przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS

ciastka

czwartek, 28 kwietnia 2016

drożdżówki z serem - kołoczki

Drożdżówki z serem czyli śląskie kołoczki to treściwe bułeczki z bardzo smacznym serowym nadzieniem. Sprawdzą się jako deser lub słodkie śniadanie. 

drożdżówki z serem - kołoczkiSkładniki:

Nadzienie serowe:

  • 250 g kremowego serka twarogowego
  • 80 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 40 g mąki pszennej

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 45 g cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 białko

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać po 2 łyżki cukru i mąki oraz połowę mleka, wymieszać aby drożdże się rozpuściły, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 15 minut).

Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i sól i wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie, do którego wlać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, wymieszać drewnianą łyżką aby składniki się połączyły. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiać ciasto dodając kolejno żółtka oraz roztopione masło (ciasto będzie raczej gęste i zwarte). Całość wyrabiać jeszcze około 8 minut, następnie lekko oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut, do podwojenia objętości.

Przygotować nadzienie: wszystkie składniki nadzienia umieścić w misce i zmiksować na gładki krem (można użyć twarogu i najpierw rozgnieść go nieco widelcem). 

Dwie duże blachy (takie z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, krótko wyrobić i rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm x 32 cm, następnie podzielić na 20 kwadratów o boku 8 cm (pionowo robimy 5 kolumn, poziomo 4 rzędy). Masę serową podzielić między wszystkie kawałki ciasta, kładąc ją na środek kwadratu. Rogi ciasta sklejamy po przekątnej, łącząc cztery końce na środku ciastka. Sklejone przekładamy na przygotowane blachy i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. 

Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 - 25 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

drożdżówki z serem - kołoczki

Źródło: "Cukiernia Lidla"

Tagi: drożdże ser
13:35, deserowo , ciastka
Link Komentarze (2) »
piątek, 19 lutego 2016

ciastka francuskie z jabłkami

Szybki deser z gotowego ciasta francuskiego, z dużą ilością owoców. Nadzienie jest bardzo smaczne. Choć nie jest to mój ulubiony rodzaj ciasta, dzięki jabłkom ciastka naprawdę mi smakowały. 

ciastka francuskie z jabłkamiSkładniki (na 8 dużych ciastek):

  • opakowanie ciasta francuskiego (około 300 g)
  • 2 duże jabłka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko (roztrzepane z 50 ml wody)
  • cukier do posypania

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki, włożyć do rondelka, dodać rodzynki, cukier oraz 50 ml wody, zagotować i dusić pod przykryciem aż jabłka zmiękną (około 8 minut). Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 3 - 4 minuty alby odparował płyn. Wystudzić. 

Arkusz ciasta francuskiego pokroić na 8 prostokątów. U mnie arkusz o wymiarach 40 x 26 cm, podzieliłam na prostokąty 10 x 13 cm. Jabłka rozłożyć między wycięte ciastka, tak aby znajdowały się na jednej połowie przygotowanego prostokąta, zostawiając odstęp około 1 cm od brzegu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Każde ciastko składać na pół i lekko docisnąć brzegi. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i posypać cukrem. Na górze każdego ciastka zrobić dwa nacięcia ostrym nożem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Piec około 20 minut w temperaturze 200°C. 

Smacznego :)

ciastka francuskie z jabłkami

niedziela, 17 stycznia 2016

wianuszki pomarańczowe - pączki hiszpańczkie

Moja propozycja na karnawałowy deser. Pączki wykonane z ciasta parzonego o pomarańczowym smaku, oblane lukrem przygotowanym też na bazie soku z pomarańczy.

Składniki (na około 22 sztuki):

  • 220 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 l oleju do smażenia
  • 120 g cukru pudru
  • 30 ml soku pomarańczowego

Wykonanie:

Przygotować ciasto parzone: w garnku powoli zagotować masło z sokiem i skórką pomarańczową (masło powinno rozpuścić się zanim mieszanka zawrzy). Wsypać całą mąkę i mieszając energicznie, zaparzać ciasto przez około minutę. Ciasto przełożyć do miski i wystudzić. 

Do chłodnego ciasta dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie zmiksować do połączenia składników. 

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 10 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać wianuszki z ciasta (o średnicy 6 -7 cm) na wcześniej przygotowane kawałki papieru. 

Przygotować lukier: zmiksować cukier puder z sokiem pomarańczowym.

W szerokim garnku nagrzać olej do temperatury 170°C - 180°C (olej nagrzewa się długo, u mnie kilkanaście minut. Temperaturę sprawdzać termometrem cukierniczym lub próbować na kawałku ciasta - musi od razu zacząć się smażyć, spod ciasta będą wychodzić bąbelki). Ciastka układać na oleju razem z papierem (papierem do góry. Papier odchodzi bez problemu po około 2 minutach). Smażyć z każdej strony po około 4 minuty, do złotego koloru. Zdejmować na ręcznik papierowy, jeszcze ciepłe zamoczyć w lukrze.

Smacznego :)

wianuszki pomarańczowe - pączki hiszpańczkie

czwartek, 17 grudnia 2015

pierniczki

Pyszne pierniczki. Te grubsze są dobre od razu po upieczeniu, te oblałam polewą czekoladową. Część zrobiłam nieco cieńszych i udekorowałam lukrem, one zmiękły po około tygodniu. Dla mnie te grubsze w czekoladzie są smaczniejsze. Do świąt już blisko, ale te pierniczki upieczone teraz na święta będę idealne. 

pierniczkiSkładniki (na około 90 sztuk):

  • 300 g miodu
  • 25 g masła
  • 50 g przyprawy do piernika
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka

Wykonanie:

Miód z masłem i przyprawą do piernika podgrzać, aby masło się rozpuściło, wystudzić. Obie mąki, sodę i cukier puder wymieszać w misce, dodać masło z miodem oraz jajka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować ciasto w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. 

Kolejnego dnia ciasto rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką. Jeśli chcemy mieć miękkie pierniczki, dobre od razu po upieczeniu: na grubość 5 mm; lub na grubość 2 - 3 mm - ładniej zachowają kształt, będą lepsze do dekorowania lukrem, zmiękną po kilku dniach. Wykrawać ciastka i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w temperaturze 170 °C.

Ostudzone pierniczki lukrować lub polać polewą czekoladową (ja korzystam z takiej).

Smacznego :)

pierniczki

Źródło: "Kukbuk"

piątek, 06 listopada 2015

Kruche ciastka orzechowo-czekoladowe

Kruche ciasteczka z czekoladą, bardzo szybkie w przygotowaniu. Mało wyszukane, ale smaczne. Spokojnie mogą poleżeć kilka dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Fajnie smakują ze szklanka mleka.

Kruche ciastka orzechowo-czekoladoweSkładniki (na około 40 sztuk):

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 200 g mąki 
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło utrzeć na gładki krem. Partiami dodawać cukier, cukier brązowy i waniliowy oraz sól, dokładnie zmiksować. Dodać jedno jajko, zmiksować do połączenia składników, około pół minuty, dodać drugie jajko, zmiksować. W dwóch partiach dodać mąkę, wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać orzechy i czekoladę, wymieszać.

Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy, za pomocą dwóch łyżek, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkach zachowując odstępy, bo ciastka rozpłyną się podczas pieczenia. 

Blaszki wkładać kolejno do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ciastka około 15 minut (na każdą blaszkę). Można też piec wszystkie ciastka jednocześnie w temp. 160°C z funkcją termoobiegu.

Smacznego :)

Kruche ciastka orzechowo-czekoladowe

piątek, 30 października 2015

ciasteczka migdałowe

Delikatne, kruche i bardzo smaczne ciasteczka pachnące wanilią. 

ciasteczka migdałoweSkładniki (na około 25 sztuk):

  • 100 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
  • 1 żółtko
  • 50 g mielonych migdałów
  • 85 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania ciastek

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko, migdały i masło i dokładnie wyrobić mikserem (ciasto będzie miało wygląd bardzo klejącej kruszonki). Odłożyć mikser i dłońmi uformować z ciasta kulę (w misce lub na blacie). Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 4 części. Z każdej porcji uformować rulon grubości mniej więcej palca i pokroić na 6 kawałków. Z każdego kawałka uformować jeszcze cieńszy rulonik o długości około 10 cm, przełożyć na blaszkę i uformować rogalik (nie spłaszczać, ciastka spłaszczą się w piekarniku).

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać hojnie cukrem pudrem i ostudzić.

Smacznego :)

ciasteczka migdałowe

Źródło: "Szkoła pieczenia"

Tagi: migdały
10:23, deserowo , ciastka
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 marca 2013

kokosanki

Słodki, kokosowy deser. Najlepszy kiedy ciastka są jeszcze świeże: chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie. 


Składniki (około 14 sztuk):

  • 250 g wiórków kokosowych
  • białko z 2 dużych jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • 30 g mielonych migdałów
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić na niezbyt sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać mielone migdały, wiórki kokosowe i sól i wymieszać (masa będzie klejąca). Z Masy formować kule o średnicy około 4 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15 - 20 minut i piec na zloty kolor.

Smacznego :)

kokosanki

kokosanki

Źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson

Tagi: kokos
09:07, deserowo , ciastka
Link Komentarze (4) »
sobota, 29 grudnia 2012

palmiery z orange curd

Orange curd to dla mnie nowość, ale już wiem, że jest fantastyczny. Zrobiłam go jako dodatek do palmierów. Połączenie cynamonu w ciastkach ze słodko-gorzkim smakiem kremu jest idealne na tę porę roku (i takie świąteczne). Orange curd ma jednak dużo szersze zastosowanie, nadaje się na nadzienie do naleśników, ciast, babeczek lub jako deser sam w sobie. Bardzo polecam.

palmiery z orange curdSkładniki na palmiery (na około 24 sztuki):

  • arkusz ciasta francuskiego (u mnie 270 g)
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • łyżeczka cynamonu

Składniki na orange curd:

  • 125 ml soku z pomarańczy (jeden duży owoc lub dwa mniejsze)
  • 75 g masła
  • 3 jajka
  • 75 g brązowego cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie:

Palmiery

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto francuskie (jeśli jest mrożone to rozmrozić, a jeśli leżało w lodówce to ogrzać) rozłożyć na posypanym mąką blacie i posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu. Dwa przeciwległe boki złożyć do środka, tak żeby się zetknęły i lekko docisnąć dłonią. Posypać resztą mieszanki i złożyć w ten sam sposób jak poprzednio, docisnąć i złożyć całość w pół (tak jak się zamyka książkę). Ciasto pokroić w plasterki 7-8 mm i każde lekko spłaszczyć. Układać na blaszce w dużych odstępach (bo bardzo rosną) i piec około 15 minut w piecu nagrzanym do 200ºC. 

Orange curd

Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką. Całość podgrzewać i mieszać tak długo aż zgęstnieje (nie gotować!). Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.

palmiery z orange curd

palmiery z orange curd

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne