przepisy na pyszne desery

inne

sobota, 05 marca 2016

racuchy drożdżowe z jabłkami

Tradycyjne racuchy z jabłkami na podwieczorek. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne. 

racuchy drożdżowe z jabłkamiSkładniki (około 20 sztuk):

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko 
  • cukier waniliowy
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie: 

Drożdże pokruszyć do kubka, dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i pół szklanki mleka, wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić na około 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić. 

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszać i zrobić wgłębienie. Wlać do niego spienione drożdże, pozostałe mleko oraz lekko roztrzepane jajko. Wymieszać składniki, a następnie wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić w plasterki. 

Na patelni rozgrzać olej. Do ciasta wkładać po kilka jabłek, obtaczać je w cieście i łyżką nakładać na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Smażyć na średnim ogniu, tak żeby racuchy zdążyły dojść w środku. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe z jabłkami

piątek, 05 lutego 2016

pancakes

Bardzo smaczne, pulchne placuszki. Same w sobie są mało słodkie, więc najlepiej będą smakowały z jakimś słodkim dodatkiem: syropem klonowym albo cukrem pudrem. 

pancakesSkładniki (na około 20 sztuk):

  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 40 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać roztopione masło oraz mleko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę i połączoną z proszkiem do pieczenia i sodą, zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać około łyżkę oleju. Nakładać po dwie łyżki ciasta na jednego placka, smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać z owocami, cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Smacznego :)

pancakes

21:40, deserowo , inne
Link Komentarze (3) »
piątek, 11 grudnia 2015

konfitura pomarańczowa

Intensywnie pomarańczowa konfitura, z lekką goryczką, nieprzesłodzona. Bardzo grudniowa, bo właśnie teraz mamy najsmaczniejsze pomarańcze: słodkie i soczyste. Słoiczek takiej konfitury może być fajnym prezentem gwiazdkowym. Polecam, jest pyszna :)

Składniki (no około 900 ml):

  • 1,5 kg pomarańczy
  • 450 g cukru
  • sok z 2 limonek
  • 500 ml wody

Wykonanie:

Pomarańcze umyć i sparzyć. Z czterech pomarańczy zetrzeć skórkę, tylko pomarańczową część. Pozostałe owoce obrać, a te otarte obrać z białej błony. Pomarańcze podzielić na cząstki i pokroić w kostkę (mniej więcej na cztery części). 

W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojone owoce i otartą skórkę, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem około 30 - 40 minut. Zdjąć garnek z palnika i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc. 

Kolejnego dnia konfiturę gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu przez 1 - 1,5 godziny, po tym czasie dodać sok z limonek i wymieszać. Gotować nadal, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, około półtorej godziny, co jakiś czas zamieszać. W tym czasie konfitura ściemnieje i zgęstnieje. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem, do czasu ostygnięcia.

Jeśli nie masz pewności czy konsystencja jest już odpowiednia, lepiej wcześniej skończyć gotowanie, ostudzić i sprawdzić, ponieważ zbyt wysmażona konfitura nie będzie smaczna. Jeśli będzie zbyt rzadką można ją ponownie zagotować i odparować.

Smacznego :)

konfitura pomarańczowa

Źródło: "Cukiernia Lidla"

piątek, 23 października 2015

kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkami

Przepyszna wersja kaszy jaglanej na słodko. Pysznie waniliowo - orzechowa, te dwa aromaty dominują, choć orzechów jest tylko garstka, ale podprażenie kaszy na sucho wydobywa z niej niesamowity aromat. Bardzo polecam na zdrowe śniadanie. Albo deser :)

kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkamiSkładniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii
  • 2 twarde gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki wody
  • około 1/3 szklanki mieszanych pestek lub orzechów

Przygotowanie:

Mleko zagotować. Na kuchence postawić rondelek i go rozgrzać, wsypać kaszę jaglaną i prażyć na sucho, często mieszając, aż uwolni lekko orzechowy aromat (kilka minut). Zalać ją gorącym mlekiem (powinno przykrywać kaszę, w razie konieczności uzupełnić wodą), dodać sól, miód oraz laskę wanilii pozbawioną już ziarenek (one zostaną wykorzystane do gruszek). Gotować bez mieszania, aż kasza wsiąknie prawie całe mleko. Przykryć i odstawić na czas przygotowania gruszek.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. W garnku lub na patelni roztopić masło i obsmażyć gruszki na złoty kolor, z każdej strony po około 2 - 3 minuty. Po tym czasie gruszki zasypać cukrem, a gdy ten się skarmelizuje, dodać ziarenka wanilii i wlać wodę. Zmniejszyć ogień i dusić owoce, aż płyn zredukuje się do gęstego syropu, co jakiś czas je odwracając. 

Orzechy i pestki podprażyć na suchej patelni i ostudzić. 

Z rondelka z kaszą wyjąć laskę wanilii, kaszę przełożyć na talerz. Na nią wyłożyć gruszki, polać syropem i posypać orzechami.

Smacznego :)

kasza jaglana z karmelizowanymi gruszkami

Źródło: Kukbuk

niedziela, 04 października 2015

 mus czekoladowy z galaretką pomarańczową

Dzisiaj przepis na szybki i łatwy w wykonaniu deser z aromatyczną i mocno pomarańczową galaretką i musem z gorzkiej czekolady. Wybór czekolady zależy od osobistych upodobań, można użyć mlecznej. Przepis na dwie porcje.

 

mus czekoladowy z galaretką pomarańczowąSkładniki na galaretkę:

  • 100 ml soku z pomarańczy razem z miąższem
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki żelatyny

Składniki na mus czekoladowy:

  • 100 ml zimnej śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 50 g gorzkiej czekolady 

Wykonanie:

Przygotować galaretkę pomarańczową: sok pomarańczowy zagotować razem ze skórką pomarańczową i cukrem, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać, żeby rozpuścić żelatynę. Odstawić do ostygnięcia i zimną przelać do pucharków.

Przygotować mus czekoladowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej stawiając miseczkę z połamaną czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą, lekko ostudzić. W jednej misce ubić śmietanę, w oddzielnej ubić żółtko. Do ubitej śmietany dodać żółtko i zmiksować. Następnie dodać czekoladę i też zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowany mus wyłożyć na stężałą galaretkę, potrząsając pucharkiem aby rozłożył się równomiernie. Należy to robić dość szybko, ponieważ mus szybko tężeje. Schłodzić w lodówce około 30 minut.

Smacznego :)

mus czekoladowy z galaretką pomarańczową

13:57, deserowo , inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 06 maja 2013

miodeowe tartaletki z jabłkiem

Alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Kto lubi jabłka na kruchym cieście temu posmakują. Z podanej porcji ciasta wyjdzie 8 tartaletek, składniki nadzienia podane są na pół porcji, więc albo podwoić ilość składników na nadzienie albo zamrozić połowę ciasta. 

miodeowe tartaletki z jabłkiemSkładniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 średnie jabłka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka

Wykonanie:

Zagnieść kruche ciasto: masło posiekać razem z mąką, cukrem i solą, dodać jajko i wodę i szybko zagnieść. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Uwaga: na przygotowanie 4 tartaletek wystarczy mi połowa tego ciasta, resztę można przechowywać w lodówce jeszcze przez kilka dni albo zamrozić.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno i brzegi 4 tartaletek o średnicy 10 cm. Schłodzić w lodówce przez 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190°C. Tartaletki z ciastem wyłożyć folią aluminiową, tak żeby przykrywała też brzegi i wysypać na nią suchy ryż lub fasolę. Włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć folię z ryżem, posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiekać jeszcze 3 minuty. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Przygotować nadzienie: jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do rondelka włożyć miód i zagotować. Dodać jabłka i gotować jeszcze przez 20 minut, aż będą przyrumienione, od czasu do czasu mieszając.

Za pomocą łyżki cedzakowej lub widelca przenieść jabłka z rondelka na podpieczone spody. Pozostały płyn przelać do miski, dodać śmietankę i żółtka i zmiksować na gładką masę. Mieszanką wypełnić tartaletki, uważając żeby ich nie przepełnić. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić. 

Smacznego :)

miodeowe tartaletki z jabłkiem

Źródło: Miód, ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów, Avner Laskin

środa, 17 kwietnia 2013

mango lassi

Delikatny koktajl o owocowo mlecznym smaku. Spotkałam wiele przepisów, w których zamiast wody dodaje się mleka, można też tak próbować, ale wydaje mi się, że woda dodaje mu lekkości. Bardzo polecam :)

mango lassiSkładniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka miodu
  • łyżka cukru (do smaku, można pominąć)
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Mango obrać ze skórki, wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę. Owoc przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę zmiksować, aż mus stanie się gładki i lekko się spieni.

Smacznego :)

mango lassi

mango lassi

Źródło: Kwestia Smaku

08:05, deserowo , inne
Link Komentarze (4) »
wtorek, 26 marca 2013

granola orzechowa

To przepis na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Przygotowanie granoli nie jest czasochłonne, a raz przygotowana porcja starcza na długo. Domowa granola jest też dużo bogatsza w składniki niż te dostępne w sklepach i mamy dowolność w dobieraniu ulubionych dodatków. 

granola orzechowaSkładniki:

  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • sól
  • 4 szklanki płatków owsianych górskich (400 g)
  • 1 szklanka orzechów (włoskie, ziemne, laskowe, nerkowca, migdały) (100 g)
  • 1/2 szklanki pestek z dyni (50 g)
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (75 g)
  • 1/3 szklanki podsuszonych kandyzowanych owoców (papaja, mango, ananas) (50 g)

Wykonanie: 

W rondelku roztopić masło, dodać miód i sól do smaku, wymieszać. Do dużej miski wsypać płatki owsiane i dolać roztopione masło z miodem, dokładnie wymieszać i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i zapiekać 15 minut. Po tym czasie wyjąć, przemieszać płatki i włożyć z powrotem na kolejne 15 - 20 minut i podpiekać, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjąć i ostudzić.

Kiedy płatki się pieką, na dużej patelni uprażyć orzechy. Kiedy ostygną grubo posiekać.

Płatki owsiane zdjąć z blachy i pokruszyć, dodać orzechy i pozostałe składniki i wszystko wymieszać.

Przechowywać szczelnie zamknięte do jednego miesiąc.

Dodawać do jogurtów, mleka, owoców i czego tylko chcecie :)

Smacznego :)

granola orzechowa

 

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne