przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
czwartek, 14 lutego 2013

babeczki czekoladowo - wiśniowe z kremem

Moje babeczki od serca. Są śliczne i pyszne, nawet bez kremu. Użyłam gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90% dzięki czemu były intensywne w smaku (ja ogólnie uwielbiam połączenie wiśni i czekolady więc mogę być mało obiektywna).

babeczki czekoladowo-wiśniowe z krememSkładniki na babeczki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku, wrzucić połamaną w kostki czekoladę, poczekać aż czekolada zacznie się topić i zdjąć z ognia. Mieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Dodać dżem, rozkłócone jajka, cukier i sól i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie z masą. 

Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami i piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ale babeczki zostawić w blaszce jeszcze około 10 minut, później wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem: śmietana i serek powinny być mocno schłodzone. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone i delikatnie połączyć na gładką masę (jeśli w tym momencie krem będzie dosyć rzadki wystarczy włożyć go na chwilę do lodówki). Krem nakładać na babeczki i posypać serduszkami (lub czym kto woli).

Smacznego :)

babeczki czekoladowo-wiśniowe z kremem

babeczki czekoladowo - wiśniowe z kremem

Źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson

niedziela, 03 lutego 2013

ryż na mleku z gruszkami

Koniec karnawału, a u mnie delikatny, ryżowy deser. Pączki zostawiam na czwartek, a dziś polecam coś lżejszego. Ryż na mleku sprawdzi się jako deser albo pyszne śniadanie. Jest gotowy praktycznie już po uprażeniu ryżu, ale mi bardziej smakował jak postał trochę w lodówce. Nie mogę doczekać się wersji z truskawkami :)

ryż na mlekuSkładniki (na 4 porcje):

  • szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Ryż opłukać zimną wodą, przełożyć do garnka, zalać szklanką mleka i dorzucić naciętą wzdłuż laskę wanilii. Postawić na ogniu i gotować do miękkości dolewając stopniowo pozostałe mleko (dolewać jak już widzimy, że poprzednie zostało wchłonięte. Może być potrzeba nawet czwartej szklanki mleka. Trwa to około pół godziny). Na końcu dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestygnięcia. 

Przygotować gruszki: owoce umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cynamon i pół szklanki wody. Gotować na wolnym ogniu, aż gruszki nie zmiękną a z wody i soku zrobi się gęsty syrop (około pół godziny).

Z ryżu wyjąć wanilię, dodać żółtko i wymieszać. Do szklanek nakładać ryż i przykryć gruszkami.

Smacznego :)

ryż na mleku

ryż na mleku

czwartek, 17 stycznia 2013

tarta limonkowa

Bardzo bardzo prosta i szybka w wykonaniu tarta. Jest lekkim deserem, wyraźnie słodkim i kwaśnym jednocześnie. Myślę, że taka cytrusowa tarta jest dobrym pomysłem na ciepłe letnie dni... oby nadeszły jak najszybciej! :)

tarta limonkowaSkładniki:

  • 200 g ciastka digestive
  • 50 g masła
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 ml śmietany kremówki
  • skórka i sok z 4 limonek

Wykonanie:

Przygotować spód: w malakserze zmiksować na gładką masę ciastka z masłem. Powstałą masę przełożyć do okrągłej blaszki (Ø 24 cm) i wylepić nią spód. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.

Limonki dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę kremówkę ubić, gdy będzie już sztywna wlać powoli mleko skondensowane i połączyć ze śmietaną. Dodać skórkę i sok z limonek, delikatnie wymieszać. Masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)

tarta limonkowa



źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson

czwartek, 03 stycznia 2013

sernik gotowany

Największą zaletą tego sernika jest to, że nie da się go zepsuć. Masa jest gotowana, więc nie ma obaw, że opadnie. Z podanych składników piekę cztery placki, ale można zmniejszyć nieco ilość składników na spody, upiec 3 i przełożyć wtedy większą ilością masy. Sernik, choć smakiem różni się od tych pieczonych, jest naprawdę smaczny. 

sernik gotowanySkładniki na kruche spody:

  • 600 g mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany
  • 250 g margaryny

Składniki na masę serową:

  • 1,5 kg twarogu tłustego lub półtłustego (zmielony dwukrotnie)
  • 200 g margaryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 budyń budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 100 g skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Przygotować spody: mąkę posiekać z margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać jajko, żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Blaszkę (25 cm x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części, pierwszą porcję rozwałkować i przełożyć do blaszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Tak samo postępować z pozostałymi plackami.

Przygotować masę serową: zmielony ser przełożyć do garnka, dodać jajka, cukier i margarynę. Mieszać aż do zagotowania (żeby margaryna się rozpuściła). Budyń i mąkę wymieszać z mlekiem i przelać do gotującego się sera, wymieszać i zdjąć z ognia. Na koniec dodać skórkę pomarańczową.

Na jeden z placków wylać jedną trzecią masy serowej (placki muszą już być chłodne, a masę wylewamy jeszcze gorącą), przykryć kolejnym plackiem i lekko docisnąć. Kolejno nakładać masę serową, placek, masę serową, placek. Docisnąć i odstawić do ostygnięcia i związania najlepiej na całą noc. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

sernik gotowany

sobota, 29 grudnia 2012

palmiery z orange curd

Orange curd to dla mnie nowość, ale już wiem, że jest fantastyczny. Zrobiłam go jako dodatek do palmierów. Połączenie cynamonu w ciastkach ze słodko-gorzkim smakiem kremu jest idealne na tę porę roku (i takie świąteczne). Orange curd ma jednak dużo szersze zastosowanie, nadaje się na nadzienie do naleśników, ciast, babeczek lub jako deser sam w sobie. Bardzo polecam.

palmiery z orange curdSkładniki na palmiery (na około 24 sztuki):

  • arkusz ciasta francuskiego (u mnie 270 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na orange curd:

  • 125 ml soku z pomarańczy (jeden duży owoc lub dwa mniejsze)
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 75 g brązowego cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie:

Palmiery

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto francuskie (jeśli jest mrożone to rozmrozić, a jeśli leżało w lodówce to ogrzać) rozłożyć na posypanym mąką blacie i posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu. Dwa przeciwległe boki złożyć do środka, tak żeby się zetknęły i lekko docisnąć dłonią. Posypać resztą mieszanki i złożyć w ten sam sposób jak poprzednio, docisnąć i złożyć całość w pół (tak jak się zamyka książkę). Ciasto pokroić w plasterki 7-8 mm i każde lekko spłaszczyć. Układać na blaszce w dużych odstępach (bo bardzo rosną) i piec około 15 minut w piecu nagrzanym do 200ºC. 

Orange curd

Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką. Całość podgrzewać i mieszać tak długo aż zgęstnieje (nie gotować!). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

palmiery z orange curd

palmiery z orange curd

wtorek, 25 grudnia 2012

strucla z makiem

Przepis na struclę powinien pojawić się przed świętami, jakoś nie było czasu a przepis wolę tu mieć żeby za rok nie szukać. Przepis na ciasto pochodzi ze starej książeczki mamy, a masa makowa z głowy mamy (dlatego wolę mieć to spisane) ;) Strucle są bardzo smaczne, bo ciasto nie wysycha tak szybko. Z przepisu wychodzą 3 makowce o długości około 35 cm, jeśli dla kogoś to za dużo można zmniejszyć ilość składników lub z powodzeniem mrozić.

strucla z makiemSkładniki na ciasto:

  • 600 g mąki (plus do podsypywania)
  • 250 g cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g drożdży
  • 3/4 kostki margaryny
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego

Składniki na masę makową:

  • 500 g maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • jajko
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • bakalie: u mnie orzechy i rodzynki

Wykonanie:

Masa makowa

Mak sparzyć: do wrzącej wody wsypać mak, od razu wyłączyć ogień i odstawić do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimny, odcedzić go i zemleć go trzykrotnie, dodając za trzecim razem już cukier. Zmielony mak przełożyć do garnka, dodać jajko, proszek budyniowy i bakalie (ilość według uznania, ja dałam garść podprażonych orzechów włoskich i garść rodzynek namoczonych w rumie - dały aromat masie makowej) i podgrzać, aż masa będzie gorąca. Samo podgrzewanie maku zostawiam na czas kiedy moczy się ciasto, bo jeszcze ciepły lepiej się rozprowadza.

Ciasto drożdżowe

Do drożdży dodać łyżeczkę mąki i łyżkę cukru, rozetrzeć i rozpuścić w letnim mleku. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, dodać jajka oraz rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do miski z zimną wodą, najpierw opadnie na dno, a po mniej więcej 15 minutach wypłynie na wierzch. Po tym czasie wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier waniliowy (ciasto bardzo będzie się kleić, więc można podsypać mąką). Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować, rozłożyć równomiernie masę makową i zwinąć. Przełożyć delikatnie na posmarowany olejem papier do pieczenia i z papieru utworzyć niezbyt ciasną tubę zawiniętą na końcach i przełożyć do blaszki. Odłożyć do wyrośnięcia (rośnie bardzo szybko, więc to będzie chwila). Dla ładnego koloru można przed zawinięciem w papier posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Ciasto piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. 

Ciasto polukrować i posypać makiem. 

Lukier:

Pół szklanki przesianego cukru pudru rozprowadzić z 2 łyżkami gorącej wody do gładkości i rozprowadzić na strucli. 

Smacznego :)

strucla z makiem

niedziela, 23 grudnia 2012

syrop cytrynowo-waniliowy

Zawsze piłam herbatę bez żadnych dodatków. Do czasu, aż zrobiłam pierwszy raz ten syrop. Lekko słodzi herbatę, dodając jej delikatny aromat cytryny i wanilii. Ja najbardziej lubię dodawać go do herbaty zielonej, bo jest delikatna w smaku i syrop jest bardziej wyczuwalny, podobnie jest z białą. Przepis znaleziony na addiopomidory. Polecam :) 

syrop cytrynowo-waniliowySkładniki (na 2 małe słoiczki):

  • 2 cytryny (sparzone wrzątkiem)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • laska wanilii

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem. Kiedy się rozpuści dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Drugą cytrynę pokroić w plasterki, wanilię naciąć wzdłuż i wyjąć ziarenka i dodać do gotującego się syropu. Pogotować jeszcze kilka minut, po czym zdjąć z ognia, ostudzić i nakryć folią. Schłodzić w lodówce 1 - 2 dni. Po tym czasie podgrzać ponownie i znów pogotować kilka minut. Plasterki przełożyć do słoiczka i zalać syropem. Przechowywać w lodówce. 

Smacznego :)


syrop cytrynowo-waniliowysyrop cytrynowo-waniliowy

00:21, deserowo , inne
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 grudnia 2012

Piernik

Pyszny piernik, smaczny już w dniu pieczenia (nie ma miodu), choć wiadomo, lepszy będzie po kilku dniach. Moja dzisiejsza wersja jest raczej skromna, ale warto dodać bakalie do ciasta lub/oraz polać polewą czekoladową. Polecam :)

PiernikSkładniki:

  • 400 g mąki
  • 250 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki powideł
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać kolejno mleko, mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawę do piernika i ciągle miksować. Dodać powidła, krótko wymieszać, wlać roztopioną margarynę i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 

Przełożyć do podłużnej blaszki (35 cm x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 60 minut w 180°C.

Po przestudzeniu można polać polewą czekoladową.

Smacznego :)

Piernik

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne