przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS
sobota, 08 grudnia 2012

 

markizy z kremem czekoladowym

Ciasteczka upieczone na mikołajkowy prezent. Bardzo je lubię za to, że są ładne. Samo ciasto jest dosyć twarde, więc najlepsze są po paru dniach. Dobrze też zwrócić uwagę, żeby rozwałkować ciasto dość cienko do wycinania krążków. Polecam.



markizy z kremem czekoladowymSkładniki (na 35 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mocnego naparu z kawy
  • 200 g czekolady (2 tabliczki)
  • 100 g śmietany kremówki (36%)

Wykonanie:

Przygotować ciasto: mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać jajko i kawę i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość 4 mm (ciasto nie rośnie podczas pieczenia, i im ciastka cieńsze tym lepiej, bo będziemy je potem sklejać) i wycinać krążki - w połowie wycinając dodatkowo dziurkę (u mnie średnica ciastka to 5 cm). Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 15 minut w temperaturze 175°C na złoty kolor.

Przygotować krem: śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści (nie gotować).

Na pełny krążek nakładać łyżeczkę masy (jeszcze jak jest ciepła) i sklejać z ciastkiem z dziurką. Odłożyć do zastygnięcia masy.

Smacznego :)

    • ciastka początkowo są dość twarde, po paru dniach miękną (więc spokojnie tydzień poleżą i będą jeszcze smaczniejsze)
    • czekolady użyłam mleczne, ale masa była bardzo słodka. Myślę, że lepiej jedną czekoladę zastąpić czekoladą gorzką. Można użyć też białej, wtedy bardzo ładnie wyglądają.

markizy z kremem czekoladowymmarkizy z kremem czekoladowym

wtorek, 13 listopada 2012

Budyń z kaszy manny ze śmietanką

Krótko mówiąc: pyszny deser. Kremowy, delikatny, śmietankowy. Nie obawiajcie się, że na deser wyjdzie zupa mleczna, choć ja akurat taką wersję lubię. Budyń nie ma z nią nic wspólnego. Dla wzbogacenia smaku można dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy lub łyżkę likieru Cointreau. Polecam.

Budyń z kaszy manny ze śmietankąSkładniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli
  • konfitura lub owoce do podania

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mleko zagotować z cukrem i szczyptą soli. Wsypać kaszę i chwilę gotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać z napęczniałą i odciśniętą żelatyną. Ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połączyć z budyniem. Krem przełożyć do miseczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na pięć godzin. Podawać z konfiturą lub świeżymi owocami.

Smacznego :)

 

Budyń z kaszy manny ze śmietanką

wtorek, 06 listopada 2012

Śmietankowiec stracciatella

Bardzo delikatny deser. Myślałam, że masa będzie miała strukturę bardziej zwartą, sernikową, a jest puszysta i nie dominuje smakiem. Owoce i czekolada są wyraźnie wyczuwalne. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, rośnie dość wysokie, później lekko opada. Osobiście uważam, że jest trochę bez wyrazu, ale nikt nie podzielił mojej opinii. ;)

Źródło: tutaj

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukiert waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć na minimum godzinę do lodówki (żeby było nam wygodnie później zetrzeć na tarce). 

Składniki na masę śmietanową:

  • 3 białka
  • 600 ml śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 puszku brzoskwiń

Wykonanie: 

Czekoladę i brzoskwinie pokroić w kostkę. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle ucierając. Dodać budyń i zmiksować. Wlać śmietanę i delikatnie wymieszać masę łyżką, ewentualnie mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodać czekoladę i brzoskwinie, wymieszać.

Na dno blaszki (tortownica o średnicy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce 2/3 ciasta. Na ciasto wylać masę śmietanową i wyrównać łyżką jej powierzchnię. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 50 minut.

Smacznego :)

Śmietankowiec stracciatella

piątek, 02 listopada 2012

razowe ze śliwką

Ciasto bardzo proste i smaczne. Mąka razowa nadaje mu ciekawą strukturę i piękny kolor, co jest też zasługą cukru. Zamiast śliwek można użyć  także innych owoców. Ciasto długo pozostaje świeże. Polecam :)


ciasto razowe ze śliwkamiSkładniki:

  • 200 g masła
  • 160 g ciemnego brązowego cukru
  • 370 g mąki pszennej razowej
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 700 g śliwek 
  • płatki migdałowe
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło z cukrem i solą utrzeć na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mleko, zmiksować.

Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25 x 35 cm). Na ciasto równomiernie rozłożyć śliwki i posypać płatkami migdałowymi.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Gdy przestygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

ciasto razowe ze śliwkami

czwartek, 27 września 2012

ciasto czekoladowo kawowe z malinami

Ciasto bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Ciekawe jest połączenie ciężkiego, zbitego ciasta ze świeżymi i soczystymi malinami. Jest mało słodkie, mocno wyczuwalna jest kawa. Pewnie dlatego, że użyłam dość mocnego espresso. Goryczy dodają też czekolada i kakao, więc jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to polecam dodać więcej cukru. Ale i tak całość jest bardzo smaczna. Poza tym jak nie lubić ciasta, które można przygotować w 10 minut? ;)

ciasto czekoladowo kawowe z malinamiPrzepis znalazłam tutaj.


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • szklanka zaparzonej kawy
  • pół szklanki oleju
  • maliny

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki umieścić w misce, dodać kawę i olej i krótko wymieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i wyłożyć na nie maliny. 

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180º C na 25-30 minut.

Smacznego :)

 ciasto czekoladowo kawowe z malinami

niedziela, 16 września 2012

jabłecznik z pianką

Właśnie na takie proste ciasto miałam ochotę. Delikatny jabłecznik z bezową pianką, bardzo szybki w wykonaniu. Do wykonania też z innymi owocami. 

jabłecznik z piankąSkładniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jabłka (u mnie litrowy słoik startych, uprażonych jabłek)

Wykonanie:

Margarynę posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto w proporcji 2:1, mniejszą cześć włożyć do zamrażarki, większą do lodówki, chłodzić godzinę.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować placek i przełożyć do blaszki (25 x 35) tak żeby utworzyły się brzegi. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Na placek wyłożyć owoce, na nie pianę z białek, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto (z zamrażarki).

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 40 minut. 

Smacznego :)

jabłecznik z pianką

Tagi: jabłka
11:09, deserowo , ciasta
Link Komentarze (56) »
niedziela, 12 sierpnia 2012

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

Pierwotnie miały być z jabłkiem, ale kiedy zobaczyłam skrzynkę gruszek w piwnicy to nie było nad czym się zastanawiać. Połączenie delikatnego kremu budyniowego i ociekających gęstym syropem gruszek jest wyborne. Dlatego nie radzę do końca zesmażać owoców. Bardzo polecam :)


babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszkąSkładniki na kruche ciasto (z ArtKulinaria.pl):

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na krem:

  • szklanka mleka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g masła

Składniki na polewę gruszkową:

  • około 500 g gruszek (po obraniu i oczyszczeniu)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki wody

Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: na stolnicę wyłożyć mąkę i masło i posiekać, dodać cukier i siekać dalej, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać kółka, którymi następnie należy wykleić foremki wcześniej posmarowane tłuszczem. Ja wykorzystałam foremkę na muffiny, więc moje babeczki były dość spore. Z ciasta zrobiłam 12 babeczek (zostało mi trochę ciasta, z którego upiekłam ciasteczka kruche). Ciasto ponakłuwać widelcem, nakryć folią aluminiować i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec około 12 minut w temperaturze 200°C.

Przygotować krem: 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę. Przelać do gotującego się mleka i jeszcze chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć pokrojone w plastry masło, odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny zmiksować na puszysty krem. 

W czasie kiedy budyń stygnie przygotować owoce: gruszki obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i wodę. Gotować na małym, często mieszając aż odparuje sok i woda (około pół godziny). Ostudzić.

Do kruchych babeczek nakładać po łyżce kremu i gruszek. Podawać od razu. 

Smacznego :)

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

niedziela, 29 lipca 2012

owsianka

Owsianka to chyba moje ulubione śniadanie. Poza smakiem cenię sobie to, że długo nie czuje się głodu. To jest wersja owsianki na wodzie, czyli dobra alternatywa dla tych, którzy nie tolerują mleka. Owsianka ma piękny zapach i kolor, które zawdzięcza mieszance przypraw. Bardzo polecam. 


owsiankaSkładniki na owsiankę (2 porcje): 

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki korzennej przyprawy
  • szczypta soli
  • cynamon, sezam do podania

Składniki na przyprawę korzenną:

  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki kminku 
  • 2 łyżeczki kolendry

Wykonanie:

Zmielone przyprawy wymieszać i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zagotować dwie szklanki wody, dodać masło, przyprawę oraz sól i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, często mieszając. Na koniec dodać miód, wymieszać i przełożyć do salaterek. Posypać cynamonem i sezamem. 

owsianka

1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne