziałek, 06 maja 2013

miodeowe tartaletki z jabłkiem

Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Kto lubi jabłka na kruchym cieście temu posmakują. Z podanej porcji ciasta wyjdzie 8 tartaletek, składniki nadzienia podane są na pół porcji, więc albo podwoić ilość składników na nadzienie albo zamrozić połowę ciasta. 

miodeowe tartaletki z jabłkiemSkładniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 średnie jabłka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto: masło posiekać razem z mąką, cukrem i solą, dodać jajko i wodę i szybko zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Uwaga: na przygotowanie 4 tartaletek wystarczy mi połowa tego ciasta, resztę można przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka dni albo zamrozić.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno i brzegi 4 tartaletek o średnicy 10 cm. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Tartaletki z ciastem wyłożyć folią aluminiową, tak żeby przykrywała też brzegi i wysypać na nią suchy ryż lub fasolę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć folię z ryżem, posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiekać jeszcze 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Przygotować nadzienie: jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka włożyć miód i zagotować. Dodać jabłka i gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą przyrumienione, od czasu do czasu mieszając.

Za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca przenieść jabłka z rondelka na podpieczone spody. Pozostały płyn przelać do miski, dodać śmietankę i żółtka i zmiksować na gładką masę. Mieszanką wypełnić tartaletki, uważając żeby ich nie przepełnić. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić. 

Smacznego :)

miodeowe tartaletki z jabłkiem

Źródło: Miód, ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów, Avner Laskin

środa, 24 kwietnia 2013

torcik czekoladowo orzechowy

Naprawdę pyszny torcik. Pierwszy raz robiłam krem z jajek ucieranych na parze, myślałam, że będzie tłusty z powodu dużej ilości masła (dużej przynajmniej w porównaniu do ilości pozostałych składników), ale wyszedł idealny. Kakao nadaje mu bardzo czekoladowego smaku, a masło pięknego połysku. Polecam. 

torcik czekoladowo orzechowySkładniki na ciasto:

  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka cukru
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:

Przygotować ciasto: Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gadką, jasną masę. Dodać orzechy i bułkę tartą, zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (śr. 25 cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec w temp. 180°C, przez około 50 minut.

Przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę. Jajka z cukrem ubić na parze, aż masa będzie sztywna (czyli gotujemy w garnku wodę, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i stawiamy na garnku miskę z jajkami). Miskę z masą zdjąć z pary i wystudzić ciągle miksując. Masę jajeczną porcjami dodawać do utartego masła i miksować. Dodać kakao i rum, wymieszać. 

Wystudzone ciasto przeciąć na dwa krążki (po wyjęciu z piekarnika ciasto trochę opadnie, więc można je odwrócić, dzięki czemu będzie równe). Na pierwszy wyłożyć 3/4 masy i równo rozprowadzić, przykryć drugim krążkiem i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. 

Smacznego :)

torcik czekoladowo orzechowy

torcik czekoladowo orzechowy

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne