przepisy na pyszne desery
Kategorie: Wszystkie | ciasta | ciastka | inne | muffiny i babeczki | pieczywo
RSS

muffiny i babeczki

piątek, 12 lutego 2016

muffiny bananowe z polewą czekoladową

Deser szybki w przygotowaniu, jak to muffiny. Banany dają dużo słodyczy, więc robiąc ja dzieciom spokojnie można zmniejszyć ilość cukru. Muffinki pięknie się prezentują i są bardzo smaczne.

muffiny bananowe z polewą czekoladowąSkładniki (na 12 sztuk):

  • 100 g masła (roztopionego)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g czekolady deserowej (pokrojonej na mniejsze kawałki)

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Wykonanie:

Janka utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszystą, jasną masę. Banany rozgnieść widelcem, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodawać kolejno pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę oraz jajka utarte z cukrem, wymieszać do połączenia składników. 

Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami, ciasto podzielić na 12 muffinów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 - 25 minut. Wystudzić.

Przygotować polewę: w rondelku roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając. Ciepłą polewę nałożyć na babeczki. 

Smacznego :)

muffiny bananowe z polewą czekoladową

piątek, 04 grudnia 2015

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i kremem

Grudniowe muffinki z żurawiną i sokiem z pomarańczy. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, która zamiast kremu, wierzch posypuje cukrem i cynamonem (2 łyżeczki cukru demerera i pół łyżeczki cynamonu). Ja babeczki udekorowałam różowym kremem, może to mało zimowy kolor, ale pasuje do żurawiny ;) 

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i krememSkładniki (na 12 muffinek):

  • 200 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g cukry trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml mleka
  • 60 g stopionego masła
  • 1 jajko
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 200 g śmietany kremówki 
  • 125 g serka maskarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Wykonanie:

W jednej misce połączyć suche składniki: mąką, cukier, proszek do pieczenia, sodę i gałkę muszkatołową. Do garnuszka z przestudzonym masłem wlać sok pomarańczowy, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać. Zawartość garnuszka przelać do suchych składników i wymieszać łyżką, niezbyt dokładnie. Na koniec dodać żurawinę i delikatnie przemieszać. 

Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami, następnie napełnić je ciastem. Ciasta wychodzi dość mało, ale babeczki mocno urosną. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 °C na około 20 minut. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut, babeczki wyjąć z formy i studzić na kratce. 

Przygotować krem: bitą śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec dodać odrobinę barwnika (ja dałam w żelu) i wymieszać. Kremem udekorować babeczki.

Smacznego :)

 

Pomarańczowe muffinki z żurawiną i kremem

czwartek, 14 lutego 2013

babeczki czekoladowo - wiśniowe z kremem

Moje babeczki od serca. Są śliczne i pyszne, nawet bez kremu. Użyłam gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90% dzięki czemu były intensywne w smaku (ja ogólnie uwielbiam połączenie wiśni i czekolady więc mogę być mało obiektywna).

babeczki czekoladowo-wiśniowe z krememSkładniki na babeczki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu wiśniowego
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • kolorowa posypka do dekoracji

Wykonanie:

Masło roztopić w rondelku, wrzucić połamaną w kostki czekoladę, poczekać aż czekolada zacznie się topić i zdjąć z ognia. Mieszać drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Dodać dżem, rozkłócone jajka, cukier i sól i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połączyć delikatnie z masą. 

Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami i piec 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ale babeczki zostawić w blaszce jeszcze około 10 minut, później wyjąć i wystudzić.

Przygotować krem: śmietana i serek powinny być mocno schłodzone. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone i delikatnie połączyć na gładką masę (jeśli w tym momencie krem będzie dosyć rzadki wystarczy włożyć go na chwilę do lodówki). Krem nakładać na babeczki i posypać serduszkami (lub czym kto woli).

Smacznego :)

babeczki czekoladowo-wiśniowe z kremem

babeczki czekoladowo - wiśniowe z kremem

Źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson

niedziela, 12 sierpnia 2012

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

Pierwotnie miały być z jabłkiem, ale kiedy zobaczyłam skrzynkę gruszek w piwnicy to nie było nad czym się zastanawiać. Połączenie delikatnego kremu budyniowego i ociekających gęstym syropem gruszek jest wyborne. Dlatego nie radzę do końca zesmażać owoców. Bardzo polecam :)


babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszkąSkładniki na kruche ciasto (z ArtKulinaria.pl):

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na krem:

  • szklanka mleka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g masła

Składniki na polewę gruszkową:

  • około 500 g gruszek (po obraniu i oczyszczeniu)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki wody

Wykonanie:

Przygotować kruche ciasto: na stolnicę wyłożyć mąkę i masło i posiekać, dodać cukier i siekać dalej, na koniec dodać żółtka i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać kółka, którymi następnie należy wykleić foremki wcześniej posmarowane tłuszczem. Ja wykorzystałam foremkę na muffiny, więc moje babeczki były dość spore. Z ciasta zrobiłam 12 babeczek (zostało mi trochę ciasta, z którego upiekłam ciasteczka kruche). Ciasto ponakłuwać widelcem, nakryć folią aluminiować i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec około 12 minut w temperaturze 200°C.

Przygotować krem: 3/4 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozprowadzić mąkę. Przelać do gotującego się mleka i jeszcze chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i na wierzch położyć pokrojone w plastry masło, odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie zimny zmiksować na puszysty krem. 

W czasie kiedy budyń stygnie przygotować owoce: gruszki obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cynamon, cukier i wodę. Gotować na małym, często mieszając aż odparuje sok i woda (około pół godziny). Ostudzić.

Do kruchych babeczek nakładać po łyżce kremu i gruszek. Podawać od razu. 

Smacznego :)

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

babeczki z kremem waniliowym i karmelizowaną gruszką

niedziela, 03 czerwca 2012

muffiny jogurtowe

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że sprawdzi się w formie muffinek. Ciasto jogurtowe jest delikatne i puszyste. Idealnie smakuje z lekko kwaśną konfiturą z czerwonej porzeczki. 

 

muffiny jogurtoweSkładniki (na 18 sztuk):

  • 1 mały jogurt naturalny (150 g) - umyć kubeczek
    i odmierzać nim pozostałe składniki
  • 3 kubeczki mąki
  • 2,5 kubeczka cukru
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka roztrzepać lekko i połączyć z olejem i jogurtem. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać łyżką. 

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około pół godziny. Studzić na kratce. 

Smacznego :)

muffiny jogurtowe

środa, 22 lutego 2012

cytrynowe zawijańce

Jakkolwiek dziwnie to zabrzmi lubię niesłodkie słodycze. Niesłodkie czyli z nutą kawy, gorzkiej czekolady lub tak jak w tym przypadku z przyjemnym kwaskowatym smakiem cytryny. W tych babeczkach bardzo mocno wyczuwanym. Indywidualne gusta co do ilości słodkiego w słodkościach zaspokaja się cukrem pudrem ;) Bardzo polecam. 

Przepis stąd.

cytrynowe zawijańceSkładniki (na 8 sztuk):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 60 g margaryny 
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem i kolejno ciągle ucierając dodawać po jednym jajku. Dodawać pozostałe składniki ciągle miksując. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. 

Ciasto przełożyć do foremki na babeczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Lekko wystudzone posypać przesianym cukrem pudrem. 

Smacznego :)

 cytrynowe zawijańce

niedziela, 13 listopada 2011

 muffiny z czarną porzeczką

Muffiny bardzo delikatne, prawie jak biszkoptowe. Osobiście wolę te zbite i ciężkie, ale dodatek czarnej porzeczki daje im wielkiego plusa. Słodki smak ciasta jest złamany kwaskowatym posmakiem owoców. I długo zachowują świeżość.  

muffiny z czarną porzeczkąSkładniki na 12 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g płatków owsianych
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany
  • pół szklanki oleju
  • 200 g czarnej porzeczki ze słoika

Przygotowanie:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cynamon, cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce połączyć śmietanę, jajka i olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać odsączone porzeczki i szybko i niezbyt dokładnie wymieszać. 

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i do każdej nałożyć porcję ciasta. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 20-25 minut. Po upieczeniu muffiny wyjąć z piekarnika i zostawić jeszcze na około pięć minut w formie, po czym wyjąć i studzić na kratce. 

Smacznego :)

muffiny z czarną porzeczką

piątek, 16 września 2011

muffiny z miodem

Dzisiaj miał być murzynek, ale z braku czasu powstały muffiny (wiem, że to dziwnie brzmi nie mieć czasu na murzynka ;)). Powstały na podstawie przepisu Dorotus, tylko rodzynki zamieniłam na skórkę pomarańczową. Początkowo pomyślałam, że muszą być mocno słodkie przez sporą ilość miodu, ale okazały się cudowne! Są takie jesienne... Będą jednymi z moich ulubionych. :)

muffiny z miodemSkładniki (na 12 sztuk):

  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 85g płatków owsianych
  • 40g ciemnego cukru demerara (plus odrobinę do posypania wierzchu)
  • 50g skórki pomarańczowej
  • 200 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka 
  • 5 łyżek płynnego miodu

Wykonanie:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane, sól i skórkę pomarańczową. W osobnej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i miód i połączyć. Następnie mokre składniki przelać do miski z mąką i wszystko razem szybko i niezbyt dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, każdą porcję z wierzchu posypać cukrem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smacznego :)

muffiny z miodem

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne