przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS

ciasta

piątek, 18 marca 2016

babka drożdżowa wielkanocna

Pyszna, drożdżowa babka prosta w wykonaniu. Pięknie rośnie, ładnie pachnie, bardzo dobrze smakuje i zachowa świeżość kilka dni. Posypałam ją cukrem pudrem, ale można polukrować, będzie ładniejsza :) 

babka drożdżowa wielkanocnaSkładniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 100 g drobnego cukru
  • 10 g suszonych drożdży
  • 185 ml letniego mleka
  • 2 jajka w temp. pokojowej, roztrzepane
  • 90 g suszonej żurawiny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania 
  • lub lukier: szklanka cukru pudru zmiksowana z sokiem
    z cytryny (około 4 łyżki soku)

Wykonanie:

Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać pokrojone masło i rozcierać palcami, do otrzymania struktury drobnej kruszonki (wygląda jak bułka tarta). Dodać drożdże i cukier, przemieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, do którego wlać ciepłe mleko i jajka, wymieszać. Ciasto wyrabiać za pomocą miksera z widełkami do ciasta drożdżowego przez około 7 minut. Na koniec dodać żurawinę i skórkę z cytryny i wymieszać. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny (powinna podwoić swoją objętość). 

Formę do babki (średnica 24 cm) wysmarować roztopionym masłem. Wyrośnięte ciasto wyjąć na obsypany mąką blat i krótko wyrobić. Ciast będzie dosyć luźne, jeśli będzie się mocno kleić podsypać lekko mąką. Z ciasta uformować wałek, taki aby długością pasował do obwodu foremki, przełożyć go do formy i delikatnie docisnąć, aby wyrównać wierzch. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 45 minut, aż patyczek w nią wbity wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przez około 10 minut studzić w formie, po tym czasie delikatnie wyłożyć babkę na metalową kratę.

Wystudzoną posypać cukrem pudrem lub polukrować.

babka drożdżowa wielkanocna

piątek, 11 marca 2016

babka marmurkowa

Łatwy przepis na babkę marmurkową. Sprawdzi się w roli wielkanocnej babki lub jako szybkie ciasto do kawy. Polana polewą zachowuje świeżość nawet kilka dni. Jeśli chcemy żeby cała babka była pokryta czekoladą, to trzeba podwoić ilość składników na polewę.

babka marmurkowaSkładniki:

  • 300 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 375 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do ciemnego ciasta:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 3 łyżki mleka

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Formę na babkę wysmarować dokładnie masłem.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku, po każdym miksować około pół minuty. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy w dwóch porcjach na przemian z mlekiem. Całość połączyć za pomącą miksera ustawionego na średnie obroty. 

Dwie trzecie ciasta przełożyć do przyszykowanej formy. Do reszty dodać cukier, kakao oraz mleko, wymieszać. Ciemne ciasto wyłożyć na warstwę jasnego ciasta i delikatnie przemieszać, aby powstał marmurkowy wzorek. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Po wyjęciu studzić w formie przez około 10 minut, po tym czasie ciasto delikatnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną, wystudzić. 

Przygotować polewę: masło roztopić w rondelku razem z czekoladą. Ciepłą polewą polać ciasto i lekko rozprowadzić.

babka marmurkowa

piątek, 29 stycznia 2016

kujawski drożdżowy placek maślany

Drożdżowe ciasto jest chyba moim ulubionym, pewnie dlatego ten placek bardzo mi smakował. Jest bardzo puszysty i delikatny, z dużą ilością kruszonki. Najsmaczniejszy w dzień pieczenia, kiedy warstwa masła z cukrem jeszcze nie zastygnie i ciasto jest przyjemnie wilgotne. Ale nawet dwa dni po upieczeniu drożdżówka nie wyschła i była smaczna. 

kujawski drożdżowy placek maślanySkładniki na ciasto: 

  • 35 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła

Masło z cukrem:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 180 g mąki pszennej
  • opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Przygotować rozczyn drożdżowy: do kubka pokruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i pół szklanki mleka (cukier, mąka i mleko odjęte ze składników na ciasto), wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15. 

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać do niej rozczyn drożdżowy, pozostałe mleko, jajka z cukrem, szczyptę soli oraz masło. Wyrabiać mikserem lub ręcznie do czasu aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić (około 10 minut). Delikatnie posypać ciasto mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość (około 1 godzina).

Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i krótko zagnieść. Rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką blaszki (użyłam blaszki o wymiarach 25 x 35 cm i ciasto było bardzo wysokie, można użyć większej blaszki 35 x 45 cm). Włożyć do lodówki na około 15 minut.

Przygotować masło z cukrem do posmarowania ciasta: w garnuszku roztopić masło, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu około 10 minut.

Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować je masłem z cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. 

Przygotować kruszonkę: masło z cukrem i cukrem waniliowym rozetrzeć między palcami, dodawać stopniowo mąkę, wyrabiać palcami aż powstanie sypka kruszonka.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto posypać kruszonką, włożyć do piekarnika i piec 30 - 35 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru. Kroić po wystudzeniu.

Smacznego :)

kujawski drożdżowy placek maślany

Źródło: "Cukiernia Lidla"

Tagi: drożdże
09:07, deserowo , ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 22 stycznia 2016

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Prosty przepis na szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które zawsze się uda. Nie jest ciężkie i zbite, można je śmiało przełożyć dżemem, np. z czarnej porzeczki, albo bitą śmietaną. 

Składniki:

  • 150 g czekolady deserowej
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej 
  • 50 g masła

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (połamać w kosteczkę i włożyć do miski ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą). 

Białka z solą ubić na sztywną pianę.

Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę, wymieszać. Kolejno dodawać żółtaka oraz jajka, po każdym dokładnie zmiksować masę przez około pół minuty. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać w dwóch partiach do masy, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka: najpierw połowę, delikatnie wymieszać, następnie pozostałą część, również delikatnie i krótko wymieszać. 

Masę przełożyć do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Form włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 minut. 

Przygotować polewę: masło umieścić wraz z połamaną czekolada w rondelku, ciągle mieszając powoli podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Polewę wylać na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić.

Smacznego :) 

Proste i szybkie ciasto czekoladowe

Tagi: czekolada
09:21, deserowo , ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 27 listopada 2015

ciasto czekoladowe z burakami

Czekoladowe ciasto z dodatkiem buraków. Ciekawe, smaczne, długo wilgotne, trochę jak brownie. Jest łatwe w przygotowaniu i szybkie, o ile mamy upieczone wcześniej buraki. Najlepiej piec je przy okazji innego pieczenia - do przepisu potrzeba jeden - dwa buraczki, w zależności od wielkości - zawinięte w folię nie dają zapachu.


ciasto czekoladowe z burakamiSkładniki:

  • 250 g buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła 
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła 

Wykonanie:

Buraki dokładnie wyszorować, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC do miękkości, w zależności od wielkości buraka,  przez godzinę lub trochę dłużej. Wystudzić, pokroić w mniejsze kawałki i zblendować. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pokrojone w kostkę masło, zamieszać i odstawić, masło w tym czasie się rozpuści. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Czekoladę wymieszać dokładnie z rozpuszczonym już masłem, dodać żółtka i buraki, wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki. 

Masę czekoladową połączyć delikatnie z pianą z białek. Do powstałej masy przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać sól. Wymieszać łyżką. Dno okrągłej formy (śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Ciasto przelać do blaszki i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z pieca i ostudzić.

Zrobić polewę: czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, ciepłą polewą polać ciasto.

Smacznego :)

ciasto czekoladowe z burakami

Źródło: Kukbuk

środa, 24 kwietnia 2013

torcik czekoladowo orzechowy

Naprawdę pyszny torcik. Pierwszy raz robiłam krem z jajek ucieranych na parze, myślałam, że będzie tłusty z powodu dużej ilości masła (dużej przynajmniej w porównaniu do ilości pozostałych składników), ale wyszedł idealny. Kakao nadaje mu bardzo czekoladowego smaku, a masło pięknego połysku. Polecam. 

torcik czekoladowo orzechowySkładniki na ciasto:

  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka cukru
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:

Przygotować ciasto: Białka z solą ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na gadką, jasną masę. Dodać orzechy i bułkę tartą, zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy (śr. 25 cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Piec w temp. 180°C, przez około 50 minut.

Przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę. Jajka z cukrem ubić na parze, aż masa będzie sztywna (czyli gotujemy w garnku wodę, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i stawiamy na garnku miskę z jajkami). Miskę z masą zdjąć z pary i wystudzić ciągle miksując. Masę jajeczną porcjami dodawać do utartego masła i miksować. Dodać kakao i rum, wymieszać. 

Wystudzone ciasto przeciąć na dwa krążki (po wyjęciu z piekarnika ciasto trochę opadnie, więc można je odwrócić, dzięki czemu będzie równe). Na pierwszy wyłożyć 3/4 masy i równo rozprowadzić, przykryć drugim krążkiem i lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. 

Smacznego :)

torcik czekoladowo orzechowy

torcik czekoladowo orzechowy

niedziela, 07 kwietnia 2013

murzynek z kremem śmietankowym

Bardzo smaczny, intensywnie kakaowy murzynek. Przełożyłam go kremem, żeby dodać mu trochę słodyczy :) w oryginale powinno się odłożyć część podgrzanej masy na polewę, ale ja z tego zrezygnowałam, bo jej nie lubię. W zamian polecam polać ciasto rozpuszczoną czekoladą. 

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

W garnku roztopić masło, następnie dodać cukier, kakao i mleko. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy oraz mąkę i wymieszać (ja robię to mikserem na niskich obrotach), dodać żółtka i znów wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, przełożyć do miski z ciastem, dodać rodzynki i delikatnie wymieszać.

Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (35 x 10 cm) i piec w temperaturze 180° C przez około 50 minut. 

Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Do śmietany porcjami dodawać mascarpone, zmiksować na gładki krem.

Ostudzone ciasto przeciąć na 3 części. Spód przełożyć do blaszki, posmarować połową kremy, przykryć kolejną warstwą ciasta, lekko docisnąć. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę, przykryć ciastem, docisnąć i ostawić na kilka godzin, żeby krem związał ciasto. 

Smacznego :)

murzynek z kremem śmietankowymprzepis Ewy Wachowicz

wtorek, 02 kwietnia 2013

sernik krakowski

Zawsze na święta piekłam sernik gotowany, bo jestem pewna, że zawsze się uda. Jednak na kilku blogach znalazłam sernik pieczony z tego przepisu, zawsze był chwalony, dlatego postanowiłam go wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest bardzo smaczny, ciężki... pyszny :)

sernik krakowskiSkładniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • żółtko do posmarowania pasków

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (tłustego lub półtłustego)
  • 100 g miękkiego masła
  • 8 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu podzielić ciasto w proporcji 2:1. Mniejszą część włożyć ponownie do lodówki, a większą rozwałkować na cienki placek i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 35 cm). Spód podpiec około 15 minut w temperaturze 170°C.

Przygotować masę serową: ser zemleć dwa razy. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 50 g cukru i ucierać, aż do powstania gładkiej i lśniącej masy. Masło utrzeć z 200 g cukru i cukrem waniliowym na gładką i puszystą masę, stopniowo dodawać żółtka i porcję twarogu, miksować do połączenia składników. Dodać pianę z białek, mąkę ziemniaczaną i skórkę pomarańczową i wymieszać.

Masę serową wylać na podpieczony (i jeszcze ciepły) spód, wyrównać. Pozostałą w lodówce część kruchego ciasta cienko rozwałkować i wykroić z niego podłużne paski szerokości 1 cm. Na masie serowej ułożyć z pasków ciasta kratkę, posmarować je roztrzepanym żółtkiem i włożyć do piekarnika na 50 - 60 minut.

Smacznego :)

sernik krakowski

 
1 , 2 , 3 , 4
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne