przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
środa, 17 kwietnia 2013

mango lassi

Delikatny koktajl o owocowo mlecznym smaku. Spotkałam wiele przepisów, w których zamiast wody dodaje się mleka, można też tak próbować, ale wydaje mi się, że woda dodaje mu lekkości. Bardzo polecam :)

mango lassiSkładniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru (do smaku, można pominąć)
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Mango obrać ze skórki, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Owoc przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę zmiksować, aż mus stanie się gładki i lekko się spieni.

Smacznego :)

mango lassi

mango lassi

Źródło: Kwestia Smaku

08:05, deserowo , inne
Link Komentarze (4) »
niedziela, 07 kwietnia 2013

murzynek z kremem śmietankowym

Bardzo smaczny, intensywnie kakaowy murzynek. Przełożyłam go kremem, żeby dodać mu trochę słodyczy :) w oryginale powinno się odłożyć część podgrzanej masy na polewę, ale ja z tego zrezygnowałam, bo jej nie lubię. W zamian polecam polać ciasto rozpuszczoną czekoladą. 

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

W garnku roztopić masło, następnie dodać cukier, kakao i mleko. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy oraz mąkę i wymieszać (ja robię to mikserem na niskich obrotach), dodać żółtka i znów wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, przełożyć do miski z ciastem, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (35 x 10 cm) i piec w temperaturze 180° C przez około 50 minut. 

Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Do śmietany porcjami dodawać mascarpone, zmiksować na gładki krem.

Ostudzone ciasto przeciąć na 3 części. Spód przełożyć do blaszki, posmarować połową kremy, przykryć kolejną warstwą ciasta, lekko docisnąć. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę, przykryć ciastem, docisnąć i ostawić na kilka godzin, żeby krem związał ciasto. 

Smacznego :)

murzynek z kremem śmietankowymprzepis Ewy Wachowicz

wtorek, 02 kwietnia 2013

sernik krakowski

Zawsze na święta piekłam sernik gotowany, bo jestem pewna, że zawsze się uda. Jednak na kilku blogach znalazłam sernik pieczony z tego przepisu, zawsze był chwalony, dlatego postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest bardzo smaczny, ciężki... pyszny :)

sernik krakowskiSkładniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • żółtko do posmarowania pasków

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 100 g miękkiego masła
  • 8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu podzielić ciasto w proporcji 2:1. Mniejszą część włożyć ponownie do lodówki, a większą rozwałkować na cienki placek i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 35 cm). Spód podpiec około 15 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować masę serową: ser zemleć dwa razy. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 50 g cukru i ucierać, aż do powstania gładkiej i lśniącej masy. Masło utrzeć z 200 g cukru i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i porcję twarogu, miksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową i wymieszać.

Masę serową wylać na podpieczony (i jeszcze ciepły) spód, wyrównać. Pozostałą w lodówce część kruchego ciasta cienko rozwałkować i wykroić z niego podłużne paski szerokości 1 cm. Na masie serowej ułożyć z pasków ciasta kratkę, posmarować je roztrzepanym żółtkiem i włożyć do piekarnika na 50 - 60 minut.

Smacznego :)

sernik krakowski

wtorek, 26 marca 2013

granola orzechowa

To przepis na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Przygotowanie granoli nie jest czasochłonne, a raz przygotowana porcja starcza na długo. Domowa granola jest też dużo bogatsza w składniki niż te dostępne w sklepach i mamy dowolność w dobieraniu ulubionych dodatków. 

granola orzechowaSkładniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • sól
  • 4 szklanki płatków owsianych górskich (400 g)
  • 1 szklanka orzechów (włoskie, ziemne, laskowe, nerkowca, migdały) (100 g)
  • 1/2 szklanki pestek z dyni (50 g)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (75 g)
  • 1/3 szklanki podsuszonych kandyzowanych owoców (papaja, mango, ananas) (50 g)

Wykonanie: 

W rondelku roztopić masło, dodać miód i sól do smaku, wymieszać. Do dużej miski wsypać płatki owsiane i dolać roztopione masło z miodem, dokładnie wymieszać i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyjąć, przemieszać płatki i włożyć z powrotem na kolejne 15 - 20 minut i podpiekać, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjąć i ostudzić.

Kiedy płatki się pieką, na dużej patelni uprażyć orzechy. Kiedy ostygną grubo posiekać.

Płatki owsiane zdjąć z blachy i pokruszyć, dodać orzechy i pozostałe składniki i wszystko wymieszać.

Przechowywać szczelnie zamknięte do jednego miesiąc.

Dodawać do jogurtów, mleka, owoców i czego tylko chcecie :)

Smacznego :)

granola orzechowa

 

wtorek, 19 marca 2013

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

Dawno nie robiłam biszkoptowego ciasta, a przecież jest takie smaczne i delikatne. Udało mi się w końcu wyczuć proporcję, żeby mój biszkopt nie był ani zbyt wysoki ani zbyt niski i według mnie ciasto ma idealną grubość do tej ilości owoców. Polecam :)

Ciasto z jabłkami i bitą śmietanąSkładniki:

  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilogram jabłek (obrane i starte na tarce)
  • cukier do smaku
  • galaretka cytrynowa (lub inna żółta)
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i miksować, aż się rozpuści. Dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Obie mąki i proszek do pieczenia połączyć delikatnie z masą jajeczną za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (Ø 24 cm) i piec koło 30 minut w temperaturze 180°C. 

Jabłka przełożyć do garnka i zagotować (jeśli nie puszczą dużo soku dodać pół szklanki wody). Wsypać galaretkę i wymieszać.

Ostudzony biszkopt przekroić na dwa równe krążki. Dolny włożyć z powrotem do tortownicy, wyłożyć na niego jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugim krążkiem i docisnąć. 

Kiedy masa jabłkowa już stężeje i ostygnie ubić śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wyłożyć na ciasto.

Nie dodawałam śmietan-fixu ani żelatyny i moja bita śmietana nie jest mocno sztywna, ale jeśli komuś zależy na takim efekcie to oczywiście można. 

Smacznego :)

Ciasto z jabłkami i bitą śmietaną

poniedziałek, 11 marca 2013

kokosanki

Słodki, kokosowy deser. Najlepszy kiedy ciastka są jeszcze świeże: chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie. 


Składniki (około 14 sztuk):

  • 250 g wiórków kokosowych
  • białko z 2 dużych jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • 30 g mielonych migdałów
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać mielone migdały, wiórki kokosowe i sól i wymieszać (masa będzie klejąca). Z Masy formować kule o średnicy około 4 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 - 20 minut i piec na zloty kolor.

Smacznego :)

kokosanki

kokosanki

Źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson

Tagi: kokos
09:07, deserowo , ciastka
Link Komentarze (4) »
wtorek, 05 marca 2013

ciasto drożdżowe z wiśniami i notą cytryny

Bardzo lubię drożdżowe ciasta. W sezonie owocowym najczęściej robimy w domu tę drożdżówkę, bo jest mało wymagająca. Dzisiejsze ciasto jest zdecydowanie bardziej pracochłonne, ale odpłaca to smakiem. Jest delikatniejsze i mniej słodkie. Ja zrobiłam w dosyć dużej blaszce, dlatego ciasto nie jest takie wysokie i przez to jakby bardziej owocowe. Najlepsze zaraz po wystygnięciu.

ciasto drożdżowe z wiśniami i notą cytrynySkładniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 125 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • owoce (u mnie wiśnie z kompotu, ale możne użyć innych)
  • cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Tłuszcz roztopić i zostawić do ostygnięcia. Przygotować zaczyn: drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru i rozprowadzić w ciepłym mleku. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kilkanaście minut). Po tym czasie drożdże połączyć z żółtkami, skórką cytrynową, cukrem pudrem i solą. Gdy utworzą jednolitą masę dodać przesianą mąkę i wyrobić ciasto (około 5 minut), następnie wlać lekko ciepły tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiać, aż będzie gładkie i lśniące. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia (około 45 minut). 

Blaszkę (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wyrównać powierzchnię, ułożyć owoce i odstawić ponownie do wyrośnięcia (czas podobny jak poprzednio). Gdy podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 45 - 50 minut (w zależności od wysokości ciasta). 

Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasto drożdżowe z wiśniami i notą cytryny

ciasto drożdżowe z wiśniami i notą cytryny

Źródło: "Kuchnia Polska Ciasta i desery 1001 przepisów" Ewa Waszkiewicz

piątek, 01 marca 2013

serniczki z bezą i mandarynką

Bardzo prosty i szybki deser. Nie jest ani za słodki, ani ciężki. Mandarynki są soczyste, krem delikatny, a bezy chrupiące. Nie trzeba się ściśle trzymać proporcji, i tak wyjdzie. Bardzo polecam z każdymi owocami :)


Składniki (na dwie porcje):

  • 100 g śmietany kremówki
  • 150 g serka śmietankowego
  • łyżka cukru pudru
  • pół puszki mandarynek w syropie
  • 10 małych bez

Wykonanie:

Bezy pokruszyć. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i serek, zmiksować. Do szklanek nałożyć porcję masy, posypać pokruszonymi bezami, ułożyć owoce i jeszcze raz w tej kolejności ułożyć składniki. Podawać od razu.

Smacznego :)

serniczki z bezą i mandarynką

serniczki z bezą i mandarynką

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne