przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS

pieczywo

środa, 18 listopada 2015

szybki pszenny chleb

Dzisiaj przepis na bardzo szybki w przygotowaniu pszenny chleb. Smaczny i delikatny, długo zostaje świeży i miękki. 


szybki pszenny chlebSkładniki:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Wodę wymieszać z mlekiem. Woda powinna być na tyle ciepła, aby po zmieszaniu z mlekiem płyn nadal był letni. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól oraz mleko z wodą. Składniki wymieszać mikserem ustawionym na wolne obroty, następnie zwiększyć obroty do maksymalnych i wyrabiać ciasto około 5 minut. Wierzch ciasta posypać delikatnie mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 - 40 minut. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i krótko wyrobić. Uformować bochenek i przełożyć do formy keksowej (długość 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Ponownie nakryć i odstawić do wyrośnięcia (około 20 - 30 minut).

Wierzch ciasta naciąć wzdłuż nożem i posmarować łyżką wody lub mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 60 minut. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił w trakcie pieczenia, przykryć go folią aluminiową i piec dalej. 

Smacznego :)

szybki pszenny chleb

Źródło: "Szkoła pieczenia"

czwartek, 15 października 2015

Pomarańczowo - kardamonowe brioszki z dżemem

Aromatyczne bułeczki z delikatnego ciasta drożdżowego. Mało słodkie, więc jeśli ktoś preferuje słodsze wypieki, lepiej dodać więcej cukru. Mi bardzo odpowiadał smak pomarańczy i kardamonu i piękny zapach, który wydobywał się podczas pieczenia oraz to, że można podzielić sobie pracę na dwa dni, zostawiając ciasto w lodówce na noc. 

Pomarańczowo - kardamonowe brioszki z dżememSkładniki:

  • 335 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • dżem śliwkowy lub wiśniowy (po łyżeczce na bułeczkę)
  • 1 roztrzepane żółtko
  • płatki migdałowe do posypania brioszek (około 1/3 szklanki)

Wykonanie:

Do miski wsypać pół szklanki mąki, drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę i miksować na wolnych obrotach około 2 minuty, aż powstanie gładkie ciasto (będzie bardzo gęste, wygodniej będzie użyć widełek do ciasta drożdżowego). Dodać skórkę pomarańczową i po kolei wbijać po jednym jajku, po każdym dokładnie zmiksować, żeby składniki się połączyły (teraz można użyć, widełek do ucierania ciasta, ponieważ masa stanie się rzadsza). Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać około szklanki mąki, zmiksować na gładkie ciasto. Stopniowo dodawać masło, za każdym razem dokładnie wymieszać aby się wchłonęło (teraz już lepiej używać widełek do ciasta drożdżowego). Po dodaniu całego masła, masa powinna być gładka i elastyczna. Do takiej masy dodać pozostałą mąkę i kardamon i wyrobić ciasto, aż będzie znów elastyczne.

Przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości (około półtorej godziny). Po tym czasie ciasto spłaszczyć drewnianą łyżką, znów nakryć folią i odstawić na koleją godzinę do wyrośnięcia. Zamiast tego można ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin.

Wyjąć ciasto z miski na oprószony mąką blat i podzielić na 8 części, z których należy uformować kulki (ja podzieliłam ciasto na 8 części, ale babeczki w piekarniku bardzo wyrosły. Można spokojnie podzielić na 10 - 12 mniejszych części, brioszki wyjdą zgrabniejsze). W każdej kulce zrobić wgłębienie i nałożyć do niego dżem, około łyżeczki z górką ;) zakleić otwór i wkładać, sklejeniem do spodu, do przygotowanej blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Brioszki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika i piec 20 minut, aż będą miały złoty kolor. 

Smacznego :)

Pomarańczowo - kardamonowe brioszki z dżemem

Źródło: "Wypieki" A. Manning

piątek, 09 października 2015

Chleb pszenny na oszukanym zakwasie

Nie jest to pierwszy chleb, który upiekłam, jestem jednak jeszcze początkująca w tym temacie. Dlatego tym bardziej mogę go polecić, jako wypiek, który wyjdzie każdemu. Pięknie wyrasta, miąższ jest smaczny i delikatny, i pięknie pachnie. Mnie zachęca do dalszych prób, ale do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz.  

Chleb pszenny na oszukanym zakwasieSkładniki: 

  • 185 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 g (1/2 łyżeczki) suszonych drożdży
  • 80 ml letniej wody

Składniki na zaczyn:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 250 ml letniej wody 

Wykonanie:

Dzień przed pieczeniem chleba należy przygotować zaczyn. Wszystkie składniki na zaczyn włożyć do miski i mieszać za pomocą miksera na wolnych obrotach około 2-3 minuty. Miskę przykryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej, w tym czasie masa się spieni.

Kolejnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać łyżką, masa będzie gęsta i klejąca. Następnie już za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt suche należy dodać trochę wody, a jeśli rzadkie - mąki (ja nie musiałam dodawać). Z ciasta uformować kulę i przełożyć do dużej miski natłuszczonej oliwą. Lekko poruszać, aby całe ciasto zostało natłuszczone. Przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę aby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie należy uderzyć ciasto pięścią, aby uszło z niego powietrze, ponownie nakryć folią i odstawić na godzinę, aby jeszcze raz podwoiło objętość. 

Ciasto uderzyć jeszcze raz pięścią i wyłożyć na posypany mąką blat. Uformować z niego kwadrat o boku 30 cm i zwinąć jak roladę, lekko zwęzić końce, tak żeby ostatecznie bochenek miał około 35 cm długości. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 - 50 minut. 

Piekarnik nagrzać do 240°C. Ostrym nożem zrobić 3 - 4 nacięcia na powierzchni chleba i oprószyć go lekko mąką. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Chleb pszenny na oszukanym zakwasie

Źródło: "Wypieki" A. Manning

czwartek, 16 maja 2013

chała razowa

Pierwszy raz jadłam chałkę z mąki razowej i nie przypuszczałam, że może tak dobrze smakować. Jest delikatna, miękka i pachnie wanilią. Z podanych składników upiekłam jedną chałę (ale wyszedł mi solidny bochen) więc z powodzeniem można zrobić dwie. 

chała razowaSkładniki:

  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 80 g drobnego cukru
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 300 ml ciepłego mleka
  • laska wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

Wykonanie:

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii i przestudzić, żeby było jeszcze ciepłe ale już nie gorące. Przygotować rozczyn z drożdży: do miseczki wkruszyć drożdże, zalać 4 łyżkami mleka, dodać łyżkę cukru, wymieszać, żeby nie było grudek, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut aby zaczęły rosnąć.

Obie mąki przesiać do miski, zrobić dołek i wlać do niego zaczyn drożdżowy, mleko, roztrzepane jajka, masło, cukier i sól. Wyrobić ciasto kilka minut aby było gładkie (jeśli będzie dobrze wyrobione będą robić się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Przykryć ciasto ściereczką i poczekać, aż urośnie i podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z których należy uformować wałeczki o długości około 30 cm, cieńsze na końcach, a grubsze w środku. Skleić końce wszystkich wałeczków z jednej strony. Zaplatać od skrajnie prawego wałka: przeplatać na zmianę górą i dołem z kolejnymi sąsiadującymi. Skleić końce i podwinąć pod spód chałki (jest bardzo dużo filmików w internecie pokazujących ten sposób zaplatania, polecam). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 175°C, chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i piec 25 - 30 minut.

Smacznego :)

chała razowa

chała razowa

Punktem wyjścia był ten przepis

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne